27-29 בנובמבר 2023 – מחשבות על משפחה

השבוע אנחנו מתחדשים בשיתוף פעולה עם שני יצרנים חדשים – שניהם חדשים עבורנו, אבל ממש לא צעירים בתחומם – 

משק לין – משפחת לין היא משפחה ותיקה של מגדלי דבורים מכפר בילו, שכבר לפני חמישים שנה הקימו כוורות במשק של סבא וסבתא, שהיו ממקימי הכפר. מאז הם מייצרים במשק דבש ומוצרי מכוורת אחרים. מלבד ייצור הדבש, הדבורים בכוורות שלהם עובדות כמאביקות בשדות, והם הקימו במשק גם מרכז מבקרים ובו אפשר ללמוד מקרוב ומהתנסות על דבורים, כוורות, דבש, צוף ופרחים.

עם השנים הם התרחבו לייצור מוצרים טבעיים נוספים, ואנחנו שמחים להציע לכם דווקא את הטחינה שלהם – העשוייה 100% שומשום אתיופי מלא, שעבר תהליך קצר של טרום הנבטה, ונטחן באבן ריחיים בטחינה גסה. הטחינה המתקבלת היא כהה, סמיכה, וטעמה עשיר ואגוזי.

גם משק אלעזר הוא משק משפחתי, המורכב למעשה משני משקים, המשק הותיק של משפחת גולומב, והמשק של הדור הבא, משק אלעזר. ענת ושלום גולומב כבר 40 שנה מגדלים ירקות ותמרים אורגנים במושב פארן בערבה, ולפני כ16 שנה הצטרפו לחקלאות גם בתם איה ובן זוגה אלעזר, וגם במשק שלהם הם מגדלים פלפלים ותמרים אורגנים. 

אנחנו מתחילים השנה עם הזנים הראשונים שנקטפו במשק – המג’הול והברהי, ומקווים מאוד ליהנות גם מתמרי דקל נור שייקטפו בהמשך. התמרים של משק אלעזר ייחודיים בטעמם ועסיסיותם, משום שהם קוטפים את התמרים כשבוע לפני ייבוש מלא, ולפרי יש עדיין רכות ומתיקות במרקם שהוא משהו בין פרי טרי לפרי יבש. מאוד מומלצים, בתוספת אזהרת התמכרות לטעם המעולה…

וגם אצל מגדלים ותיקים שאנחנו עובדים איתם כבר שנים יש חידושים – את שמן הזית הנמסק ונאצר מכרם הזיתים האורגנים של קיבוץ עין חרוד אנחנו ואתם מכירים. מעתה ניתן להוסיף להזמנה גם פח שמן זית של 5 ליטרים.

את הטחינה של משק לין, התמרים של משק אלעזר, שמן הזית של עין חרוד ושאר מוצרים מעולים של יצרנים מקומיים מצויינים, תוכלו להוסיף לארגז דרך מערכת ההזמנות שלנו.

____________________

“המשפחה היא היחידה הטבעית והבסיסית של החברה וזכאית להגנה של החברה והמדינה.”ההכרזה לכל באי עולם בדבר זכויות האדם, סעיף 16

הימים האלה הם ימים של מחשבות רבות על משפחה, על משפחות שחצויות עכשיו בין ישראל לעזה, על אלו שאיבדו בן משפחה אהוב, על משפחות שמתאחדות אחרי ימים ארוכים של דאגה מטורפת ועל משפחות שיש להן אבא, אמא, בן או בת, אח או אחות רחוקים ולוחמים.

לכבוד כל המשפחות הללו, רצינו להקדיש את העלון השבוע כדי לספר לכם על משפחה מכובדת של מלכי החורף בשדה: משפחת הכרוביים. הם מייצגים העדפות שונות והתפתחויות שונות בצמחים: עלים, ניצני פרחים, גבעולים מעובים. הם זקוקים לאדמה דשנה ופוריה, ובתמורה משיבים לנו מנה גדושה של בריאות, הזנה וטעם. וגם יופי: צמח כרובית שמרכזו קרקפת לבנה בוהקת, ראש כרוב ירוק או סגול מנוקד בטיפות גשם או כרובי ניצנים שנראים כמו מטפסים על הגבעול בדרך לפסגה. המגוון הפלורליסטי והיפה הזה מרחיב את הלב – הנה משפחה בה מקבלים כל אחד ותכונותיו, דרכי ההתפתחות שלו, צבעיו האופייניים וטעמו המדויק.

