10-13 ביוני – חג השבועות תשפ”ד – החיטה צומחת שוב

שינוי במשלוחים לרגל חג השבועות: 

משלוחי יום שני כרגיל

משלוחי יום רביעי יידחו ליום חמישי 13.6.

מערכת ההזמנות תיסגר לשינויים בערב החג, יום שלישי, 11.6 בשעה 8:00, כדי שנוכל להתכונן.

_____________________________________________________

וכל מה שהיה אולי יהיה לעד
זרח השמש שוב השמש בא
עוד השירים שרים אך איך יוגד
כל המכאוב וכל האהבה

בשבועות האחרונים החיטה בשדה שלנו נקצרה ונאספה לריבועי חציר גבוהים וצהובים. כבר מספר שנים שאנחנו מגדלים חיטה בעונת החורף, ולא לשם הפקת גרעינים או קמח. החיטה בשדה נועדה לשמש כ”גידול כיסוי”, “זבל ירוק” או “גידול מטייב”. כחקלאים אורגנים אנחנו בעצם מגדלים אדמה, משתדלים שהיא תהיה בריאה, עשירה וחזקה, והיא בתורה מצמיחה את הירקות. וממש כמו אצלנו, גם בקרקע – חידוש כוחות פירושו מנוחה, ולכן, כשאנחנו מסיימים לגדל חלקה מסויימת, אנחנו נותנים לה בדרך כלל לנוח למשך כמה שבועות או אפילו חודשים. אבל מנוחה חורפית של שדה יכולה לפעמים לשמש כבומרנג ולגרום לבעיות יותר מאשר לרווח. שדה פנוי ושפע מים מן השמיים יכולים לגרום לצמיחה נרחבת של עשבים, שנצטרך לקצץ שוב ושוב, שטף הגשמים עלול גם לגרום לסחף גדול של קרקע. וכאן נכנסים לתמונה גידולי הכיסוי אצלנו, המכסים חלקים בשדה שאחרת היו נשארים חשופים במהלך החורף. 

מהחיטה שזרענו בחורף האחרון ביקשנו רק לצמוח. סתם כך בנחישות טבעית, אבל תוך כדי כך היא עשתה עבורנו הרבה דברים טובים: היא נזרעה בצפיפות ולכן מילאה וגדשה את הקרקע בחלקה ובכך מנעה מעשבים להתפתח, היא חיפתה את הקרקע החשופה, ושורשיה העמוקים והחזקים שמרו שלא תיסחף בגשמי החורף, אותם שורשים מופלאים גם אווררו את הקרקע ושיפרו את מרקמה ושימחו מאוד את המיקרובים ושאר יצורי הקרקע שחוגגים שם למטה, ולחרקים שמועילים לנו, ואנחנו רוצים ביקרם, היה מקום נעים לבלות בו את עונת החורף.

החיטה שלנו גדלה כדי לשמש כמאכל לכבשים של גבי, הטרקטוריסט שלנו, ולכן אפשרנו לה לצמוח בנחת ולהתמלא בגרעינים יפים ומלאי חלבון. כשבועיים לפני חג הפסח היא נקצרה ורוכזה בתלוליות ארוכות בשדה, מחכה לאיסוף לאלומות. ממש בתחילת חול המועד פסח נאספה החיטה הקצורה לאלומות ענק – קוביות גדולות מסודרות. כשהחיטה נקצרה, השורשים וחלק מהגבעול לא נאספו מהשדה, ובעיבודי השדה הקרובים הם יוטמעו באדמה ויתפרקו בתוכה באיטיות – כל הירוק הירוק הזה מתקמפסט בתוך הרגבים ומוסיף להם בריאות חוזק ונחת.

