לטובת מי שמקבל ארגז פעם בשבועיים, גם השבוע אנחנו חוזרים ומציגים בפניכם עוד יצרנים מקומיים המצטרפים אלינו – אליעזר ושרה-רוז מ”שורשי ציון” המייצרים מזון חי, פרוביוטי, אורגני. רשות הדיבור להם:
ב“שורשי ציון” אנו מייצרים מזונות ומשקאות שהם חיים, מבריאים, פרוביוטים ומזונות חיים מבריאים. ההתמחות של “שורשי ציון” היא בהכנת מזונות ומשקאות פרוביוטיים וחיים ללא שימוש בחומרים מלאכותיים או משמרים. אנו מכינים אותם בכמויות קטנות כדי להבטיח את איכותם וטריותם. יש לנו שורה ארוכה של מוצרים שאנחנו מכינים בכל שבוע, ומוצרים חדשים מתווספים כל העת. אנו שמחים ונרגשים להציע את מוצרינו דרך ח’ביזה:
– כבושים: כרוב כבוש, קימצ’י, מלפפונים כבושים, שורשים חיים וכבושים עונתיים פרוביוטיים אחרים.
– חרדל בר פרוביוטי.
– קרקרים חיים מזרעי פשתן (ללא גלוטן, ביצים, שמן או סוכר).
– תה קמבוצ’ה חי אורגני.
– בירות טבעיות – פייל אייל (Pale Ale), כוסמת-מייפל, סטאוט קקאו, חומה.
מי אנחנו?
אליעזר ושרה-רוז ציון. התחלנו להתעניין במוצרים חיים מותססים דרך קמבוצ’ה, תה מותסס, וזו היתה אהבה ממבט ראשון. התהליך הטרנספורמטיבי של התססה הוא מרתק ובעקבותיו ביקשנו ללמוד על מוצרים מותססים נוספים, כגון: ירקות כבושים, קפיר (יוגורט), משקאות פרו-ביוטים ועוד. מתוך האמונה בחשיבות של אכילת מזון חי התחלנו להכין קרקרים וקינוחים חיים אחרים המיוצרים מזרעים, אגוזים, פירות וירקות חיים. אנו משתדלים להשתמש בחומרי גלם מקומיים, טריים ואורגניים. המוצרים שלנו הם איכותיים, מבריאים וחיים. בכוחנו להבריא את עצמנו על ידי המזון שאנחנו אוכלים. בתאבון!
אם יש מוצר נוסף בתפריט שלנו שמעניין אותך, מלבד המוצרים המצוינים לעיל, אנא צרו קשר עמנו:
[email protected] 054-7895319
כרגיל, ניתן להזמין את המוצרים דרך טופס ההזמנות של ח’ביזה, במייל או בטלפון.
_______________________________________
אישה אחת, גרה בתוך אבטיח גדול נורא,
היו לה שני שרפרפים וכסא ומנורה.
היא חתכה לה חלון וחצבה לה סלון, ותלתה שם תמונה והכניסה ארון.
וחתול שיצוד עכברים היא גידלה בפינה,
ופתאום – הסתיימה העונה…
(מילים: נורית זרחי, לחן: שלמה גרוניך, שרה: חוה אלברשטיין)
האבטיחים שלנו לא מאוד יועילו לגברת הנ”ל, הם מן הזן הקטן יותר, מה שקרוי “אבטיח אישי” או בלעז icebox משום שהוא מתאים בנוחות למקרר. אנחנו בוחרים בגודל הזה כדי שנוכל להכניס עוד כמה ירקות מלבד האבטיח לארגז שלכם מדי שבוע. אבל הרעיון הוא שאבטיח הוא פרי שימושי ורבגוני מאוד ונתן להשתמש בו בדרכים שלא תמיד לוקחים בחשבון.