ההתפתחות הזו, לכיוונים השונים, התרחשה לאורך זמן רב, עידנים היסטוריים, בהם כל אחד מבני המשפחה תפס כיוון אחר, הדגיש תכונה אחרת וצמח אליה. זה נעשה הרבה בזכות סקרנות ובטחון של חקלאים (חקלאיות כנראה…) מסורות ונאמנות, בימים בהם הכל היה הרבה יותר איטי, הסבלנות היתה בשפע (לא היתה ברירה אחרת) שינויים והתפתחויות נקנו בעמל כפיים וזיעה רבה, ואולי בשל כך, גם השמחה בהצלחה היתה משמעותית ושלמה יותר… אולי?

היום קצב החידושים והשינויים מהיר הרבה הרבה יותר מבעבר, אך גם בעבר, אפילו הרחוק וה”פרימיטיבי”, פיתחו ושכללו החקלאים את סוגי הירקות שגידלו, חידשו ושינו, באיטיות ובסבלנות. למען האמת, רבים מהשינויים המדהימים ביותר שנעשו בתחום של פיתוח זנים לא היו כחלק ממחקר מתוקצב ומובנה, אלא בצורה הפשוטה של איסוף זרעים מאותם צמחים שמצאו חן בעיני החקלאי, והעדפתם על פני זרעים מצמחים פחות אהובים. לפעולה הפשוטה של הבחירה להרבות צמח מסויים על פני אחר היתה השפעה עצומה על שיפור ושינוי יבול מסויים או זן מסויים. עוד הרבה לפני שהבין האדם את הגנטיקה של הצמחים הוא גרם בפעולותיו לשינויים קטנים ואיטיים בגידולים, שהצטברו עם הזמן עד שהביאו לתוצאות ממשיות.

משפחת הכרוביים היא משפחה שיכולה להדגים את ההתפתחות הזו יפה. כל בני המשפחה מקורם בצמח בר,brassica oleracea, שמקורו באיזור הים התיכון, והוא מזכיר בהופעתו צמח קנולה. מתישהו, לאחר ביות הצמח, החלו האנשים לגדל אותו בשל עליו. מכיוון שהם צרכו את העלים, רק הגיוני היה לבחור בכל שנה את הצמחים שהניבו את העלים הגדולים ביותר, כתוצאה מכך הפכו עלי הצמח לגדולים יותר ויותר והביאו ליצירת הצמח המוכר לנו כקייל או קולרדז (kale / collards). שמו הספציפי של הקייל הוא var. acephala, שמיתרגם ל”כרוב חסר ראש”.

אנשים אחרים העדיפו דוקא את הצמחים שהניבו עלים קטנים, צפופים ועדינים יותר במרכז הצמח בראש הגבעול, ובחרו להרבות דוקא צמחים בעלי תכונות אלו. עם חילופי העונות והמשך ברירת הצמחים בכיוון הזה, הפכה תכונת הקומפקטיות יותר ויותר בולטת בצמחים, שהניבו מצבור עלים צפוף וסגור יותר ויותר בראש הצמח. עם השנים הוא אף גדל, והפך ממש ל”ראש” הלא הוא הכרוב המוכר לנו, ששמו המדויק הוא var. capitata, שמשמעו כרוב בעל ראש.

בערך באותה תקופה, באיזור גרמניה של היום, העדיפו המגדלים דוקא צמחי kale בעלי גבעולים קצרים ועבים. הם חשקו באכילת הגבעול עצמו, ולאט לאט, תוך בחירת הצמחים הנוטים לגבעול עבה, הביאו את הכרוב הקדום לשנות את גבעולו, שהתעבה מאוד, ולהפוך לקולורבי, שזכה לשם var. caulorapa, שמשמעו “לפת גבעול”.

