7-9 באוגוסט 2023 – חום משפחתי

השבוע אנחנו עוסקים בירקות ופירות קיץ, ולצידם מבשיל פרי עונתי נוסף, שכבר הפך למסורת אצלנו – לוח “שנה בגינה” של האמנית והלקטית אילנה שטיין. למי שלא מכיר אותו – זהו לוח שנה מאוייר ומפורט, שהוא גם מדריך חודשי לגינון ביתי וטבע ארצישראלי. לוח זה, נולד מהקשר הישיר של זמנים ועונות עם הליקוט בטבע והחקלאות בבית – חודש חדש מתחיל ואיתו שינויים – בשדה וביער, בגינה ובתזונה.

כל דף בלוח כולל שפע של מידע על גידול ירקות וגינה ביתית, מתכון עונתי, טיפים, מועדי שמש וירח, זמני כניסת ויציאת שבתות וחגים, חגים ומועדים ירוקים, ועוד ועוד… לוח השנה היפיפה הזה מזמין אתכם להכניס את הטבע הביתה, וגם להוציא את עצמכם החוצה. אנחנו ממליצים בחום! המהדורה החדשה, התשיעית, מוקדשת לאילנות ולציפורים: על היופי האדיר, הנתינה האינסופית, החיות שנובעת מכל חלק באילן, על ריבוי, שמירה, מתכונים מפירות, עלים ופרחים, ועל האורחים המתוקים שבאים לבקר: הציפורים!

לוח שנה בגינה ושאר מוצרי שנה בגינה מופקים בתהליך הדפסה ידידותי לסביבה: מודפסים על נייר אקולוגי, בדיו על בסיס סויה, אריזות אפס פסולת, ובעיקר עם הרבה מחשבה ואהבה לטבע ולאדמה.

מבחר המוצרים כולל לוח שנה לתליה או לשולחן, יומן שבועי ומגנטים של זמני זריעה. הצצה ליופי המופלא של הלוח של אילנה תוכלו למצוא כאן.

מחירי המוצרים:
לוח שנה (לתליה/שולחני/באנגלית) – 79 ש”ח  |  יומן שבועי – 89 ש”ח  |  לוח עד-  65 ש”ח |  זוג מגנטים מועדי שתילת ירקות קיץ וחורף: 30 ש”ח  |  מגנט נטיעת עצים – 18 ש”ח

(המחיר יורד ברכישה של מספר לוחות)

מתנה יפיפיה ומיוחדת לחגים למי שממש אוהבים, וגם לעצמכם – הוסיפו את הלוחות המקסימים האלה לארגז הירקות שלכם דרך מערכת ההזמנות שלנו.

__________________________________________

קיץ – שמש – חופש – משפחה

עם בוא החום הגדול, אמצע חופשת בית הספר וזמנם הגדול של החופשות המשפחתיות, יצא לי להרהר בפרדוקס של החופשה המשפחתית… והגעתי למסקנה שבעיני היא קצת כמו הקיץ כולו –  לעתים מלא כיף ובילויים, לעתים דביק וצפוף (וכמעט בלתי נסבל)… וברוח זאת, חשבתי לספר ולהזכיר כמה קשרים משפחתיים עתיקי יומין המלווים אותנו בקיץ הלוהט הזה.

המשפחה הקייצית הראשונה היא משפחת הסולניים, שבתחילת הקיץ מככבת בארגז בנוכחות מלאה, וזו סיבה למסיבה – רק לתקופה קצרה בתחילת הקיץ מצליחים תפוח האדמה ודודנו הפלפל להיפגש ולבלות קצת יחד. תפוח האדמה גדל בעיקר בחורף והתפודים הנאספים בתחילת הקיץ הם היבול של סוף העונה, הפלפל, לעומתו, הוא המאוחר ביותר להבשיל מבין חברי משפחת הסולניים – שני חברי המשפחה האחרים איתנו כאן כבר תקופה – את החציל אנחנו כבר פוגשים מאז האביב, והעגבניה מלווה אותנו לאורך כל השנה. לפעמים בקטיפים הראשונים של הפלפלים (ולעתים גם באחרונים) אנחנו קוטפים אותם בהירים וירוקים, הקטיף הזה הוא מעין דילול לצמח – מוריד לו קצת מהעומס ומאפשר לו להשקיע יותר אנרגיה בהבשלה מלאה של שאר הפירות, עד להאדמתם.

הסולניים, שהפירות שבהם (פלפל, חציל, עגבניה) הם טיפוסים של קיץ (תפו”א שאינו פרי הוא כן בחור קריר יותר), קיבלו את שמם מהשמש, אותה הם אוהבים מאוד וזקוקים לה מאוד (שמש בלטינית: SOL, מכאן בא גם שמו של החשמל הסולארי, המופק מהשמש). 

משפחה נוספת חובבת שמש וחום, שהיא בעצם חמולה קייצית גדולה ושמחה, היא משפחת הדלועים, שמבשילה באופן די מסודר מקטנים לגדולות: ראשונים המלפפונים, הפקוס והקישואים, בשלל זנים שמלווים אותנו עוד מהאביב (מהפקוס נהנינו רק לתקופה קצרה בסוף האביב ותחילת הקיץ), אחריהם כבר פגשנו וטעמנו מהמלונים והאבטיחים המתוקים, ואת המצעד חותמות בגאווה ובגאון – הדלעות בשלל צורות, צבעים וגדלים: דלעת הערמונים, דלעת הספגטי, הדלורית, אמורו-דלעת הקבוצ’ה היפנית, ודלעת נאפולי, ואחרונה חביבה, הענקית המופלאה – הדלעת הטריפוליטאית, שסינדרלה, הנסיך ואפילו האחיות החורגות יכולים לשבת בתוכה בנחת וברווחה בדרכם לנשף.

