עלון שבועי לאימייל

הרשמו לקבל את עלון החווה לאימייל

3-5 ביוני 2024 – לא על עץ ולא על שיח…

הקיץ יגיע באופן רשמי רק בעוד 3 שבועות, ב21 ביוני, אבל למרות שהשנה האביב היה חביב למדי ולא חם מדי (רוב הזמן), השבוע נחתו עלינו בעוצמה ימי החום הכבד. האבטיחים לא מתרגשים – האבטיח זקוק לחום רב, אותו הוא מכיר ממקום מוצאו, בדרום יבשת אפריקה, במדבר קלהארי. במדבר הלוהט היה האבטיח, שלמעלה מ-90% ממנו הוא מים, מקור חשוב וחיוני לנוזלים לאדם ולחיות הבר. הקושי בבחירת אבטיח מוצלח הוא עתיק יומין: זני הבר המתוקים זהים מבחוץ לזני הבר המרים, ולכן היו מנקבים עוברי האורח הצמאים חור בקליפת האבטיח ובודקים האם מר הוא או מתוק.

קרא עוד »

27-29 במאי 2024 – פסטיבל מלונים

פֶסְטִיבָל מְלוֹנִים

בְּבֶּנִידּוֹרְם יֶשְׁנָם מְלוֹנִים,
עֶגְלוֹת אָתוֹן גְּדוּשׁוֹת לַעֲיֵפָה

בִּמְלוֹנִים אֵינְסְפוֹר,
אֵלִיפְּסוֹת וְכַדּוּרִים,

בּוֹהֲקִים בְּיָרֹק וּנְקִישִׁים
עֲטוּיֵי תַּחֲרַת פַּסִּים

שֶׁל יָרֹק כֵּהֶה בִּגְוַן הַצָּב.
בִּחרוּ בְּצוּרָת בֵּיצָה אוֹ צוּרַת הָעוֹלָם

גַּלְגְּלוּ אֶחָד לְכִוּוּן הַבַּיִת, לִטְעֹם
בְּצָהֳרַיִם לִבְנֵי לַהַט:

מְלוֹנֵי דְּבַשׁ בַּחֲלָקוּת מִשְׁיִית,
נְפִילִים וְרֻדֵּי עָסִיס

מְלוֹנִים מְחֻסְפְּסֵי קְלִפָּה
שֶׁלִּבָּתָם כְּתֻמָּה.

כָּל נֵתַח מְשֻׁבַּץ
בִּזְרָעִים לְבָנִים אוֹ זְרָעִים שְׁחֹרִים

לִזְרוֹת כְּמוֹ פְּתִיתֵי נְיָר
לְרַגְלֵיהֶם שֶׁל
פּוֹקְדֵי פֶסְטִיבָל
אוֹכְלֵי הַמֵּלוֹן

סלביה פלאת.  תרגמה: עליזה רז-מלצר.

קרא עוד »

20-22 במאי 2024 – להתפקס על הפקוס

בשבועות האחרונים התחלנו לקטוף ביכורי פאקוס – המכונה גם “מלפפון ערבי”. אחרי שבשנים קודמות היינו מקבלים מכם תגובות כמו: “השבוע קיבלתי בארגז שתי מנות קישוא / מלפפון”, אז כדי שיהיה קל יותר לזהות למי שמכיר, ולעשות היכרות ראשונה למי שעדיין לא, השנה התחלנו לחלק את הפקוסים לצד הקישוא והמלפפון, בני דודיהם הדומים להם (בינתיים רק בחלק מהארגזים, כי הכמות גדלה בהדרגה) –

לטובת מי שלא מזהה, הנה הבחנה קלה בין פאקוס לקישוא, שלמדתי מלקוחה ותיקה, ציפי מירושלים: לפאקוס יש עוקץ כשל מלפפון ולא כמו קישוא. אם קיבלתם ירק ירוק-בהיר ומאורך שאינכם בטוחים האם הוא פאקוס או קישוא – בדקו את העוקץ שלו (החלק בו הוא היה מחובר לצמח) – אם הוא רחב וכוכבי כשל קישוא – מדובר בקישוא, אם הוא דקיק וגבעולי כשל מלפפון – תגידו שלום לחבר פאקוס!

קרא עוד »

12-15 במאי 2024

שן ארי / טד קוזר (מאנגלית: מירב פיטון)

הָרִאשׁוֹן בְּשֶׁפַע שֶׁל שְׁנָת סַבְיוֹנִים
שְׁלֵמָה,
טִפַּת הַצָּהֹב הַבּוֹהֵק
שֶׁהִשְׁאִירָה הַשֶּׁמֶשׁ עַל מִפְתָּנֵנוּ,
כְּאִלּוּ חָשָׁה
שֶׁאוּלַי נִזְדַּקֵּק לְאוֹת שֶׁיַּעֲזֹר לָנוּ
לִמְצֹא אֶת דַּרְכֵּנוּ, לְגַשֵּׁשׁ נָתִיב
עַל פְּנֵי הָעֵשֶׂב שֶׁהַשֶּׁלֶג הִשְׁטִיחַ,
הַמִּתְפָּרֵשׂ
וְהוֹפֵךְ יָרֹק, לַהַב אַחַר לַהַב.

