תמרים-תמרים-תמרים
יש לנו במלאי עוד כמות קטנה אחרונה של תמר דקל נור, אבל בסוף השבוע שעבר הגיע אלינו מלאי חדש של תמרים מסמר.
הפעם שלחה לנו גילי תמרים מהזן “זהידי”. הוא הגיע בדיוק בזמן כדי שלא נישאר “קרחים” מתמרים… אנחנו מקוים שבקרוב יגיע מלאי מחודש מהגדיד של השנה גם מתמרי “דקל נור” וכמובן ה”ברהי”.
ובינתיים – היכרות קטנה עם הבחור החדש בשכונה: הזהידי הוא תמר יבש, מתוק, בעל מראה מעוגל, צבעו זהוב, עשיר בברזל והעשיר ביותר מבין שאר הזנים בסיבים תזונתיים. במבחן הטעימות שאלון ואנוכי ערכנו לו בחמישי האחרון הוא הצליח בגדול – מתוק יותר מ”דקל נור” פחות מ”ברהי”, יבש ורך. מאוד מוצלח.
אפשר להזמין אותו דרך מערכת ההזמנות ה”עננית” שלנו.
________________________________________________
לאחר מזג האויר של סופהשבוע, שהביא איתו את היורה, ההוא שיורה וצוחק, רק מתבקש ומובן מאיליו הוא שהעלון של השבוע יוקדש לג-ש-ם
ביום שישי הבטיחו לנו גשם, וכך הבטחתי גם לבנותי. כדי להסביר לגשם שהוא מוכרח לבוא התעטפה שחר שלי במעיל, כפפות, כובע צמר וצעיף, מגפיים ומטריה, ויצאה לגן, ליום קריר מעט אך שמשי ורק מנוקד בטיפות מעטות. אבל כוח השכנוע שלה כנראה פעל בכל זאת, לגשם לא היה נעים לאכזב את הילדים המצפים, וכבר בשישי ירד מטר משמח. בשבע וחצי דיווחה לי מליסה, כתבת מזג האויר שלנו מאיזור השדה: “יש גשם בגזר! כנראה גם בכפר בן נון”. בשמונה ורבע קיבלתי את המשך הדיווח: “זהו. השמש יצאה שוב. שטיפה טובה, קלה ומרעננת, אבל לא כל כך רצינית. עדכונים בהמשך אם יהיו”.
לשמחתנו היו והיו: בסופו של יום שישי נעים הגיע לילה גשום ממש, ואחרי שבת שמשית, שוב מוצאי שבת סוערים וגשומים ממש ויום ראשון שוטף ושוצף. לפי המדידות של קיבוץ גזר הסמוך ירדו ביום שישי 5 מ”מ, בשבת 18 מ”מ נוספים, והיום רקדו על גגותנו וראשינו עוד 38(!) מ”מ. תענוג רטוב ושלוליתי.
השדה כבר מצמח שלוליות בקצוותיו ואנחנו נהנים לבוסס בבוץ ולהשאיר טביעות נעליים במשרד הקטן שלנו. אנחנו מגלים אילו חליפות סערה כבר דולפות ומטפטפות עלינו ויש להחליפן בחדשות, ונזכרים בתמרון החורפי העדין בין עבודה בבית האריזה ליציאה לקטיף ולשטח (הדורש קבלת החלטות ואמנות חיזוי שלא היו מביישות את לאס וגאס: האם הגשם יתחזק או יחלש בדקות הקרובות – האם לצאת לעוד סבב קטיף או שזה הזמן להכנס לאריזות ולשאר מלאכות חורף בצל הסככה)…
בימי גשם מבוצבצים וגם ביום-יומיים שאחרי אנחנו משתדלים למעט את הסתובבותנו ועסקינו בשדה. האדמה מאוד לא אוהבת שיפשפשו בה כשהיא ספוגה במים. במיוחד נכון הדבר לאדמה כבדה כמו שלנו, שהתעסקות יתר ברגביה מעלה בה את השאיפה הרדומה להיות לחומר אמנותי, והיא מתקשה ומתקשחת, ומפריעה לזרעים לפרוץ ולצמחים לצמוח מתוכה. לכן אנחנו משתדלים לעזוב אותה לנפשה, ולשוב למלאכות השתילה והעישוב רק לאחר שהמים נספגו קצת בעומק והאדמה בוצית פחות.
