3-5 ביוני 2024 – לא על עץ ולא על שיח…

שינוי במשלוחים לרגל חג השבועות: 

משלוחי יום שני כרגיל

משלוחי יום רביעי יידחו ליום חמישי 13.6.

מערכת ההזמנות תיסגר לשינויים בערב החג, יום שלישי, 11.6 בשעה 8:00, כדי שנוכל להתכונן.

___________________________________________________________________________

אישה באבטיח

אישה אחת, גרה בתוך אבטיח גדול נורא,
היו לה שני שרפרפים וכסא ומנורה.
היא חתכה לה חלון וחצבה לה סלון,
ותלתה שם תמונה והכניסה ארון.
וחתול שיצוד עכברים היא גידלה בפינה,
ופתאום – הסתיימה העונה…

(מילים: נורית זרחי, לחן: שלמה גרוניך, ביצוע: חוה אלברשטיין, איור: יוסי אבולעפיה)

 

יש לי חשד הגברת עליה שרה חוה אלברשטיין התגוררה באבטיח בשדה שלנו… אמנם קשה לי לדמיין איך היא דוחקת לתוך האבטיחים היחסית קטנים שלנו את כל מטלטליה, אבל מצד שני, מוכרת לנו מאוד התחושה של “פתאום – הסתיימה העונה!”. עונת האבטיח בח’ביזה היא קצרונת, כחודש בערך, ולפני שתסתיים, רצינו לספר לכם כמה דברים עליו – אז הנה השבוע – עלון בירוק ואדום:

הקיץ יגיע באופן רשמי רק בעוד 3 שבועות, ב21 ביוני, אבל למרות שהשנה האביב היה חביב למדי ולא חם מדי (רוב הזמן), השבוע נחתו עלינו בעוצמה ימי החום הכבד. האבטיחים לא מתרגשים – האבטיח זקוק לחום רב, אותו הוא מכיר ממקום מוצאו, בדרום יבשת אפריקה, במדבר קלהארי. במדבר הלוהט היה האבטיח, שלמעלה מ-90% ממנו הוא מים, מקור חשוב וחיוני לנוזלים לאדם ולחיות הבר. הקושי בבחירת אבטיח מוצלח הוא עתיק יומין: זני הבר המתוקים זהים מבחוץ לזני הבר המרים, ולכן היו מנקבים עוברי האורח הצמאים חור בקליפת האבטיח ובודקים האם מר הוא או מתוק.

מדרום אפריקה הוא התפשט צפונה לכל אפריקה, וגודל במצרים כבר לפני 4000 שנה. המצרים קישטו בציורי אבטיחים קירות של חדרי קברים ומערות, והיו משאירים אבטיח ליד המתים כדי להזין אותם במסע לעולם הבא. גם העברים הכירו אותו כבר ממצרים “זכרנו את הדגה… את הקישואים ואת האבטיחים”. מצפון אפריקה הגיע האבטיח למזרח התיכון, הוא גודל בארץ ונזכר במשנה בסוגיות שונות. לסין הוא הגיע במאה ה-10, וכיום סין היא המגדלת הגדולה ביותר של אבטיחים, (ואחריה תורכיה ואיראן). במאה ה-13 הביאו אותו המורים לאירופה, יחד עם צמחים נוספים שהכירו באפריקה ואסיה, ולאמריקה הוא הגיע עם העבדים האפריקאים שהובאו לשם, ועם המתיישבים שהגיעו מאירופה.

הרומן של ח’ביזה עם אבטיחים התחיל בתמימות, שאפתנות ו… כשלון. בחווה בה עבדתי בחקלאות בקליפורניה, לפני שהקמתי את ח’ביזה, גידלנו אבטיחים. היתה לנו הצלחה נחמדה, ואני הייתי תחת הרושם שדי פשוט לגדל אבטיחים, ולכן, כשהקמתי את ח’ביזה והכנתי רשימת גידולים, נכנס לתוכה בטבעיות גם אבטיח. אלא שבשנה הראשונה פשוט לא הלך לנו, ומערוגות האבטיח המפוארות שלנו קטפנו רק תריסרים מעטים. (למזלנו, גם מספר הלקוחות שלנו אז, ב2004, היה כשני תריסרים והם נהנו מקומץ האבטיחים).

אחת הסיבות המרכזיות לכישלון היתה התזמון – מחוסר ניסיון, זרעתי את האבטיחים בסוף האביב, כמו בקליפורניה – אבל אצלנו, בישראל, זאת תקופה מרובת וירוסים ומחלות, במיוחד בקרב משפחת הדלועים, אליה משתייך ידידנו האבטיח. לאחר פאוזה של כמה שנים, ורכישת ניסיון בתחום הדלועים, ובמיוחד בהתמודדות עם הוירוסים שלהם, החלטנו לנסות שוב, והפעם בתזמון נכון: לזרוע מוקדם ולכסות את הצמחים בבד אגריל בתחילת דרכם (כדי למנוע הידבקות בוירוסים).. עשינו נסיון נוסף, מוקדם יותר ומוצלח יותר, ומאז חזרנו לגדל אבטיחים מתוקים ועסיסיים. ועדיין, בשל אתגרי הוירוסים, עונת האבטיחים שלנו קצרה… אנחנו מגדלים אותם רק בתחילת האביב – עכשיו!

