28-30 במאי 2018 – צרות אביביות

בשל אתגרים לוגיסטיים של מחלבת “עיזה פזיזה”, החל מהשבוע הבא תיסגר הזמנת מוצרי חלב העזים של המחלבה מוקדם יותר מסגירת ההזמנות הרגילות (לאנשי יום רביעי).
הזמנת מוצרי חלב עזים תתאפשר מעתה רק עד יום ראשון ב22:00 בלילה.
לא ניתן יהיה לרשום, לבטל או לשנות הזמנה לאחר מועד זה.
(השבוע עוד כרגיל).
מי מכם שמעוניין במוצרי חלב באופן קבוע – אנחנו ממליצים להוסיפם להזמנה הקבועה, וכך לא תהיו מוגבלים במועד הסגירה השונה.
הנה מחירון המוצרים הנוספים לארגז (ובתוכם גם מוצרי החלב)
תודה על שיתוף הפעולה
___________________________________
נסער ומשולהב ומתיז ניצוצות
בכל שנה האביב הוא עונה של נדנדה קרקסית במזג האויר, אבל נראה שהשנה הזו היתה קיצונית מהרגיל: גשמים עזים, ולחילופין, חמסינים לוהטים, לפעמים בהפרש של כמה שעות בלבד. בתוך כל השינויים האלה מנסה השדה, כדרכו, לשמור על איזון והירקות שלנו משתדלים לשרוד, לגדול וללבלב. ימים ספורים לפני חג השבועות, כששרב רציני בפתח, התלבטנו, אלון ואני, מה עושים עם השתילים שמגיעים ממש למחרת. האם נכון לשתול אותם ולצפות מהם להתאקלמות ראשונה בשדה לפני החג, ממש לתוך ימים לוהטים ויבשים, או לחילופין, להשאיר אותם במגשי המשתלה, כשהם עדיין במקום מוכר, ולשתול בשדה רק אחרי ירידת הטמפרטורות לאחר החג.
החלטנו להקדים ולשתול אותם, מתוך המחשבה שבמגשי השתילה, כשברשותם ריבועי אדמה קטנטן, הם חשופים להתייבשות מהירה יותר מאשר בשדה, כשההשקיה האוטומטית מרטיבה שטח גדול יותר, השתילים מוגנים מפני הרוחות המייבשות בתוך מנהרה מוצלת. וכך, הצטיידנו בתקוה, וליתר בטחון גם פרשנו רשת צל שניה על מנהרת הגידול, שתלנו את העגבניות, הצ’רי, המלונים והתרד, ויצאנו לחופשת חג.
הרוחות של יום שישי היו מייבשות וחזקות, והשמש קפחה על השדה בשישי-שבת וראשון, חג השבועות, ובכל זאת כששבנו אחרי החג מצאנו שתילים קטנים וחזקים, שנקלטו יפה וחייכו אלינו בירוק רענן, שורות שורות, מהערוגות. אך מכיוון אחר, שלא צפינו (אם כי במבט לאחור, יש לנו כמובן הסברים…) – מי שסבל ונחרך בשרב של החג, היו דווקא הצמחים הבוגרים בשדה: העגבניות הותיקות המטפסות במנהרות הצמיחה, וערוגות התירס הראשונות שכבר פורחות בדרך להפריה. דווקא הם, הגבוהים, היו הראשונים שחטפו את הקרינה העזה ובעיקר את הרוחות המייבשות. בצמחי התירס ממש נחרך העלה הגבוה, ליד הפריחה, ובשיחי העגבניות הזקופים התייבשו ונצרבו קודקודי הצמיחה.
תירס בוגר צרוב מול עגבניה ותרד צעירים ומחייכים:
                        
ההסבר לכך הוא שדווקא הצמחים הבוגרים והגדולים יותר זקוקים ליותר אנרגיה ויותר מים לקיומם היומיומי, בדומה לאנשים בוגרים וגדולי מימדים, מול תינוקות או ילדים קטנים שזקוקים לפחות קלוריות ביום, ולכן דווקא הם היו בעקה רבה יותר. גם גובהם השפיע – יותר שטח פנים היה חשוף להתעללות של השמש והרוח, ולכן דווקא הם, ולא השתילים הצעירים והנמוכים, נפגעו. הצד השני והמעודד הוא שלצמחים הבוגרים יש גם כוחות רבים: עלה צרוב אחד אינו מחסל צמח תירס שלם, העגבניות הן שיח חזק ביותר ואנחנו מצפים שיפצו על קודקודי הצמיחה הכמושים ויפרצו בצמיחה מחודשת. אולי המשבר הזה יגרום לעיכוב קל, אבל הצמיחה תימשך.
