שינויים בימי החלוקה בחגי תשרי
בשבוע של ראש השנה:
יום שני 30.9 – חלוקה כרגיל | החלוקה של רביעי עוברת ליום שלישי 1.10
בשבוע של יום הכיפורים:
יום שני 7.10 – חלוקה כרגיל (מלבד חלוקה למודיעין ואיזור מבשרת ציון שעוברת ליום שלישי, 8.10) | יום רביעי 9.10 – חלוקה כרגיל
בשבוע בו מתחיל חג הסוכות:
יום שני 14.10 – חלוקה כרגיל | החלוקה של רביעי עוברת ליום שלישי 15.10
בחול המועד סוכות אנחנו לא שולחים ארגזים.
לא תהיה חלוקה ביום שני 21.10 וביום רביעי 23.10
אנחנו מזמינים אתכם ליום פתוח אצלנו בשדה ביום שני 21.10, בין השעות 13:00-17:00.
מאחלים שיפה ושונה תהא השנה אשר מתחילה לה עכשיו, תקוות לבשורות טובות, להשבת כל החטופים לארץ, לסיום המלחמה ולחזרת העקורים לביתם.
___________________________________________________________________________________________________________
שם מעבר לקשת במרומים
יש פינה מופלאה, מקום שאליו חולמים.
שם רקיע של תכלת, אין ענן
פה אני מבקשת, מה שרק שם ניתן
אשאל כוכב כוכב בוער, איך מגיעים לשם
ספר, ספר לי
בתוך החול הרחק מעל, שם כל כאב נמוג כטל
שם אשאר לי
אל מעבר לקשת בריחוף
גם אני מבקשת כמו הציפור לעוף
ציפור כחולה לקשת עפה
למה לא אוכל כמותה לעוף?
מילים: א.י. הרבורג | לחן: הרולד ארלן | תרגום: דוני ענבר
בשנה הקשה שאנחנו עוברים, מתחשק לא פעם לעוף עם הציפור הכחולה המדוברת אל מעבר לקשת, למקום בו כל כאב נמוג כטל… אנחנו פה בשדה מחוברים מאוד לקרקע, ולא יכולים להתעופף עם הציפורים, אבל בשבועות האחרונים אנחנו מנסים לשלוח לכם בארגז נגיעה מצבעי הקשת, דרך הבטטות הצבעוניות שגידלנו השנה.
את הבטטה הכתומה והמוכרת אנחנו מגדלים כבר 21 שנה, ממש מהשנה הראשונה בח’ביזה. אבל השנה התחדשנו גם בבטטות סגולות ולבנות, ויחד הן יוצרות קשת שיוצאת ממעמקי האדמה לתוך הארגז ולצלחות שלכם.
בניגוד לרוב השורשים, שחובבים קרירות, הבטטה השורשית גדלה דווקא בקיץ ובסתו ולא בחורף, היא חובבת חום ושונאת קור (ראו בהמשך). היא נאספת עכשיו מן האדמה, אבל את המסע החלה לפני כחמישה חודשים, כייחורים שהיו בעצם ענפים חשופים, שננעצו בתלוליות אדמה לחות. לאחר כמה ימים הם התחילו ללבלב, עלים ירוקים צמחו מהם והם נראו כקמים לתחיה, לאחר כמה שבועות כבר נפרש על פני הערוגה פס ירוק אחיד של צמחים, ולאחר כחודשיים כל החלקה היתה כבר מרבד אחד צפוף ומסובך של ענפים ועלים ופרחים לילכיים. ומתחת לכל התסבוכת הירוקה הזאת צמחו להם במהלך ארבעה-חמישה חודשים, שורשים שמנמנים, כתומים או סגולים או לבנים, מתוקים ומשביעים – בטטות. לפני כמה חודשים הכנתי לכם עלון מצולם על דרכה של הבטטה ממקל עירום לשורש החבוי תחת שטיח צפוף, הנה הוא לפניכם.
היא בת למשפחת החבלבלים המכובדת, אליה שייכים גם עשב הבר חבלבל השדה, הכשות הטפילה והלפופית (morning glory) היפה המצויה בטבע ובגינות. בתוך משפחת החבלבלים היא שייכת לסוג “לפופית” (Ipomoea), ומכאן שמה הרשמי של הבטטה שהוא “לפופית נאכלת”. הוא מתאים לה, כי היא בין הבודדים מהמשפחה הזו שמשמשת למאכל, והיחידה המגודלת מסחרית למאכל, תופעה נדירה בהחלט. כמו רבים אחרים במשפחתה היא משתרגת ומתפתלת ושולחת זרועות ענפים לכל עבר. אם תתנו לה, היא גם תטפס על הגדר הקרובה ותכסה אותה בעלווה של עלים ירוקים דמויי לב ואחר כך גם בפרחים יפים וסימטריים בצבעים סגולים בהירים, הנפתחים בשעות הבוקר ונסגרים בצהרים מול השמש העזה.