בְּבֹקֶר מֻקְדָּם שֶׁל אַפְּרִיל,
הַהִתְרַחֲשׁוּת הַזֹּאת
בְּדִיּוּק כְּשֶׁכְּבָר חָשַׁבְתִּי שֶׁאֲנַחְנוּ
אֲבוּדִים,
עָצַרְתִּי לְהִתְבּוֹנֵן סָבִיב, בְּתִקְוָה
לִרְאוֹת דָּבָר מָה מֻכָּר. וְשָׁם
הוּא הָיָה, סַבְיוֹן מָצוּי, מַמָּשׁ
לְרַגְלַי, פְּרִיחָה רִאשׁוֹנָה, צְהֻבָּה
בִּמְיֻחָד, כְּאִלּוּ שָׂמְחָה לִהְיוֹת הָאַחַת,
הַנִּבְחֶרֶת, לְהַרְאוֹת לָנוּ אֶת הַדֶּרֶךְ.

קרא עוד »

6-8 במאי 2024 – דון קישוא

כבר מספר שבועות מבקר בסל אחד הירקות הראשונים שחידש לנו האביב – הקישוא. כבר פגשתם אותו בארגזים ובוודאי עוד תפגשו למשך התקופה הקרובה. כחלוץ המשפחה, אנחנו שמחים להקדיש לו במיוחד עלון אביב גשום זה.

הקישואים שייכים למשפחה מפוארת – משפחת הדלועים. זו משפחה ענפה למדי ומגוונת מאוד שחבריה מגודלים הן למאכל והן למגוון שימושים נוספים. עץ המשפחה הדלועית מתפצל לחמישה ענפים מרכזיים: ענף אחד אליו שייכים המלפפון, הפקוס והמלון, ענף שני של האבטיח, ענף שלישי של דלעות וקישואים, ענף רביעי – דלעות נוי, שאינן טעימות אך משמשות לקישוט וגם ככלי אוכל וכלי נגינה, וחמישי ואחרון – ענף דלעות לופה, שבשרן משמש להכנת ספוג טבעי.

קרא עוד »

אחד (במאי) מי יודע?

השבוע נופל בחיקנו גם האחד במאי, הידוע כיום בעיקר כחג הבינלאומי של הפועלים, אבל הוא בעל מסורת עתיקה יותר כחגן של הפועלות… או הנשים בכלל.

האלה הרומאית מאיה, (נקראת גם Bona Dea – האלה הטובה), אלת האביב, אלת הפריון, הריפוי, הצמיחה והגדילה, היא שנתנה לחודש מאי את שמו. המשמעות המילולית של מאיה (וחודש מאי בעקבותיה) היא “גדול יותר”, מה שמתאים מאוד לעונה – שעות האור מתארכות והופכות את היום ל”גדול יותר”, הטמפרטורות עולות, ובעקבותיהן, הטבע כולו מצוי בטירוף של ירוק – כל עשב ואילן הופכים גדולים יותר, מתפרצים באנרגיה של צמיחה. באחד במאי ובחמישה עשר בו נערכו לכבוד האלה מאיה חגיגות פגאניות שסבבו סביב צמחים, פרחים ומקורות מים. החגיגות האלה היו ענין נשי בלבד, גברים לא הורשו להשתתף בהן. סביב מקדשיה טיפחו כוהנותיה גנים ובהן צמחי מרפא, בעזרתן הן טיפלו בחולים.

קרא עוד »

ערב חג הפסח, תשפ”ד, 21 באפריל 2024, חג חירות אביבי לכולם

אמנם אנחנו מגדלים בשדה שלנו ירקות, אבל לצידם וביניהם גדלים, כמובן גם פרחים – לפעמים אלו הפרחים של הצמח עצמו, ההופכים לירקות הנקטפים לסל, לפעמים אלו פרחים הפורחים על הצמח במקביל או לאחר שהירק נקטף, ויש גם פרחי בר לרוב המצטרפים לחגיגה.

לכבוד חג האביב אנחנו חולקים אתכם היום את השדה הפרחוני שלנו, לאורך עונות השנה. 

תודה לחנה כהן-נצר שקלטה בעדשת המצלמה שלה את כל היופי הזה.

קרא עוד »

8-10 באפריל – עובדים עם מה שיש

השבועות האלה שלפני חג הפסח הם ימים של נקיונות יסודיים ובדק בית – מה אנחנו באמת צריכים מכל מה שמצטבר לנו בבית, וממה אנחנו צריכים להיפרד ולהיפטר. אותי זה מביא למחשבות הפוכות על המאמץ שאנחנו עושים בח’ביזה דווקא לא לזרוק מה שגדל בשדה, אלא להיפך – לנצל את יבולי השדה כמה שניתן, גם בדרכים יצירתיות. הרצון להשתמש בירקות במלואם, ולנצל כל יבול שיוצא מחלקת השדה שלנו, נובע מהכבוד שיש לנו לאדמה שמגדלת את התוצרת, ומההבנה שלנו כמה אנרגיה, השתדלות ומאמץ מושקעים בגידול הירקות, לא רק אנרגיה השתדלות ומאמץ אנושיים, אלא גם הרבה עשיה ופעילות של כל שותפינו לגידול הירקות – בראש ובראשונה האדמה עצמה, על כל עולם המיקרובים שבקרקע, דרך הפרות שמייצרות את הזבל שהוא הבסיס לקומפוסט שלנו ועד החרקים המועילים שמאביקים, שטורפים את המזיקים. 

קרא עוד »
Top