האבטיחים אהובים לא רק עלינו, הולכי על שתיים, אלא גם על חיות בר וכמובן… ציפורים ובפרט עורבים בעלי תעוזה, מקור חזק וחיבה למתוק. אנחנו מתעקשים להגן על הפירות שלנו, מכסים אותם ברשת ציפורים שמונעת מן העורבים לנקר בהם, ומעמידים מעליהם “דחליל ציפור”: עפיפון בצורת עוף דורס גדול, המותקן על מוט טלסקופי גמיש בגובה 6 מטרים. כשיש בריזה, העפיפון ממריא ועף באופן אקראי המחקה את התעופה של עוף דורס ומרתיע את העורבים. אחרת נמצא אותם כך:

האבטיח הוא פרי מרפא. המים הרבים שבו מנקים את הגוף ומיץ אבטיח מומלץ לסובלים מבעיות בשלפוחית השתן ובתפקודי כבד וגם לניקוי הכליות. עוד סגולה של אבטיח היא ניקוי הגוף עשן הסיגריות הנכנס אליו, והוא מומלץ למעשנים אקטיבים וגם לפאסיביים. גרעיני האבטיח משמשים (מרפואות תימן) לניקוי כתמים וריח רע מהפה והשיניים. יש להשרות במים זרעי אבטיח כתושים היטב, לסנן ולשטוף את הפה. ברפואת עיראק משתמשים בקליפת האבטיח לטיפול בעור נגוע בפטרת. גם יהודי לוב משפשפים את עורם בקליפת אבטיח במקרים של כתמי עור. האבטיח מכיל ויטמין A בצורת קארוטין, ויטמין C, ויטמינים ׁB1, B2, הוא דל בנתרן ועשיר באשלגן. 

אז איך איך קוטפים אבטיח בשל ומתוק?
– אנחנו קוטפים את האבטיח כשהקנוקנת ליד עוקץ הפרי מתייבשת. בדוכן האבטיחים תוכלו לנסות ולודא שהעוקץ יבש ומכווץ קצת, כך שהפרי לא נקטף ירוק.
– החלק שבא במגע עם הקרקע מחליף את צבעו, כך שאתם צריכים לחפש כתם צהוב על אחד מצידי האבטיח.
– והסימן המסתורי מכולם – צליל עמום נשמע בתגובה להקשה על הפרי.

הנה ההסבר בסרטון

איך לאחסן אבטיח? 
הטמפרטורה המושלמת לאחסון אבטיח היא כ- 12 מעלות, אולם גם בטמפרטורת החדר (בערך 23 מעלות) אפשר לשמור אבטיח שלם בין שבוע ל- 10 ימים. אחסון ממושך מדי יגרום לאבטיח לאבד מטעמו ולשנות את מרקמו.
לא מומלץ להקפיא אבטיח או לאחסן אותו במדפים הקרים ביותר במקרר. חשיפה לקור מוגזם תגרום לאבטיח כוויות קור, תפגע במתיקות ובטעם שלו, ותביא לכך שהליבה המוצקה של האבטיח תעשה קמחית ורכה.
אם תרצו לאחסן אותו שוב לאחר שחתכתם אותו, מומלץ לאחסן את האבטיח עטוף בניילון נצמד בטמפרטורה של 3- 4 מעלות צלזיוס.

מאחלים לכולנו שבוע של בשורות טובות,

אלון, בת-עמי, דרור, עינת וכל צוות ח’ביזה הקייצי

_______________________________________

מה השבוע בסל?

יום שני: בצל ירוק/סלרי עלים/צרור לפת/כרוב, מנגולד/קייל/תרד ניוזילנדי, חסה ערבית/חסה לליק, סלק אדום/גזר, קישוא/זוקיני, תפו”א, דלעת ערמונים/דלורית/נתח דלעת, פטרוזיליה/כוסברה/שמיר/נענע/בזיל/עירית שומית, עגבניה, מלפפון /פקוס, עגבניות צ’רי/שעועית ירוקה או צהובה.

בארגז הגדול גם: מלון/אבטיח, בצל/חצילים, תירס!

בארגז הפירות: תפוח אדום/אגס, בננה, אפרסק/נקטרינה, אבוקדו/פומלית.

יום רביעי: מלון/אבטיח/חצילים/נתח דלעת, פטרוזיליה/שמיר/נענע/בזיל/עירית שומית, שעועית צהובה או ירוקה, תירס, קישואים, מלפפון/פקוס, עגבניה, תפו”א, סלק אדום/גזר, חסה/חסה לליק, דלורית/דלעת ערמונים/עגבניות צ’רי.

בארגז הגדול גם: בצל ירוק/בצל יבש, מנגולד/קייל/תרד ניוזילנדי, סלרי עלים/לפת/כרוב.

בארגז הפירות: אבוקדו, משמש/דובדבן, בננה, תפוח עץ אדום/אגס/נקטרינה/אפרסק.

Top