ריבוי ד(ל)עות
השבוע אנחנו ממשיכים להציג בפניכם את נבחרת דלעות הקסמים שלנו. כזכור, אנחנו עוסקים בדלעות הקטנות, הקרויות בלעז “קישואי חורף”. פתיחה והיכרות כללית עם החבורה נמצאת בעלון הקודם.
נתחיל במי שכבר פגשתם: דלעת הערמונים הקטנה (Acorn) מקורה במקסיקו וארה”ב, שם בייתו האינדיאנים את הזנים המוקדמים. הזן הירוק הכהה מהסוג שאנחנו מגדלים, שהאמריקאים מתעקשים לתארו כבעל צורת לב (לדעתי איצטרובל הוא תיאור מצוין) הוצג ב-1913 ע”י חברת הזרעים של איווה, אליה הוא הגיע (הדעות חלוקות) מדנמרק או מצפון דקוטה. הוא התקבל בהתלהבות בשל טעמו המצוין אך גם בשל גודלו הקטן והקליפה הרכה שלו, שהם מקור להקלה למי שניסה להתמודד עד אז עם דלעות ענק קשוחות. בארה”ב, בה ארוחת הערב נאכלת לפעמים ביחידות, הוא התאים למנה ליחיד וכן לממולאים. דלעות הערמונים הישראליות הן קטנות יותר ועגולות יותר מן הזנים האמריקאים. הזן שגידלנו השנה הזן מצויין, מתוק וכתום מבפנים, של חברת “אוריג’ין זרעים” הישראלית. דלעת הערמונים מכילה יותר ויטמין C וסידן מדלעות אחרות ופחות ויטמין A. אם תהיו חביבים אליה הוא תחזיק מעמד כמה חודשים, אבל טעמה יתעמעם.
חברה נוספת למצעד היא המיני פאם – דלעת עגולה, כתומה ומושלמת. כזו שסינדרלה (זערורית) היתה שמחה לקבל כמרכבה מפוארת. בארה”ב מוכר הזן הזה כבייבי פאם, והוא זן אהוב ומוכר להכנת פאי הדלעת המסורתי, בשל בשרה החלק ונקי מסיבים וטעמה המתוק. גם הזן הזה שאנחנו מגדלים הוא פרי פיתוח ישראלי (כמו דלעת האורנג’טי ודלעת הערמונים). היתרון שלה הוא גודלה הקטן שמתאים לארוחה משפחתית, אבל אפשר לעשות גם שימוש נחמד בצורתה הכדורית המושלמת ככלי קיבול למרק הדלעת או לריזוטו שמכינים מהפנים. את הדלעות הקטנות אנחנו מחלקים לכם בשלמותן, כשאנחנו פוגשים דלעת גדולה מדי, שלא תותיר מקום לשאר הירקות בארגז, אנחנו חוצים אותה לשניים.
האחרונה החביבה היא מוכרת יותר – הדלורית (Butternut). מולדתה האפשרית היא קולומביה (שם ישנו מגוון עצום של זנים ממין זה). היא אוהבת בדרך כלל אקלים טרופי: לח וחם, ויותר מכל אחיותיה ממש לא מסתדרת עם קור. אולי לכן היא הזן המקובל בארץ. הזנים הראשונים מן המין הזה הם בעלי גוף שמנמן (בו נמצא חלל הזרעים) וצוואר ארוך מאוד ולפעמים מעוקל, עם השנים פותחו זנים שצווארם שמנמן וקצר יותר כדי לספק פרי אחיד ועב בשר המתאים לדרישות השוק. הן יכולות להיקטף גם בשלב מוקדם, כמו קישוא ולמעשה טעימות מאוד גם בצורתן הצעירה (יש טוענים שיותר מהקישואים הרגילים)… כיף לגדל אותן בגינה, לקטוף כמה מהן בתור קישואים ולתת לחלק להבשיל במלואן עד שיהפכו לדלוריות המוכרות. השנה יבול הדלוריות שלנו פורה במיוחד ואנחנו מקוים ליהנות מהן יחד אתכם לאורך זמן.
בשל הקליפה החלקה של הדלורית היא קלה לקילוף, אפילו בקולפן ירקות פשוט. טעמה מתוק, ובשרה הופך חלק לאחר הבישול, אם כי יש הטוענים כי אפיה מיטיבה איתה. היא עשירה מאוד בויטמין A, ובתנאים טובים יכולה להישמר עד חצי שנה (השאלה היא אם אתם יכולים להתאפק…).