השרב והגשם המתחלפים גרמו גם להתפתחות מחלות עלים ופטריות בערוגות המלונים והפקוס. המשפחה הדלועית הזאת רגישה במיוחד למצבי חום ולחות יחד, שגורמים למחלות להתפתח בקלות. המלונים שלנו סבלו גל ראשון והתאוששו, גל שני וקצת פחות ובגל השלישי ויתרו חלק מהערוגות – השיחים התייבשו לפני שהמלונים הספיקו להבשיל, וכשבדקנו את הפירות הם היו חסרי טעם – המתיקות לא הספיקה להתפתח בהם. בצער תיחחנו את הערוגה כשבתוכה פירות יפים, אך לא מתוקים…
הצד השני של החום הוא זירוז ההבשלה, וגם היא דרמטית במיוחד במשפחת הדלועים: ערוגות דלעת הערמונים והדלוריות הבשילו השנה במהירות גדולה מכרגיל וכבר לפני כשבועיים התחלנו בקטיפי הדלעות הקטנות החביבות האלה. גם סבב המלונים הבא הקדים והבשיל, ולכן למרות הצער על המלונים שפספסנו, מלונים חביבים היו בשבוע שעבר ויהיו גם השבוע בסלים, לפחות אצל חלקכם.
השבוע אנחנו ממשיכים בשתילות: למלונים, העגבניות והתרד שנשתלו לפני החג יצטרפו גם חסות, מלפפונים ופלפלים. וכבר נזרעו עוד תירס, קישואים, לוביה תאילנדית ארוכה ואדממה-סויה ירוקה. כך שהשדה, ובעקבותיו גם הארגז, כבר כמעט לחלוטין קייצי. בשבועות האחרונים נפרדנו מהכרוב, שורש הפטרוזיליה, והסלרי, נותרו אמנם עוד ערוגות בודדות של גזר וסלק, אבל הם נציגי החורף האחרונים בהחלט. ובמקומם – נצבע הארגז בצבעי קיץ: מלונים, קישואים, דלעות ערמונים ודלוריות, פקוס, שעועית ירוקה, וממש בקרוב גם אבטיחים!
למרות שגם השבוע חוזים לנו החזאים כמה ממטרים קלים (אולי) – נדנדת האביב הקרקסית של השנה כבר מאטה את הקצב ולאט לאט פוחתות תנועות הקיצון שלה מצד לצד. אולי עוד נתגעגע לטירוף הזה כשיגיע מזג האויר היציב הקייצי של שמיים תכולים בהירים ושמש עזה יום אחר יום, אבל לעת עתה אנחנו מברכים על הרגיעה, ומאחלים רוגע וקצת שלווה ושקט גם מחוץ לשדה.
שיהיה לכולנו שבוע טוב ורגוע, ורמדאן כרים,
מכולנו כאן בח’ביזה – אלון, בת-עמי, דרור, יוחאי וכל הצוות.
______________________________
מה השבוע בסל הקייצי?
יום שני: דלורית/דלעת ערמונים, חסה, מלפפון, סלק, עגבניה, תפו”א, תרד ניוזילנדי/מנגולד/קייל, קישואים, שום/בצל יבש, פטרוזיליה, מלון/גזר.
בסל הגדול גם: שעועית ירוקה, פקוס, כוסברה/שמיר.
ובסל הפירות: בננה, שזיף נקטרינה, מלון. ולגדולים גם: דובדבן.
יום רביעי: שום/בצל, דלורית, עגבניה, חסה, סלק, פטרוזיליה, מלפפון, קישואים, תרד ניוזילנדי/מנגולד/קייל, תפו”א, פקוס. ובסל הגדול גם: מלון/גזר, חציל/פלפל, כוסברה/שמיר. ובסל הפירות: משמש, נקטרינה, מלון. לקטנים: בננה, לגדולים: דובדבן.
Top