העלון השבועי של חוות ח'ביזה

עלי ח’ביזה 383, 26-28 במרץ 2012, ג’ – ה’ ניסן תשע”ב

הודעות לקראת חג האביב:

שינוי מועדי משלוח בפסח:

בחול המועד פסח אנחנו לא שולחים ארגזים, ומדלגים על יום שני ה9 באפריל ויום רביעי ה11 באפריל.

מי שמקבל ארגז פעם בשבועיים, שימו לב שאנחנו “מתעלמים” מהשבוע של פסח, ולכן לכולכם יהיה דילוג של שלושה שבועות במשלוח.

אם אתם מקבלים ארגז פעם בשבועיים, וזה יוצא השבוע, 26/28 במרץ, הארגז הבא שלכם יהיה רק בעוד שלושה שבועות, ב16/18 באפריל. אם אתם רוצים לעדכן את מועדי המשלוח בצורה שונה כדי למנוע פער כזה, צרו איתי קשר בהקדם.

מי שמעוניין להגדיל ארגז או לעשות הזמנה מיוחדת לקראת החג, צרו איתנו קשר בהקדם, כדי שנוכל להתארגן.

עדכון כתובות אימייל:
החל מהחודש הזה אנחנו מתחדשים במערכת ניהול הזמנות חדשה, שתשלח אליכם לאימייל בכל סוף חודש חשבון מפורט של מה שקיבלתם מאיתנו במהלך החודש.
כדי שנוכל לשלוח לכולכם חשבון כזה, אנחנו זקוקים לכתובת אימייל מעודכנת, אם אינכם מקבלים את החשבוניות וההודעות שלנו לאימייל העדכני שלכם, זה משום שהוא אינו מעודכן אצלנו – צרו איתנו בבקשה קשר ועדכנו אותנו. האימייל שלנו: csa@chubeza.com

יום פתוח:
כמסורת ח’ביזה אנחנו מזמינים אתכם “לעלות אלינו לרגל” ולחגוג אתנו ביום פתוח בשדה.
השנה מתקיימת החגיגה ביום שלישי, 10 באפריל, י”ח ניסן, בין השעות 13:00-18:00.
למי שלא מכיר – ביום הפתוח יש לנו הזדמנות להפגש, לסייר בשדה, לנשנש ירקות ולשוחח. לילדים יש סיורים מותאמים לרגליים קטנות וראשים סקרניים, פעילות יצירה ובישול ומרחב גדול לרוץ ולהשתחרר.
ביום זה אנחנו פותחים גם דוכן מכירת ירקות כדי שתוכלו להשלים מה שחסר לכם באותו השבוע.
הוראות הגעה מעודכנות תוכלו למצוא באתר תחת הלשונית “צרו קשר”. נא בדקו אותן לפני שאתם יוצאים אלינו.

חג שמח מכולנו!

__________________________________

רות מירושלים שלחה לכולכם הזמנה למפגש החלפת הזרעים הירושלמי שיתקיים ביום שישי הקרוב, לקראת זריעות האביב, הפרטים בקובץ המצורף.

_________________________________________

את העלון של השבוע אני רוצה להקדיש לכפיר, שליווה את ח’ביזה ממש מההתחלה, וגם אחרי שעבר לגור בצפון, בכל חופשת חג ניצל את ההזדמנות להגיע אלינו לכמה ימי עבודה וביקור. מתגעגעים אליך.

אדמה חדשה

בשבוע שעבר נזרעו הזרעים הראשונים בחלקה החדשה שלנו, והגיע הזמן להקדיש לה עלון ולערוך ביניכם היכרות:

השנה אנחנו מוסיפים לחלקות הותיקות שלנו חלקה נוספת, כ-20 דונם, הממוקמת בפעם מעט מחוץ למושב. החלקות הותיקות שלנו נמצאות כולן במרחק הליכה קלה מבית האריזה, וזו, הצעירונת, נמצאת קצת מעבר, מרחק עוד 10 דקות הליכה, או נסיעה קצרצרה. החלקה הזו נכנסה ל”הסבה לגידול אורגני” לפני החורף, וצפויה לה עוד תקופה תחת הכותרת הזו.

כדי שחלקת קרקע תיחשב כאורגנית היא צריכה להיות נקיה לגמרי מרעלים וכימיקלים. לכך יש שני שלבים:
1. עריכת בדיקת קרקע, שמראה שאין באדמה שאריות של חומרי הדברה.
2. תקופת המתנה, מעין “תקופת צינון” מאז העונה האחרונה בה גודלו הקרקע גידולים קונבנציונליים. תקופת הצינון הזו אורכת כשנתיים והיא נקראת “תקופת הסבה” – החלקה עוברת תהליך של הסבה מחלקה קונבנציונלית לחלקה אורגנית.
בתקופת ההסבה מתבצע הגידול בחלקות בצורה אורגנית לחלוטין, לפי כל כללי הגידול האורגני. בשום פנים ואופן לא מדובר בתקופת ביניים בה מותר “לעגל פינות” אורגניים. ההתייחסות שלנו כחקלאים לחלקה בהסבה היא בדיוק כמו לכל חלקה אורגנית אחרת, מהשלב הראשון של הכנת הקרקע ועד לקטיף ולניקוי הערוגות.
בעינינו זהו זמן חשוב, פחות עבור הקרקע (שעאמור נמצאה נקיה משאריות חומרי הדברה) ויותר לנו כחקלאים, לזכור ולדעת שאין קפיצה מיידית וקלה או “קיצורי דרך”, והמעבר דורש סבלנות וזמן והמתנה.