 

אנחנו חקלאים כבר מעל 20 שנה. אחד הדברים החזקים בחקלאות היא החזרתיות של מעגל עונות השנה והגידולים המתלווים לו, בכל סתו אנחנו זורעים ושותלים את גידולי החורף, אליהם התגעגענו בקיץ, ובאביב אנחנו חוזרים לזרוע ולשתול את אלו שלקחו הפסקה בעונה הקרירה. המעגליות והחזרה היו, ועדיין מהווים עבורנו, במיוחד השנה, מקור של יציבות, המשכיות ותקווה לשיקום ולהחלמה. למרות התקופה הכל כך קשה שעוברת עלינו בארץ המדממת עליה אנחנו חיים, עונות השנה מתמידות בהתחלפותן, והצמיחה לא מפסיקה לרגע.

חג השבועות, חג ביכורי קציר החיטים, מעלה השנה בפלייליסט הפנימי שיר שמחזיק בתוכו כל כך הרבה כאב, וגם השלמה ותקווה – “החיטה צומחת שוב”. השיר הזה, שנכתב ב1974, לאחר מלחמת יום הכיפורים, על ידי המשוררת דורית צמרת, בת קיבוץ בית השיטה, ש11 מבניו נהרגו במלחמה, הולחן כעבור 4 שנים על ידי חיים ברקני, והפך לאחד השירים המלווים את המדינה הזאת, על משבריה, אתגריה וצמיחתה.

בסתו האחרון, בתוך ימי הזעזוע והאבל הנוראיים כשלמרות הקושי והכאב, החיטה בשדות הארץ בכלל, ובנגב המערבי בפרט, נבטה וצמחה שוב, ביקש אורי רביץ, בן נחל עוז, שאמו אלמה אברהם נחטפה ב7 באוקטובר (ובינתיים שבה, לשמחתנו), לשנות מעט חלק ממילות השיר, להעבירו מעמקי הצפון לנגב המערבי, ולהוסיף, לצד החוזק שבא עם הצמיחה מחודשת של החיטה, גם זעקה ודרישה – להשבת החטופים. 

זה לא אותו הנגב, ולא אותו הבית,
אתם אינכם, ומוכרחים לשוב
השביל עם השדרה ובשמיים עיט
אך החיטה צומחת שוב

להקת הגבעטרון, אחת ממבצעות השיר המקורי, הקליטה וצילמה את השיר המחודש, בשיתוף ביה”ס המערבי יפעת עמק יזרעאל, למען תושבי העוטף ולמען השבת החטופים. תוכלו לראות אותו כאן

שמונה חודשים עברו, ועם קציר החיטה, הגדלה אצלנו בשדות כגידולי כיסוי וטיוב לקרקע, אני רוצה להדהד שוב את מילות השיר הזה – גם אם החיטה צומחת ונקצרת שוב – הם עדיין אינם, ומוכרחים לשוב! אנחנו מתעקשים להמשיך להחזיק בתקווה,

חג של בשורות טובות, מכולנו בח’ביזה

______________________________________

מה השבוע בסל?

יום שני: מלון/אבטיח/דלעת יפנית, עגבניות צ’רי/דלעת ערמונים, חסה ערבית/חסה לליק, שעועית ירוקה או צהובה/נתח דלעת, קישוא/זוקיני, תפו”א, דלורית/חצילים, פטרוזיליה/כוסברה/נענע/בזיל, עגבניה, מלפפון /פקוס, תירס!

בארגז הגדול גם: כרוב/לפת/סלק, עירית שומית/בצל ירוק, מנגולד/קייל/תרד ניוזילנדי.

בארגז הפירות: ענבים, בננה/אגס, אבוקדו/תפוח עץ אדום, שזיף/נקטרינה.

יום חמישי: מלון/אבטיח/דלעת יפנית, פטרוזיליה/כוסברה/נענע, שעועית צהובה/ירוקה, תירס/חציל, קישואים, מלפפון/פקוס, עגבניה, תפו”א, מנגולד/תרד ניוזילנדי/קייל/בזיל, חסה/חסה לליק, דלעת ערמונים/עגבניות צ’רי.

בארגז הגדול גם: בצל ירוק/עירית, דלורית/דלעת, סלק/לפת/כרוב.

בארגז הפירות: אבוקדו, ענבים/שזיף, בננה/אגס, נקטרינה/אפרסק/תפוח.

Top