30 ביולי – 1 באוגוסט 2018 – יְפַת עַיִן לִבַּבְתִּינִי

מאפיית “איש של לחם” יוצאת לחופשה קצרה בעוד שבועיים: לא תהיה אפיית לחמים ביום שני 13 באוגוסט וביום רביעי 15 באוגוסט. מי שמעוניין להגדיל את הזמנת המאפים שלו בשבוע הבא, נא הודיעו לנו או הגדילו בעצמכם במערכת ההזמנות. חופשות נעימות לכולם! _________________________________ התחדשות באגף “הנבטים של אודי”: מעתה ניתן להזמין את הנבטים גם באריזות גדולות של ליטר ורבע. מי שלא מכיר עדיין את הנבטים המעולים, זאת הזדמנות להזכיר אותם – אודי והחברים ממושב אחיטוב מנביטים נבטים באיכות מעולה, ובמגוון מרשים וייחודי: אלפלפא, אפונה, ברוקולי, קייל, צנונית, חרדל, חמניה, נבטים סיניים, עשב חיטה וגם נבטוטים. תוכלו למצוא את הפירוט המלא במערכת ההזמנות שלנו _______________________________________ ליבבתיני, אחותי כלה בשבועות האחרונים החלה הלוביה להבשיל בכמויות נאות, והכריזה באופן רשמי שהקיץ עומד בשיאו. אם אתם תוהים למה השעועית הירוקה שאתם מקבלים בארגז מחוספסת, ארוכה ומוזרה, זה משום שהיא לא שעועית אלא… לוביה תאילנדית ארוכה. אנחנו אורזים אותה אצלכם בארגזים בשקית מרשרשת, כמו מתנה, והיא אכן כזאת מתנה שונה, ומיוחדת במינה, חבל לצפות ממנה להיות שעועית ירוקה, כי היא לא… הלוביה (V. unguiculata ssp. Sesquipedalis) היא קרובת משפחה של השעועית, החומוס, הסויה, הפול, האפונה ושאר בני משפחת הקטניות (פרפרניים) שאנחנו כל כך אוהבים לנשנש. וכמותם, גם לה יש שני מופעים: השלב הירוק, בו היא נאכלת בתרמילים ירוקים ארוכים, והשלב היבש, בו נאכלים הגרעינים היבשים בלבד. באנגלית יש לה שמות רבים: קוראים לה “שעועית באורך מטר” (Yard long bean), שעועית אספרגוס, שעועית ארוכה, שעועית סינית ארוכה, שעועית נחש, ואצלנו – שעועית/לוביה תאילנדית. שמותיה השונים מתארים מאפיינים שונים שלה: מקורה בדרום-מזרח אסיה, ולכן היא מכונה סינית או תאילנדית, היא יכולה להגיע למטר אורך (אם כי בדרך כלל היא נקטפת בצעירותה, כשאורכה כ-30 ס”מ ועוביה כס”מ), בקוטר ובאורך היא מזכירה אספרגוס (הפעילו את הדמיון) ובשל גמישותה, נחש ירוק ודקיק (לבעלי דמיון מפותח במיוחד). טעמה הוא משהו בין שעועית ירוקה ללוביה ירוקה וטריה, המרקם דומה יותר ללוביה: פחות פריך משל שעועית ירוקה ויותר גמיש ומתקפל.

היא זקוקה ליותר חום משעועית, ועומדת יפה בחודשים החמים (לא כמו השעועית הירוקה, שמתעלפת כשמתחיל החום הגדול), היא נזרעת באביב המאוחר, ואנחנו מדלים אותה גבוה, כמו אפונה. ההדליה היא על עמודים, ביניהם נמתחת רשת רחבה שלאורך קויה מטפסים השתילים. והם עושים זאת במומחיות וביעילות. לאחר כ-3 חדשים מתחילה הפריחה, על כל עמוד פריחה מתפתח זוג פרחים יפיפה, הנראה כשני פרפרים (פרפרנית או לא…) ומהם מבשילות זוג שעועיות, צמודות בקצה כשתי תולעים ירוקות תאומות (הנה, הצלחתי לחשוב על שם נוסף…).

   

את השעועיות יש לקטוף בזהירות כי עמוד הפריחה ממשיך לפתח פרחים לכל אורכו בהמשך העונה. לעומת שעועית ירוקה או אפונה, היא גדלה לאיטה ומניבה תרמילים רק לאחר יותר משלושה חודשים (לעומת חודשיים ופחות בשעועית ואפונה), אך יש לכך יתרון, כי ניתן להמשיך ולקטוף ממנה תרמילים למשך תקופה ארוכה, עד ירידת הטמפרטורות בחורף.

ניתן לקטוף אותה כמו אצלנו, בשלב צעיר, כשהיא באורך 30 ס”מ ובעובי של כס”מ, ולהשתמש בה כמו בלוביה טריה או שעועית ירוקה. אפשר גם להשאיר את התרמילים להתבגר על הצמח לחלוטין, ולהשתמש בזרעים השחורים, האדומים או הלבנים (תלוי בזן הספציפי) כמו שמשתמשים בפולי לוביה יבשה, או כל שעועית יבשה אחרת.

אנחנו מגדלים את זן ירוק שבפנים יש לו זרעים שחורים, אך ברחבי אסיה ישנו מבחר זנים מרהיב בצבעוניותו ועושרו. התרמילים עצמם מופיעים בצבעי ירוק ואדום-סגול לגווניהם, והזרעים שחורים, לבנים, חומים, אדומים…

אפשר להשתמש בשעועית התאילנדית בכל מתכון של שעועית ירוקה או לוביה טריה, גם במרקים ופשטידות. בסין מקפיצים אותה קלות בווק – היא בעצם השעועית המקורית בה משתמשים במתכוני שעועית מוקפצת. היא נהדרת עם דגים ואפילו כבושה. היא עשירה מאוד בויטמין A ומכילה גם כמות נאה של ויטמין C.

במתכונים באתר תמצאו רעיונות פשוטים ומסובכים וכמובן טעימים, אבל גם אם ממש לא בא לכם להבעיר שום אש בקיץ הלוהט הזה, אתם מוזמנים לקחת נחש לוביה ארוך ליד, ופשוט… לנשנש.

שיהיה שבוע מלא שפע קייצי ותחושת חופש אמיתית, אלון, בת-עמי, דרור, יוחאי וכל צוות ח’ביזה ___________________________________ מה השבוע בסל המלבב? יום שני: פלפל/עגבניות צ’רי, דלעת חתוכה/דלעת אמורו, לוביה תאילנדית, מלפפון, חצילים, עגבניה, תרד ניוזילנדי, תירס, תפו”א, פטרוזיליה/כוסברה, חסה. בארגז הגדול גם: דלורית/מלון, במיה, בצל/בצל ירוק. ובסל הפירות: בננה, אגס, נקטרינה, מנגו יום רביעי: תפו”א, לוביה תאילנדית, עגבניה, חצילים, עגבניות צ’רי, פלפל/דלורית, מלפפון, חסה, תירס, פטרוזיליה/כוסברה, דלעת אמורו/דלעת חתוכה. בארגז הגדול גם: במיה, בצל/בצל ירוק, תרד ניוזילנדי. ובסל הפירות: בננה, אגס, נקטרינה, מנגו
Top