העלון השבועי של חוות ח'ביזה

17-19 באפריל 2023 – ברד בחג האביב…

שינוי במשלוח בשבוע הבא:

  • ארגזי יום שני ישלחו במועדם הרגיל, יום שני 24.4
  • בשל יום העצמאות שחל ביום רביעי – נשלח את ארגזים יום רביעי כבר ביום שלישי, 25.4.

חג שמח

______________________________________________________

אבל אני פגשתיך בשדה תלתן…

הסופה האחרונה התחילה ממש בסיום היום הפתוח שלנו – הגשם המתין בסבלנות ובהתחשבות עד שנסיים להיפרד מאחרוני המבקרים, עד שנקפל ונפרק את השולחנות והמחצלות ונאסוף הכל לבית האריזה. אפילו שלטי ההכוונה הספיקו להיאסף מהדרך למקומם, ורק אז החלו טיפות גדולות וכבדות לרדת, מלוות בסופות רעמים וברקים מרשימות ממש. השמיים נחתכו בעורקים זוהרים של ברקים, נמוכים ומרשימים, והרעמים לא אחרו להגיע אחריהם. 80 מ”מ של גשמים ירדו על השדה בשלוש יממות, וביום חמישי עדיין ארזנו את ארגזי הירקות תחת מוסיקה מחרישת אוזניים של הגשם היורד בעוז על גג הפח של בית האריזה, לעיתים קפאו טיפות הגשם, והפכו גם לברד, שהצטרף לחגיגה. 

בימים כאלה, של המון גשם בזמן קצר כל-כך, אנחנו מברכים את המגמה שבה אנחנו נוקטים יותר ויותר בשנים האחרונות – לגדל בחורף “גידולי כיסוי” על הקרקע. מי שסייר איתנו בשדה ביום הפתוח ראה את חלקות התלתן שאנחנו מגדלים בחורף הזה בחלקים הפנויים של השדות. השנה שעברה גידלנו חיטה, והשנה בחרנו לגדל תלתן, שניהם משמשים בעצם  למטרה דומה – “גידול כיסוי”, “זבל ירוק” או “גידול מטייב”. זהו גידול שמכסה חלקות, שבלעדיו היו נשארות חשופים במהלך החורף האחרון. חקלאות אורגנית מקיימת בעצם שמיטה לאורך כל השנה והשנים – כשאנחנו מסיימים לגדל חלקה מסויימת, אנחנו נותנים לה בדרך כלל לנוח למשך כמה שבועות או חודשים (תלוי כמה אדמה יש לנו וכמה אנחנו צריכים למהר ולשתול את החלקה שוב). אצלנו, בח’ביזה, הגענו בשנים האחרונות למצב טוב: יש לנו די שטחים, כדי שנוכל לתת לחלקות לנוח היטב בין גידולים. אבל מנוחה חורפית של שדה יכולה לפעמים לשמש כבומרנג ולגרום לבעיות יותר מאשר לרווח. שטף הגשמים עלול גם לגרום לסחף גדול של קרקע משום שאין בקרקע די שורשים שיחזיקו את הקרקע וימנעו ממנה להישטף, שדה פנוי ושפע מים מן השמיים יכולים לגרום לצמיחה נרחבת של עשבים, שנצטרך לקצץ שוב ושוב. גידולי הכיסוי מנסים לסייע לנו כאן. התלתן שזרענו בחורף האחרון צמח לו סתם כך באגביות טבעית, בלי שנצפה ממנו להניב יבול עבורנו, אבל תוך כדי כך הוא עשה עבורנו הרבה דברים טובים: הוא נזרע בצפיפות ולכן מילא וגדש את הקרקע בחלקה ובכך מנע (לרוב) מעשבים להתפתח, הוא כיסה את הקרקע החשופה, ושורשיו העמוקים והחזקים שמרו שלא תיסחף בגשמי החורף, אותם שורשים מופלאים גם אווררו את הקרקע ושיפרו את מרקמה, ושימחו מאוד את המיקרובים ושאר יצורי הקרקע שחוגגים שם למטה. גם מעל פני הקרקע, לחרקים שמועילים לנו, ואנחנו רוצים ביקרם, היה מקום נעים לבלות בו את עונת החורף. 