גשם כזה ממיס את הדאגה הקלה שתמיד מלווה את החקלאי: איך יהיה השנה? האם הגשם אכן יגיע? האם החורף יזכור לפקוד גם את ארצנו הקטנטונת במזרח התיכון היבש? והנה הוא בא – טיפות גדולות ושטף גדול ויציב, כאילו מישהו פתח זרם ענקי מלמעלה וממטיר עלינו מקלחת עצומה. אמנם עכשיו אפשר להתחיל לדאוג האם כל זה ימשיך והמטר ישוב אלינו ברציפות ברוכה, אבל אנחנו מעדיפים לנקוט בשיטתה של שחר הקטנה והנבונה ופשוט לשכנע את הגשם שהוא מוכרח לבוא – בקרוב נשתול ברוקולי, כרובית, חסה וקולרבי בערוגות נטולות צינורות השקיה, כדי להבהיר לגשם שאנחנו סומכים עליו לגמרי בענין הרוויית והצמחת הגידולים הללו – אנחנו מאוד מקוים ומבקשים שהוא לא יאכזב.
בעוד יומיים כבר מספרים לנו סיפור יבש ושמשי, ימים 25 מעלות בערך, שימשך עד סוף השבוע ויאפשר לשדה לנשום, לספוג לתוכו בחלחול איטי ומתון את המים שירדו עליו, ולשמור אותם במאגרים מתחת לשורשי הצמחים, שמתארכים ומושיטים זרועות כדי לשתות מהם את המים והמזון האגורים בהם. ההנאה מימים כאלה של שמש שאחרי גשם היא נקייה וצרופה במיוחד. הכל שטוף והתחושה היא שמותר ליהנות מהחמימות, כי השדה כבר שתה לרוויה, והחורף אכן מתחיל.
לאה גולדברג, כהרגלה, היטיבה לתאר את עוצמת השמחה ואנחת הרווחה, בשיר הילדים המוכר הזה, שמילותיו השלמות פשוט מטפטפות עליצות והקלה. אם תלחצו על שם השיר תוכלו גם להאזין לביצוע מקסים במיוחד של דורית פרקש (הטקסט והלחן לקוחים מאתר “זמרשת” היפיפה).
שיר הגשם
מילים: לאה גולדברג, לחן: יואל ולבה
בּוֹאוּ עֲנָנִים,
הָבוּ גֶּשֶׁם לַגַּנִּים!
טִיף, טִיף טִפּוֹתַי –
גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם לִשְׂדוֹתַי.
לַשִּׁבֹּלֶת, לָאִילָן
וְלַפֶּרַח הַקָּטָן
שֶׁבַּגַּן.
זֶרֶם קוֹלֵחַ – גֶּשֶׁם בְּרָכָה
נָח הַשָּׂדֶה וַיִּנְשֹׁם לִרְוָחָה.
הַלְלוּיָהּ,
הַלְלוּיָהּ,
גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּמֶּרְחַבְיָה.
הִנֵּה עֲנָנִים,
גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּגַּנִּים.
טִיף, טִיף טִפּוֹתַי…
תֵּשְׁתְּ כָּל צַמֶּרֶת, יֵשְׁתְּ כָּל גִּבְעוֹל,
יַעַן הָעֵמֶק, יַעַן בְּקוֹל:
הַלְלוּיָהּ,
הַלְלוּיָהּ,
גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּכֹּל.
הִנֵּה עֲנָנִים,
גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּגַּנִּים.
טִיף, טִיף טִפּוֹתַי…
רֵדְנָה מִמַּעַל מַרְגָּלִיּוֹת,
שֶׁמֶשׁ צוֹחֶקֶת בַּשְּׁלוּלִיּוֹת.
הַלְלוּיָהּ,
הַלְלוּיָהּ,
גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּמֶּרְחַבְיָה.
הִנֵּה עֲנָנִים,
גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּגַּנִּים.
טִיף, טִיף טִפּוֹתַי…
רְאֵה מַה שָּׂמֵחַ צֶמַח שָׁתִיל,
גֶּשֶׁם בָּעֵמֶק וּבַגָּלִיל.
הַלְלוּיָהּ,
הַלְלוּיָהּ,
גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם, אֹשֶׁר וְגִיל.
הִנֵּה עֲנָנִים,
גֶּשֶׁם, גֶּשֶׁם בַּגַּנִּים.
טִיף, טִיף טִפּוֹתַי…
אכן הללויה! שיהיה שבוע נפלא לכולנו, שקט ומלא רק בקולות האדמה המתעוררת לחיים ולא בקולות מלחמה,
אלון, בת-עמי וצוות ח’ביזה
_____________________________________
מה השבוע בסל?
