ואף על פי כן, התחדשות:
בשבוע שעבר הגיעו אלינו בקבוקי מיץ רימונים סחוט של “רימוני הגלבוע”. משפחת צוקר מקיבוץ מירב בגלבוע מגדלת רימונים אורגניים. את הרימונים המעולים שלהם אתם פוגשים בעונה בארגז הפירות, וחלק מהם נסחטים למיץ רימונים משובח. לפני כ20 שנה הם נטעו פרדס רימונים בגלבוע, והתאהבו. מבחינתם, לגדל רימונים זו משימה וזו זכות. כפי שמסכם יפתח צוקר: “כיף למכור תוצרת שעמלת עליה, אבל יותר כיף למכור משהו שהוא אמיתי וחשוב.”
המיץ נשמר אצלנו בהקפאה, עד שיגיע אליכם הוא יהיה מן הסתם כבר בחצי הדרך להפשרה. שמרו אותו במקרר, התוקף שלו הוא כשבוע (אבל ייגמר הרבה לפני…).
מחיר ליטר מיץ רימונים אורגני הוא 55 שקלים.
—————-
ועוד פרי שהוא מחלוצי המתחדשים – התמרים הראשונים מהגדיד החדש הגיעו אלינו –
תמר מג’הול של משק אלעזר – התמרים של משק אלעזר ייחודיים בטעמם ועסיסיותם, משום שהם קוטפים את התמרים כשבוע לפני ייבוש מלא, ולפרי יש עדיין רכות ומתיקות במרקם שהוא משהו בין פרי טרי לפרי יבש. מאוד מומלצים, בתוספת אזהרת התמכרות לטעם המעולה…
את התמרים ושאר מוצרים מעולים של ייצרנים מקומיים מצויינים, תוכלו להוסיף לארגז דרך מערכת ההזמנות שלנו.
_____________________________________________________________________________________
מעברים מקיץ לסתו
השבועות האחרונים הביאו חלק מכם לתהיות יצירתיות מה אפשר עוד לעשות עם חציל? (משקולת לניירות / כדור באולינג / מעצור לספרים על המדף וכו’). הארגזים בעונות מעבר באמת פחות מתגוונים משבוע לשבוע, הירקות חוזרים על עצמם: בצל, תפוחי אדמה, דלעת, חציל. רוב הירקות שבסל איתנו כבר שבועות רבים ויש פחות שינוי משבוע לשבוע. גם התירס, שמשמח לבבות, ואותו רבים מכם שמחים לקבל בכל שבוע, נעדר מן הארגזים בשבוע-שבועיים האחרונים, אנחנו עושים הפסקה למשך כחודשיים, משום שאלו חודשי השיא של זחלי נובר התירס, ולמדנו שחבל לנסות להתחרות בהם… עונת מעבר היא אכן מאתגרת, ואני מרגישה שחלק מכם קצת מתאכזבים או משתעממים מן הארגזים, מרגישים שהארגזים די ריקים, שהכמויות קטנו או שסתם פחות מלהיב.מי מכם שמבקר בחנויות טבע מכיר את המדפים גם שם – השוק האורגני העונתי מצפה לסתיו…
מה שקורה בשדה כעת, די דומה למה שקורה אצלנו: זוכרים איך בתחילת העונה קיבלנו בשמחה את התחממות והתארכות היום ואת קרני השמש העזות? ועכשיו – מכירים את התחושה – את העייפות מהחום? מהלחות? מהקיץ? כך, פחות או יותר, מרגיש גם השדה שלנו. בתחילת העונה התלהבו הצמחים מנעימות האביב והקיץ, מהזריזות בה הם יכולים לצמוח בתנאי האור והחום הממריצים. מזיקי ומחלות העונה עוד התמהמהו והצמחים פרצו בריקודי צימוח מלאי אנרגיה וחיוניות. עם הזמן ועם עלות הטמפרטורה במדחום הגיעו גם מזיקים ומחלות שונים וחלק מהם יצאו מן המשחק: הקישואים, השעועית הירוקה, רבים מהירוקים. אחרים התמודדו, אבל כמו אצלנו, שוב אין זה באותו המרץ והיופי הראשוני. חלק מהצמחים התחילו לסבול מוירוסים שונים, העלים הירוקים שבכל זאת שרדו את הקיץ משתדלים לנשום נשימות קטנות תחת החום, והשיחים בכללותם קיבלו כבר מראה מבוגר, אחר. יותר ויותר ערוגות התפנו מיבולן במהלך הקיץ ועמדות ריקות ומצפות להתמלאות מחדש.