במקרה של התלתן אנחנו נהנים מיתרון נוסף – במעמקי האדמה מתרחש תהליך יפיפה שתלוי בתכונה מופלאה של בני המשפחה שלו – משפחת הקטניות: הן יודעות “לקשור חנקן”: כדי לצמוח זקוקים כל הצמחים, בין השאר, לחנקן. 78% מהאויר הוא גז חנקן, אך בעלי חיים וצמחים לא מסוגלים לנצל אותו, כי הוא בא במבנה לא זמין להם (N2, בעוד הם זקוקים לו במבנה N3). וכאן נכנסים לתמונה צמחי הקטניות: שורשיהם מעמיקים לחדור לקרקע ומנצלים את חומרי המזון בשכבות התחתונות. על השורשים מתפתחות פקעיות של חיידקים, שפועלים עם הקטניות בסימביוזה: החיידקים קולטים חנקן מהאוויר שכלוא בין רגבי האדמה והופכים אותו לחנקן מהצורה שצמח התלתן קולט מהשורש ומעביר אל שאר חלקיו. בתמורה, קולטים החיידקים מצמחי התלתן את חומרי המזון שהוא מייצר (על ידי פוטוסינתיזה). מה שאנחנו מקבלים הוא תלתן גדושה בחנקן. אנחנו נקצור אותו ממש בקרוב, בשלב הפריחה, נקצוץ את הצמח ונערבב באדמה, וכך הוא ישאיר בקרקע את רוב החנקן, וכמות ניכרת של חומר אורגני, שישפרו מאוד את מבנה הקרקע ואת פוריותה.

nitrogen

נחזור לסופה של השבוע שעבר – כמויות הגשמים, אם כך, התקבלו בשדה בברכה, האדמה המאווררת ספגה את הטיפות בשמחה, והתלתן החזיק אותה במקומה יפה. הברד, לעומת זאת, עשה קצת נזקים… בעיצומו של החורף אנחנו ערוכים ומוגנים לברד: ירקות העלים שלנו מכוסים בבד אגריל דק, שמצד אחד מגן עליהם מפגיעות ברד, ומצד שני מאפשר לאור ולמים להגיע לצמחים, אבל באביב אנחנו מורידים את הכיסויים ומאפשרים לצמחים לגדול במרץ וללא חשש. בלבול מזג האויר של השנים האחרונות, בעקבות שינויי האקלים, גורם למזג האויר להיות בלתי צפוי וקיצוני, ובשנים האחרונות חווינו מספר אירועים של גשמים עזים וברד מאוחר, כשהצמחים כבר אינם מכוסים ומוגנים. מי שנפגע בסבב האחרון היו החסות, המנגולד והקישואים – הפגיעות הן שטחיות, ולכן קטפנו אותם עבורכם, אבל אם תראו נקודות “גירוד” שכאלה על עלי המנגולד או על קליפת הקישואים – אלו הם סימני הברד האביבי שספגנו…

מאחלים לכולנו פחות תהפוכות ויותר איזון ורוגע בהמשך העונה, שבוע טוב,

אלון, בת-עמי, דרור, אורין ועינת וכל צוות ח’ביזה.

__________________________________________________________

מה השבוע בסל?

יום שני: חסה, כרוב, שומר/לפת, סלק, גזר, תפו”א/פול ירוק/אפונה סינית, כוסברה/ פטרוזיליה, מנגולד/קייל, עגבניה, מלפפון, בצל יבש.

בארגז הגדול גם: קישואים, שום, פטרוזיליה שורש/סלרי עלים.

בארגז הפירות: תפוז/קלמנטינה, תפוח עץ אדום/אגס, אבוקדו, בננה, פומלית.

יום רביעי: תפו”א, כרוב, מנגולד/קייל, קישוא/אפונה סינית/בטטה, חסה, סלק, מלפפון, עגבניה, גזר, פטרוזיליה/כוסברה, בצל יבש.

בארגז הגדול גם: לפת/שומר/קולרבי, שום, פטרוזיליה שורש/סלרי עלים.

בארגז הפירות: תפוז/קלמנטינה, תפוח עץ אדום/אגס, אבוקדו, בננה, פומלית.