כל סוגי הבטטות, מלבד היותם טעימים, מתוקים ומנחמים, מסייעים מאוד לבריאות – הן מכילות כמות יפה של ויטמין C, עשירות בויטמין 6B, באשלגן, במגנזיום, בברזל ובסיבים תזונתיים. הנבחרת הזאת מסייעת ללחץ דם תקין, לחיזוק העצם ומניעת אוסטיאופורוזיס, לתפקוד תקין של המוח והתפתחות יכולת הלמידה בילדים ותינוקות. מלבד כל הטוב הזה, הצבעים השונים של הבטטות מרמזים על פיטוכימיקלים מיוחדים לכל צבע, שלכל אחד מהם מעלות משלו: בטטה כתומה, כמו ירקות כתומים אחרים, היא מקור עשיר לקרטנואידים, קבוצת נוגדי חמצון, שהם מקור לויטמין A, הפועל כנגד סרטן במנגנונים שונים, חיוני לראיה, מחזק את המערכת החיסונית, שומר על בריאות העור ותורם לגדילה תקינה. בטטה סגולה מתהדרת בנבחרת פיטוכימיקלים משלה – אנתוציאנינים, המצויים גם בכרוב סגול, פירות יער, יין אדום וירקות ופירות אדומים. אלו הם נוגדי חמצון רבי עוצמה המסייעים במאבק ברדיקלים חופשיים, ובדלקות, מסייעים להפחתת הסיכון למחלות כרוניות. האנתוציאנינים גם משמשים מקור אנרגיה לחיידקים הפרוביוטיים הידידותיים במערכת העיכול, תורמים לשגשושגם, וכך תומכים בעיכול קל ובריא. הבטטה הלבנה אמנם לא מתברכת בפיטוכימיקלים, שהם מבוססי צבע, אבל רמת הסוכר הנמוכה בה, ובשרה שמרקמו יבש יותר מבטטה רגילה, הופכים אותה למעדן מיוחד – היא תספוג פחות שמן באפיה או טיגון, ותספק לכם מנה מיוחדת – משהו בין תפוח אדמה לבטטה.
בתקופת שפע הבטטות הנוכחי, אנחנו משתדלים לשים לכם בארגז שני סוגים של בטטה, כדי שתוכלו לשלב אותם בתפריט בשני צבעים – שתהיה שמחה לעיניים, לחך ולקיבה…
מאחלים לכולנו ימים אחרונים שקטים של שנה לא פשוטה, והתכוננות לקראת שנה שבה ישובו הימים לטובה ולברכה,
אלון, בת-עמי, דרור, עינת וכל צוות ח’ביזה
________________________________________________
מה השבוע בסל?
יום שני: כרישה/בצל יבש, נתח דלעת/דלורית, חסה, לוביה תאילנדית ארוכה/לוביה עיראקית קצרה, כוסברה/פטרוזיליה/שמיר/נענע, פלפל אדום מתוק/פלפל חריף, תפו”א צהוב או אדום, חצילים, עגבניה/עגבניות צ’רי, מלפפון, בטטה כתומה.
בארגז הגדול גם: מנגולד/קייל, בזיל/תרד מלבר הודי/תרד ניוזילנדי, גזר/בטטה לבנה או סגולה.
בארגז הפירות: אגס, בננה, תפוח ירוק/זהוב/אדום, רימון. בארגזים הגדולים: כמויות גדולות יותר, וגם: קרמבולה, קובו.
יום רביעי: כרישה/בצל יבש, תפו”א, נתח דלעת/דלורית, בטטה, חצילים/בטטה לבנה או סגולה, לוביה תאילנדית ארוכה, מלפפון, עגבניה/עגבניות צ’רי, פטרוזיליה/כוסברה/שמיר/נענע, פלפל/פלפל חריף, חסה.
בארגז הגדול גם: תרד/תרד מלבר/קייל, מנגולד/בזיל, גזר.
בארגז הפירות: אגס/קרמבולה, תפוח עץ זהוב או ירוק או אדום, רימון, בננה. בארגזים הגדולים: כמויות גדולות יותר, וגם: קובו, אבוקדו.