העייפות הזו משתקפת גם בארגזים: חלק מהארגז מבוסס על ירקות שהוצאו מן הקרקע במהלך הקיץ וממתינים במחסן שלנו: בצל יבש, דלעות, דלוריות. הירקות הטריים מן השדה הצטמצמו לאלו השורדים את סוף הקיץ: השעועיות והבמיה, העגבניות, המלפפונים, הפלפל האדום, החצילים, עשבי התיבול, החסות. ובכל זאת יש גם כמה חברים חדשים של סופקיץ: הפופקורן שפגשתם בשבועיים שחלפו (הוא כבר אזל) והבטטות שממש עכשיו יוצאות מן הקרקע, והשנה הן בשלושה צבעים: כתום, סגול ולבן!
בשדה כבר מתרחשת תכונה אחרת. לאחר שבועות של ערוגות ריקות וצמחים בוגרים, התחילו בשבועות האחרונים הזריעות והשתילות החדשות, ואיתן מתמלא השדה בנבטים ושתילים צעירים המקווקווים את הערוגות בשורות ירוקות ומלאות שמחת סתו מחודשת. עוד יקח זמן עד שאלו יגיעו לארגזים, אבל התקווה שבשדה המוריק שוב משמחת ומלהיבה ומבשרת שינוי ושפע.
השינויים העונתיים האלה הם חלק מן הענין, כשמדובר על חקלאות בשיתוף הקהילה. לקוחות ותיקים מכירים את התנודתיות הזו, לקוחות חדשים מופתעים ואולי גם לפעמים מתאכזבים, אנחנו משתדלים להסביר וגם להבין. לעיתים זה נראה שאנחנו עוד שירות של משלוחי ירקות עד הבית, אבל בעונות האלה מגלים את השוני ובעיני גם את החוזק של תמיכת הקהילה בשדה ובחקלאות הזעירה. אנחנו לא מציעים “דיל” חסכוני ומשתלם לקנית ירקות אורגניים, אנחנו מציעים לקחת חלק, ללוות אותנו ואת השדה לאורך השנה. יש תקופות שזה אומר ארגז גדוש ושופע כל טוב, יש עונות שהארגז חדגוני יותר, עד לשינוי ולהתחדשות. ככה זה בשדה, ככה זה גם בחיים, ואצלנו ככה זה גם בצלחת.
רצינו שוב להודות לכולכם על הליווי והתמיכה בנו ובשדה של ח’ביזה לאורך השנה והשנים, מזמינים אתכם לבקר אותנו בסוכות וליהנות מהצעירים הירוקים שלנו – הדור הבא.
ימי סופקיץ טובים ושקטים, ותקוות לבשורות טובות,
אלון, בת-עמי וכל צוות ח’ביזה
____________________________________
מה השבוע בסלנו העדיין חדגוני:
יום שני: תרד ניוזילנדי/תרד מלבר הודי, נתח דלעת/דלורית, חסה, במיה/לוביה תאילנדית/עגבניות צ’רי, כרישה/מנגולד/קייל/רגלת הגינה (ריג’לה), פלפל אדום מתוק (גמבה/ארוך)/פלפל חריף ירוק, תפו”א, חצילים, עגבניה, מלפפון, בטטה.
בסל הגדול גם: בצל יבש, בזיל/נענע/כוסברה, גזר.
בארגז הפירות: אגס/אבוקדו, תפוח אדום/זהוב, קובו/רימון, מנגו. בארגזים גדולים – כמויות גדולות יותר וגם: שזיף.
יום רביעי: כרישה /בצל יבש, נתח דלעת/דלורית, תפו”א, חצילים, לוביה תאילנדית, מלפפון, עגבניה, מנגולד/קייל/תרד ניוזילנדי/ תרד מלבר הודי, פלפל מתוק גמבה או ארוך/פלפל חריף, חסה, בטטה (כתומה/סגולה/לבנה).
בסל הגדול גם: בזיל/רגלת הגינה, פטרוזיליה/כוסברה/נענע, גזר.
בארגז הפירות: אגס/בננה, תפוח אדום/זהוב, קובו/שזיף, מנגו. בארגזים גדולים – כמויות גדולות יותר וגם: רימון.