קטניות או לא להיות – קוטפים שעועית, מדלים אפונה, זורעים פול:
כמעט בכל תקופות השנה יש איזושהיא קטניה בשדה, נובטת, צומחת או נקטפת. גם עכשיו מבלים להם יחד השעועית הבשלה כבר, האפונה שנבטה ומלבלבת והפול, שרק נזרע. ונתחיל מהגדולה לקטן:
השעועית הירוקה מתחילה להיקטף השבוע. ביום חמישי טיילנו, אלון ואני בשדה, והתבוננו בערוגות שעועית השיח הצומחות יפה ופורחות להן. את אלה, סיפר אלון, זרענו בתחילת ספטמבר, ותראי, הן פורחות, ובטח עוד מעט יבשילו. זהו הזן “סיגמא”, אותו הזן שאנחנו זורעים גם באביב, בתחילת מרץ, בעונה הזו השעועית צומחת כל כך מהר יחסית לאביב, היא נהנית מהשמש והחום של סוף הקיץ. עוד הוא מדבר פישפשנו לנו בין עלי השיחים ולהפתעתנו גילינו שלא עוד מעט אלא כבר ממש עכשיו יש שעועיות בשלות ומוכנות על השיחים. באביב אורכת הצמיחה עד להבשלה כשחודשיים וחצי לפחות, עכשיו זה לקח לה חודש ושלושה שבועות. ברוכה הבאה!
שעועית נוספת, שכבר מבקרת אצלכם בסלים ועכשיו דוקא קצת פוחתת היא הלוביה הקצרה, שעועית מיוחדת מזרעים שקיבלנו ממשה, שמארח אותנו במחסן שלו והוא גם בעל הבית של הפרדס שלנו. זו שעועית טעימה במיוחד, ירקרקה-אפורה שמזכירה מחרוזת בשל הזרעים הבולטים בה מבפנים. השעועית הארוכה ממש, התאילנדית, כבר סיימה את העונה שלה השנה ממש לפני שבועיים.
הבאה בתור במסדר הקטניות היא האפונה, על זניה השונים גם היא. מנסיוננו ועל פי עצות ממגדלים ותיקים אנחנו מתחילים בזריעת אפונה סינית (שמותיה האחרים הם אפונת שלג או אפונה מתוקה), זו השטוחה והגדולה הנאכלת בשלמותה, תרמיל וזרעים קטנטנים כאחד. מחזור ראשון נזרע בתחילת ספטמבר, שתי ערוגות בחלקה השינה המחדשת (זו שנחה במהלך הקיץ). זו האפונה שאנחנו מדלים כעת. בדרך כלל אנחנו מדלים את האפונה על ידי הכנת מעין גדר-רשת בסמוך לצמחים, ועידודם לטפס על הגדר. משהו כזה:
השנה, בעצתו של אייל (מנהל העבודה שלנו) שראה הדליה דומה בשדות ליד ביתו, אנחנו מנסים הדליה כפולה. הכוונה היא להכין גדר כפולה, משני צידי שורת הצמחים, כזו שתתחום את הצמחים משני הצדדים ותאלץ אותם לטפס ברווח שבתוכה, בלי שנצטרך אנחנו לסדר ולקשור את הצמחים מדי כמה שבועות או ימים… את האפונים נוכל לקטוף משני הצדדים דרך הרשת הרחבה.
מחזור שני של ארבע ערוגות אפונה נזרע בחלקה החדשה באמצע אוקטובר (באיחור של שבועים מהמתוכנן…). באחת הערוגות הללו אנחנו עורכים ניסוי של ארבעה זנים מזרעים שהביא לנו אוהד (שעובד איתנו). אנחנו לא בטוחים לגמרי מהן בדיוק הזנים הללו, מחקר קטן על פי שמותיהם העלה סבירות שלפחות אחד מהם הוא זן חדש של אפונה שנקרא באנגלית suger snap (בתרגום לעברית זה משהו כמו אפונה לפיצוחים…). זו אפונה שהיא משהו בין אפונת השלג השטוחה לבין אפונת הגינה השמנמנה הנקלפת ונאכלת ללא התרמילים. הרעיון הוא שהוא שמנמן אך פריך, ונאכל בשלמותו, כמו אפונת השלג. הוא אמור להיראות כך:
זן נוסף ששמו אורגון הוא אפונת שלג, ושני זנים נוספים שמם mange tout, מצרפתית: “לאכול הכל”, משום שהוא נאכל בשלמותו, אבל המחקר שלי העלה תוצאות סותרות לגבי השאלה האם הוא הזן לפיצוחים או הזן השטוח. יש לנו גם סימן שאלה האם אחד הזנים הוא זן ננסי שאינו מודלה. את החידה הזו נפתור כשהשיחים יצמחו קצת יותר או רק כשהאפונים יבשילו, אנחנו סקרנים לראות מה יתברר…
הכוונה שלנו היא לקטוף את האפונים בחלקת הנסיון לארגזים אבל גם להכין מהם זרעים לשנה הבאה.