מתישהו במהלך אלף השנה האחרונות פיתח האדם את התשוקה לאכול דוקא את ניצני הפרחים הלא מפותחים של הכרוב, ובחר דוקא את הצמחים שהפיקו ראשי פריחה גדולים. כך התפתחו הכרובית והברוקולי, שניהם ואריאציות שונות של תפרחת לא מפותחת של כרוב. שמה המדויק של הכרובית הוא var. botrytis, שמשמעו אשכול, בשל צורתה המזכירה אשכול ענבים. הברוקולי, שפותח באיטליה זכה לכינוי הספציפי var. italica.

ברוקולי וכרובית

ואחרון חביב במשפחה הענפה: על טעם ועל ריח אין להתווכח, ומסתבר שהיו גם כאלה שהעדיפו את הצמחים שפיתחו כמה מצבורי עלים צפופים ומכונסים לאורך הגבעול, והם היו כנראה בלגים. בחירה חוזרת ונשנית של הצמחים שהניבו דוקא את צורת העלים הזו הביאה לפיתוח כרוב הניצנים (Brussels sprouts), ולו ניתן השם הספציפי: var. gemmifera שמשמעו: כרוב בעל אבני-חן.

לסיכום, הסיפור המשפחתי הפתלתל הזה מראה כי גם ללא השכלה מסודרת באשר לגנטיקה או להרביית צמחים, אלא בעזרת התבוננות מדויקת וכושר אבחנה, ברירה פשוטה של זרעים, על ידי האנשים שגידלו אותם, והרבה אורך רוח וסבלנות, פותחו במשך 7000 שנה שישה סוגים שונים וייחודיים של ירקות. זה קורה במשפחות הכי טובות.

מאחלים לכולנו שבוע של בשורות טובות, של אורך רוח וחוזק פנימי, שלמרות תהפוכות מזג האויר ומצב הרוח, גשמי ברכה ושאר ברכות בואו יבואו בקרוב.

אלון, בת-עמי, דרור וכל צוות ח’ביזה

___________________________________

מה השבוע בסל, לצד בני משפחת הכרוביים:

מזכירים לכם שאנחנו עוברים כמה שבועות של מחסור במלפפונים, אצלנו בשדה, וגם בשוק האורגני המקומי. כשאנחנו לא מצליחים להשיג גם השלמה ממגדלים אחרים, בחלק מהארגזים יש פלפל במקום מלפפונים. מקוים לשובם בקרוב.

יום שני: בצל ירוק/סלרי עלים, חסה, מנגולד/תרד, צנונית/דייקון, גזר, כרוב/ברוקולי, בטטה, כוסברה/פטרוזיליה, עגבניה, מלפפון/פלפל.

בארגזים קטנים בלבד: רוקט/טאטסוי/קייל.

בארגז הגדול גם: חצילים/נתח דלעת, שומר/לפת/ארטישוק ירושלמי, לוביה תאילנדית ארוכה/לוביה עיראקית קצרה/שעועית צהובה או ירוקה, סלק/קולרבי

בארגז הפירות: תפוז/אשכולית אדומה/קלמנטינה/פומלית, קיווי, אבוקדו, בננה/רימון.

יום רביעי: חסה, כרוב/ברוקולי, כוסברה/פטרוזיליה/שמיר, בצל ירוק/בצל לח, בטטה/ארטישוק ירושלמי, רוקט/קייל/טאטסוי, מלפפון/פלפל, עגבניה, גזר, מנגולד/תרד, לוביה תאילנדית ארוכה/שעועית ירוקה או צהובה/לוביה עיראקית קצרה/פופקורן.

בארגז הגדול גם: שומר/לפת/צנוניות/דייקון/נתח דלעת, סלק, סלרי עלים.

בארגז הפירות: תפוז/קלמנטינה/פומלית, קיווי, אבוקדו, בננה/רימון.

Top