לפעמים שואלים אותי למה אנחנו מגדלים כל כך הרבה זנים של דלעות, למשל, במקום לגדל יותר מלפפונים, עגבניות ופלפלים. הירקות ה”רגילים” שאנשים אוכלים. התשובה היא שאנחנו משתדלים בכל ירק לגדל מספר זנים. יש לכך כמה סיבות. האחת היא שחשוב לנו לבדוק איך מגיבים זנים שונים לתנאים המסויימים של השדה לנו, ומהם הזנים החזקים יותר אצלנו. זנים נוספים צצים כל הזמן ולכן הניסויים האלו לא פוסקים. אבל יותר מאשר בחירה מתמדת בזן הנכון לנו, חשוב לנו גם להמשיך ולגדל מגוון של זנים וסוגים ומינים של ירקות כי אנחנו מאמינים שיש לשמור על העושר הגנטי שנאגר במהלך ההתפתחות החקלאית של האנושות. המגוון הגנטי של צמחים הוא דבר חי, הוא אינו יכול להישמר מאחורי ויטרינה או במעבדה. אחרי תקופה מסויימת זרעים מאבדים מחיותם והופכים עקרים ויבשים. כדי לשמר אותו חיוני ופעיל מוכרחים לגדל אותו, כדי להפיק זרעים חדשים וצעירים. לכן חשוב לנו לגדל 9 סוגי דלעות, ועוד זנים רבים של ירקות נוספים.
התקופה הקרובה היא תקופה של הצפת דלעות קטנות, אתם מקבלים מהן כמעט מדי שבוע. למי שהכמות רבה לו אנחנו מזכירים שלא צריך להשתמש בהן מיד. הדלעות האלה נשמרות מצויין על הדלפק במטבח ובינתיים מקשטות את הבית ביופיין. אם תשמרו אותן מאווררות ויבשות, תוכלו להשתמש בהן גם בעוד חודש ואפילו חודשיים. אם הן מתחילות לפתח רשת קורים דקיקה עליהן, נגבו אותן במגבת יבשה, הקורים עלולים לגרום לרקבון.
אז מה היה לנו בינתיים? דלעת ספגטי, היצ’י-קורי יפאנית, קבוצ’ה, דלעת ערמונים, דלעת מיני פאם וכמובן הדלורית. כל אלו כבר נקטפו מן השיחים שלהם ונאספו בבית האריזה שלנו בארגזים. אבל את המצעד הזה חותמות שתי דלעות שמהן עדיין צומחות בנחת בחלקת השדה: דלעת סינדרלה (או בשמה האחר דלעת פרובאנס) והדלעת הטריפוליטאית הגדולה. עליהן נספר לכם בהמשך. ועד אז, מאחלים לכם הנאה רבה מהיופי והטעם של הדלעות שלנו, והלוואי שיביאו למציאות שלנו קצת מקסמן של האגדות.
השבוע מתחיל חודש צום הרמאדן -על פי הקוראן, בחודש זה החלו פסוקי הקודש של הקוראן לרדת אל מוחמד. אנחנו מאחלים למוחמד שלנו ולשאר הצמים, שיהיה חודש משמעותי וצום קל.
קיץ נעים, חם במידה ומלא חופש ושמחה,
אלון, בת-עמי, יערה וצוות ח’ביזה
________________________________
מה השבוע בסל?
יום שני: חסה, פטרוזיליה, דלעת קורה/ערמונים, עגבניה, מלון, חצילים, עגבניות צ’רי, פקוס/מלפפון, אבטיח, נענע/עירית שומית, קישואים/שעועית/לוביה – בארגזים קטנים בלבד.
ובסל הגדול תוספת של: תפו”א, תירס, סלק, תרד/מנגולד
יום רביעי: פטרוזיליה, עירית שומית, מלפפון, עגבניות צ’רי, מנגולד או תרד, חסה ירוקה, תירס, מלון, אבטיח, חצילים, עגבניות.
ובסל הגדול תוספת של: במיה/שעועית תאילנדית/דלורית, קישואים/סלק, תפו”א אדום
יש אפשרות להוסיף לסל מוצרים נוספים של יצרנים קטנים: קמח, נבטים, גבינות עיזים, פירות, דבש, קרקרים, תמרים, מזון פרוביוטי, פירות מיובשים ולדר, שמן זית ולחם שאור ותמציות צמחים. תוכלו לקרוא על היצרנים השונים באתר שלנו. ולמלא את ההזמנה במערכת ההזמנות שלנו (בתנאי שאתם לקוחות שלנו כמובן).
_______________________________
מתכונים לדלעות קטנות וגדולות:
מרק, רוטב, גלידה מדלעת יפנית של איריס ז’ורלט – במקור השתמשו בקבוצ’ה, מתאים גם לדלעת קורי
שלושה מתכוני דלעת ערמונים נהדרים של לימור לניאדו תירוש המעולה: דלעת ערמונים צלויה עם פרמזן ועלי ריג’לה, סלט גרגירי כוסמין עם דלעת ערמונים ופטריות, ממרח דלעת ערמונים וטחינה גולמית.
דלורית בתנור בעשבי תיבול
צ’יפס דלורית בצ’ילי מתוק וקציצות כתומות של אורן גולדפינגר
המתכון הבסיסי הישן והטוב לדלעות חורף אפויות



- המרכיבים
- ההכנה
- המרכיבים
- ההכנה
- המרכיבים
- ההכנה
- המרכיבים
- ההכנה
- המרכיבים
- ההכנה