בתחילת נובמבר אנחנו מתעתדים לזרוע מחזור שלישי ואחרון של אפונה, הפעם אפונת גינה (נקראת גם אפונה ירוקה) שמחזיקה מעמד טוב יותר בחורף. בשנה שעברה זרענו גם מחזור אביב בפברואר, אבל לא היה לנו נסיון מוצלח, הצמחים נתקפים בקמחונית, פטריה אביבית שנהנית מהחמימות והלחות של האביב, והיבול היה דל. מחזור נובמבר שנזרע לפני הקור וצלח את החורף מצליח להחזיק זמן ארוך ואנחנו קוטפים אותו עד פסח, מקוים שכך יהיה גם השנה.
והקטניה האחרונה להשבוע היא הפול, ששלוש ערוגות מזרעיו ננעצו באדמה הלחה בחמישי-שישי השבוע, ומחכים לרטיבות שתנביט אותם, עדיף שתבוא מהגשם. הפול הזה יצמח ויגדל כל החורף, יגיע עד לגובה כתפיים ויצמח בצפיפות ג’ונגלית משהו. באביב הוא יפרח וזמן קצר אחר כך יניב תרמילים ירוקים ועסיסיים שיקטפו אחר כבוד להכנת מטעמים.
סמוך לפול זרענו עוד ערוגת שום, בנוסף לשתיים שכבר נזרעו ונבטו. השנה אנחנו זורעים את השום בצורה קצת שונהמכרגיל וחפיפניקית לכאורה: אנחנו פותחים תלם בערוגה ונועצים את השיניים בקרקע, אפילו מבלי לכסות.שיני השום הלבנבנות מציצות מהקרקע. בשנים עברו נהגנו להתאמץ ולזרוע את השום בעומק של חמישה עד עשרה סנטימטרים, וגילינו שזה לא נחוץ (שוב, עצות מעמיתים ונסיון שלנו). השדנה אנחנו נועצים ברדידות ובינתיים בהחלט מרוצים מהנביטה. הגשמים שיבואו (שיבואו כבר!) יזיזו את האדמה ויכסו את הזרעים, שכבר נובטים להם בעליזות.
אנחנו מתחילים לקטוף השבוע קולרבי וצנוניות. אנחנו שולחים לכם אותם עם העלים, ליופי ולשמירה על כוחם במהלך המשלוח, אבל לשם אחסונם במקרר חשוב מאוד לקצוץ את העלים ולהשאיר מקסימום סנטימטר-שניים של גבעול, אחרת העלים ישאבו את הלחות מהפקעת ויותירו בידיכם ירקות מדולדלים.
שבוע טוב ותקוות לעוד גשם
אלון, בת-עמי וצוות ח’ביזה
ומה השבוע בסל?
יום שני:
עגבניות – שלנו + השלמה , מלפפונים – השלמה , פלפל אדום , חסה , בצל ירוק , שמיר , פטרוזיליה , קלרבי , צנוניות , קישואים , בטטה , דלורית
ובסל הגדול תוספת של:
חצילים , תפוזים קטנים – לחתוך לארבע ולאכול , תתצואי – עלי חרדל לסלט , לפת
יום רביעי:
עגבניות – שלנו + השלמה , מלפפונים – השלמה , פלפל אדום , תרד גליל , בצל ירוק , רוקט , פטרוזיליה , קלרבי , צנוניות , במיה או שעועית , בטטה , דלעת
ובסל הגדול תוספת של:
חצילים , קישואים , לפת