יום שני: חסה, רוקט, גזר, עגבנייה, דלעת, פטרוזיליה, מלפפון, סלק אדום, דייקון או לפת, חצילים/פלפל אדום/פלפל ירוק/קישואים – ארגזים קטנים בלבד, בצל ירוק – ארגזים קטנים בלבד.
ובסל הגדול תוספת של: כרובית/ברוקולי, קולרבי, כרישה, בטטה, כוסברה
יום רביעי: בצל ירוק, רוקט/טאטסוי, נתח דלעת, דייקון/צנונית, קולרבי, פטרוזיליה, מלפפון, סלק אדום/לפת, גזר, מנגולד, עגבניות.
ובסל הגדול תוספת של: חצילים/כרישה, כרובית/בטטה, כוסברה
יש אפשרות להוסיף לסל מוצרים נוספים של יצרנים קטנים: גרנולה ועוגיות, קמח, נבטים, גבינות עיזים, פירות, דבש, קרקרים, תמרים, מזון פרוביוטי, פירות מיובשים ולדר, שמן זית ולחם שאור. תוכלו לקרוא על היצרנים השונים באתר שלנו. ולמלא את ההזמנה במערכת ההזמנות שלנו (בתנאי שאתם לקוחות שלנו כמובן).
___________________________
מתכונים—-מתכונים—–מתכונים – השבוע משלכן. תודה.
מור שלחה לי מתכון מעולה לעוגת דלעת ריחנית ועשירה שהכינה מנתח הדלעת הטריפוליטאית שהגיע במשלוח האחרון, וכתבה לי:”המתכון הוא בעצם שידרוג מתכון של קרין גורן. הכנתי את העוגה הזו כבר שלוש פעמים, פעמיים עם דלעת ופעם אחת עם גזר. באף מקרה העוגה לא החזיקה מעמד יותר מ 24 שעות ונזללה בתאבון…”
עוגת דלעת טריפוליטאית ודבש
חומרים
3 ביצים, בטמפ’ החדר
1 כוס סוכר (200 גרם)
1 כוס שמן (240 מ”ל)
1/2 כוס דבש (160 גרם)
כוס קמח + כוס קמח מלא (280 גרם)
2 כפיות אבקת אפייה
1/2 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית קינמון
1 כפית ג’ינג’ר טחון
רבע כפית ציפורן (לא חובה)
1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
1 כוס אגוזי מלך, שבורים (100 גרם)
2 כוסות דלעת מגוררת גס (300 גרם)
תוספות אפשריות: שליש כוס קוקוס + שליש כוס שוקולד צ׳יפס מריר או שבבי שוקולד מריר, שליש כוס צימוקים כהים.
הוראות הכנה
– מחממים תנור ל-160 מעלות.
– במיקסר מקציפים ביצים וסוכר במהירות גבוהה במשך 5 דקות עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה. משאירים את המיקסר במהירות גבוהה ומוסיפים את השמן במזיגה איטית מאוד. מוסיפים את הדבש בזרם דק ומקציפים עד שהוא נבלע בתערובת.
– מנמיכים את מהירות המיקסר למינימום ומוסיפים קמח, אבקת אפייה, אבקת סודה לשתייה, קינמון, ג’ינג’ר, ציפורן ומוסקט. מערבבים פנימה ידנית את שברי האגוזים, קוקוס ושוקולד צ׳יפס ואת הדלעת המגוררת.
– משטחים את התערובת בתבניות משומנות ואופים 40-45 דקות, עד שהעוגות תפוחות וקפיציות למגע, וקיסם הננעץ המרכז יוצא כמעט יבש (עם פירורים לחים). מצננים ומגישים. שומרים מכוסה בטמפ’ החדר.
* נ.ב – ניתן להחליף את הדלעת בגזר ויוצא נפלא
קרן שלחה לי את המתכון המיוחד הזה של לחמניות סלק
ומיכל הרכיבה מרק כתום מירקות הארגז של השבוע שעבר:
מתכון למרק כתום מהירקות ששלחתם לי בשבוע שעבר:
חומרים:
דלעת
בטטות
גבעולי כרישה
עלי רוקט
בזיליקום
מלח, פילפל, לימון
אופן ההכנה:
– לרכך בבישול במים את הדלעת והבטטות,
– להוסיף עלי רוקט וכרשה חתוכה לטבעות ומעט מטוגנת.
– למעוך עם מקסר ידני (של תינוקות). להוסיף הרבה מלח ולימון סחוט(כדי להתגבר על המתיקות העזה). ובזיליקום קצוץ.
בתאבון!