חלק מבני המשפחה נקטפים מוקדם, בעודם רכים בשנים (מלפפונים, קישואים, פקוס), לאחרים אנחנו מאפשרים הבשלה עד מלוא העסיס (מלון ואבטיח) ואת הדלעות אנחנו מניחים להתקשות ולבנות סביבן מעטפת קשיחה שתאפשר להן להחזיק מעמד גם כמה שבועות-חודשים מחוץ לקרקע.

המשפחה השלישית אינה קייצית מובהקת, היא מלווה אותנו למעשה לאורך כל השנה, אבל בקיץ היא שולחת כמה נציגים מלהיבים במיוחד להופעות אורח קצרות. מדובר במשפחת הקטניות. אצלנו בשדה מדובר תמיד בשלב הצעיר, הירוק והטרי שלהן, כשהן ארוזות בתרמילים וזרעיהן עדיין רכים וקטנים. באביב ובתחילת הקיץ אנחנו נהנים מהשעועית, השנה גידלנו שלושה סוגים שלה: שעועית ירוקה, שעועית צהובה, ושעועית ירוקה שטוחה. עם בוא החום הגדול נעשה כבר קשה מדי לשעועית והיא מפנה את מקומה לאחותה הקייצית – הלוביה. אנחנו מגדלים לוביה תאילנדית ארוכה (שהיא ממש ארוכה, 20-30 ס”מ), ולצידה של הלוביה אנחנו פוגשים בקיץ לזמן מה גם את האדממה, הסויה הירוקה, שהיא גידול שמעלה חיוך על השפתיים.

השעועיות השונות והאדממה גדלות על שיחים נמוכים, אך הלוביה הארוכה מטפסת אצלנו בשדה הפתוח על רשתות הדליה, בדרך כלל שתי ערוגות של לוביה גבוהות שמטפסות על רשתות משמשות “שומרי ראש” לפלפלים, אותם אנחנו שותלים ביניהן, בין שתי ה”גדרות החיות” שהן יוצרות נמתחת רשת צל, שמגוננת על שיחי הפלפל. הלוביות ימשיכו וילוו אותנו עד סוף הקיץ, ולעומק הסתו, כשהן ממשיכות להניב עוד ועוד תרמילים עסיסיים ומתוקים. 

ולסיום – מילה אחת על נסיך הכתר – בן יחיד למשפחה שאין לה ייצוג בדרך כלל בחלקת ירקות, למרות שבשדות שסביבנו אנחנו מלווים אותה במחזורים קבועים, הלא היא משפחת הדגניים, ונציגה האהוב – התירס המתוק שאין כמוהו לבילוי משפחתי בחוף הים או לארוחת ערב קלילה בבית. התחלנו כבר לקטוף את סבב הזריעות השני של התירס החביב, ונראה בינתיים שהיבול נאה ויחסית נקי מזחלים. אם אתם פוגשים בכל זאת זחל רעב שהחליט להתמקם בקצה התירס שלכם, ברכו אותו לשלום ושלחו אותו לדרכו, ואת קצה התירס שכרסם אפשר לחתוך וליהנות משאר הקלח הטעים.

מתכונים לכל ירקות הקיץ ובכלל, כרגיל, באגף המתכונים שלנו. בתאבון

מאחלים לכם חופשה נעימה, בטוחה, מלאת שמחה וקרבה משפחתית נעימה, לא לשכוח לשתות הרבה בימי הקיץ החמים האלה,
שבוע טוב,
אלון, בת-עמי, דרור, אורין וכל צוות ח’ביזה

________________________________

מה השבוע בסל הקייצי?

יום שני: בצל ירוק/תרד ניזילנדי, חסה, עגבניות צ’רי/בצל יבש, חצילים מזנים שונים: רגיל/בלאדי/אצבעות, לוביה תאילנדית/במיה, נתח דלעת/דלורית, תפו”א, תירס, עגבנייה, מלפפון, דלעת אמורו קמבוצ’ה יפנית/דלעת ערמונים.

ובסל הגדול תוספת של: פטרוזיליה/כוסברה/בזיל, פלפל/פלפל חריף/בטטה, סויה ירוקה (אדממה).

בארגזי הפירות: נקטרינה, תפוח גאלה, ענבים בארגז הגדול גם: כמויות גדולות יותר מכל אלה וגם אגס ותאנים.

יום רביעי: חסה, תירס, עגבניות צ’רי, דלעת אמורו/דלעת ספגטי/דלעת ערמונים, פטרוזילה/כוסברה/תרד ניוזילנדי/בזיל, חצילים מזנים שונים: רגיל/בלאדי/אצבעות, מלפפון, עגבנייה, נתח דלעת/דלורית, תפו”א/בצל יבש, פלפל.

ובסל הגדול תוספת של: סויה ירוקה (אדממה)/לוביה תאילנדית, במיה/בטטה, בצל ירוק.

בארגזי הפירות: נקטרינה, מנגו עומר, תפוח גאלה. בארגז הגדול גם: כמויות גדולות יותר מכל אלה וגם אגס.

Top