לפני החורף עיבד גבי את החלקה החדשה בעזרת משתת, מעין מזלג עצום הפותח את הקרקע ומאפשר לגשם לחלחל פנימה. בחורף גשום וסוער במיוחד כמו שהיה לנו עיבוד המשתת הוא קריטי וחיוני עוד יותר, ואכן לא ראינו הצפות או סחף קרקע בחלקה, למרות שנותרה ריקה כל החורף.במהלך החורף סידרנו את נקודת המים החדשה, הרכבנו שעונים ומחשב השקיה ואת כל הדרוש לקראת המשך השקייה בחלקה.

בשבועות האחרונים תיחחנו את השדה וחילקנו אותו לערוגות, ולפני שבועיים עמלנו על פיזור קומפוסט בכל החלקה. בשבוע שעבר סידרנו את הצינורות שיובילו את המים לערוגות: צינור מוביל עבה המביא את המים מהברז לאורך הערוגות, צינורות קטנים יותר המחלקים אותם לערוגות עצמן, וצינורות הטפטוף בתתוך הערוגות, מלאכת מחשבת של רישות השדה בפסים שחורים.

במאמץ ועבודה קשה, חיפינו את הערוגות בחיפוי הפלסטיק לקראת גידולי האביב והקיץ. כשהאדמה רוויה מים כמו בסוף חורף כזה כובד משקלה עצום, ועבודת החיפוי מתקדמת באיטיות רבה. ובכל זאת, לבסוף, יכולנו להגיע לרגע שלקראתו היתה כל העבודה הזאת ולנעוץ בקרקע המצפה את הזרעים הראשונים. בחלקה הזו יזרע מגוון עשיר וססגוני של דלועים: דלעות מגדלים שונים (השנה יש לנו שלושה גדלים: ענקית, בינונית וקטנה), דלעת ערמונים, דלעת ספגטי, דלעות קבוצ’ה משני צבעים: ירוקה וכתומה, וכמובן הדלורית המוכרת והאהובה.

בהמשך ינעצו בתלוליות בחלקה פקעות של ארטישוק ירושלמי וגם ארטישוק “רגיל”. שני אלה כמובן אינם אחים או דודנים ואינם קשורים זה לזה כלל, אבל זכו באורח מוזר לשם זהה, אני מבטיחה לכם מחקר מקיף בענין בהמשך.

חלקה נוספת מאפשרת לנו גמישות בשתילות ובזריעות בחלקי השדה השונים, המשמעות היא יותר אפשרויות מבחינת מחזורי הזרעים וכן אפשרות לתת לחלקים שונים בשדה זמן למנוחה וחידוש כוחות. מחזור זרעים הוא אחת הדרכים החשובות ביותר לשמירה על פוריות הקרקע ובריאותה בגידול אינטנסיבי ומגוון כמו שלנו. הכוונה היא שבכל סבב שתילות או זריעות מחליפים את סוג הגידול בקרקע. צמחים שונים לוקחים מן הקרקע חומרים שונים, וחלקם גם משאירים בה חומרים מסויימים הדרושים לה. לאדמה לוקח זמן לחזור ולייצר את החומרים הנחוצים לצמחים אלו (זה נעשה על ידי הפעילות המיקרוביאלית בה).

מכיוון שבחקלאות אורגנית, ובמיוחד בכזו שאינה תעשייתית, איננו מוסיפים לקרקע חומרים להזנה ספציפית אלא משתדלים לגדל קרקע שהיא עשירה ומאוזנת, בריאה ומלאת פעילות מיקורביאלית, חשוב והכרחי לגוון את סוגי הצמחים ולא לחזור על אותו סוג צמח, מה שיגרום לבסוף לדלדול משאבי הקרקע. וכן חשוב לתת לחלקות שונות תקופות מנוחה כדי שהיצורים הקטנים והחכמים בקרקע יוכלו לעשות את מלאכתם באין מפריע ולשקם את הקרקע מהגידול הקודם.

אז ברוכה הבאה, אדמה חדשה, ובהצלחה בצעדיך הראשונים בדרכנו המשותפת!

שבוע טוב לכולנו

אלון, בת-עמי וצוות ח’ביזה

___________________________

מה בסל השבוע?

יום שני: תפו”א, חסה, קייל או מנגולד, סלרי שורש, אפונת שלג או אפונת גינה, עגבניות, מלפפון, גזר, סלק, פטרוזיליה, פול.
ובסל הגדול תוספת של: שומר, קולרבי, כרוב או בצל ירוק

יום רביעי: קייל, חסה, אפונה, פטרוזיליה, סלק, פול, מלפפון הולנדי או פלפל, גזר,
עגבניות, סלרי שורש או עלים, תפו”א.
ובסל הגדול תוספת של: קולרבי, כרוב או כרובית או בצל ירוק, מנגולד.

יש אפשרות להוסיף לסל מוצרים נוספים של יצרנים קטנים: גרנולה ועוגיות, קמח, נבטים, גבינות עיזים, פירות, דבש, קרקרים, תמרים, מזון פרוביוטי, פירות מיובשים ולדר וגם שמן זית. תוכלו לקרוא על היצרנים השונים באתר שלנו. בטופס המצורף תוכלו למצוא רשימה מפורטת של המוצרים ומחיריהם. אפשר למלא את ההזמנה בטופס ולשלוח אלינו.

_______________________

בשבועות אלו של נקיונות לקראת הפסח וחופשת ילדים מבית הספר, אפשר להכין מתכונים מוכרים ואהובים… פינת המתכונים תשוב בשבוע עמוס פחות… להתראות!