אנחנו מכירים את תכונתו המרווה של בשר האבטיח, אך כל חלקי האבטיח – הליבה, הגרעינים והקליפה – ראויים למאכל. את הליבה אוכלים טרייה וקרה, את הגרעינים קולים, ואת הקליפה כובשים (ראו במתכונים). לקליפה יכולים להיות שימושים נוספים, כמו זה למשל:
ישנו גם סיפור עממי לפיו, במהלך ויכוח פוליטי נזרק חצי אבטיח לעברו של המושל הרומי דמוסטנס. הלה לא התבלבל. הוא חבש את האבטיח על ראשו והודה למשליך על כך שסיפק לו קסדה לקראת הקרב מול פיליפוס ממקדוניה…
בארץ מגדלים אבטיח בשדות שלחין (בעזרת השקיה) ובתנאי-בעל (ללא השקיה), בעיקר זנים גדולים ואליפטים, אך גם אבטיחים קטנים יותר ועגולים (שלנו, כאמור, הם מן הסוג השני). בעולם גדלים יותר מ- 1,200 זנים שונים של אבטיח, והם נבדלים זה מזה בצבע הקליפה או הלב, בטעם, בגודל ובמרקם. אבטיח יכול להיות מאורך או כדורי, וביפן מגדלים אפילו אבטיחים ריבועיים! – כך הם יושבים טוב יותר במקרר (עושים זאת על ידי הלבשת קופסא מרובעת על הפרי כשהוא קטן, מה שמאלץ אותו לגדול בצורה מסוימת):
צבע הקליפה של אבטיח יכול להיות ירוק כהה ועד אפור, מפוספס או חלק, ובקליפורניה גידלנו גם זן ששמו: “ירח וכוכבים”:
פנים האבטיח הוא בדרך כלל אדום בהיר, לפעמים צהוב, ולאחרונה פותח גם זן כתום (הזנים הצהובים והכתומים אינם מהונדסים גנטית, אלו הכלאות שונות). האבטיח מכיל גרעינים קטנים ושטוחים, חומים או שחורים, כיום נפוצים מאוד הזנים חסרי הגרעינים.
האבטיח הוא פרי מרפא. המים הרבים שבו מנקים את הגוף ומיץ אבטיח מומלץ לסובלים מבעיות בשלפוחית השתן ובתפקודי כבד וגם לניקוי הכליות. עוד סגולה של אבטיח היא ניקוי הגוף עשן הסיגריות הנכנס אליו, מומלץ למעשנים אקטיבים וגם לפאסיביים. גרעיני האבטיח משמשים (מרפואות תימן) לניקוי כתמים וריח רע מהפה והשיניים. יש להשרות במים זרעי אבטיח כתושים היטב, לסנן ולשטוף את הפה. ברפואת עירק משתמשים בקליפת האבטיח לטיפול בעור נגוע בפטרת. גם יהודי לוב משפשפים את עורם בקליפת אבטיח במקרים של כתמי עור. האבטיח מכיל ויטמין A בצורת קארוטין, ויטמין C וויטמינים מקבוצת B (B1, B2) הוא דל בנתרן ועשיר באשלגן.
עוד מידע מקיף ומפורט על סגולות ההזנה והמרפא של ידידנו העגול והאדום תוכלו למצוא כאן.
אז איך איך קוטפים אבטיח בשל ומתוק?
– אנחנו קוטפים את האבטיח כשהקנוקנת ליד עוקץ הפרי מתייבשת. בדוכן האבטיחים תוכלו לנסות ולודא שהעוקץ יבש קצת, כך שהפרי לא נקטף ירוק.
– החלק שבא במגע עם הקרקע מחליף את צבעו לצהוב, כך שאתם צריכים לחפש כתם צהוב על אחד מצידי האבטיח.
– והסימן המסתורי מכולם – צליל עמום נשמע בתגובה להקשה על הפרי.
איך לאחסן?
הטמפרטורה המושלמת לאחסון אבטיח היא כ- 12 מעלות, אולם גם בטמפרטורת החדר (בערך 23 מעלות) אפשר לשמור אבטיח שלם בין שבוע ל- 10 ימים. אחסון ממושך מדי יגרום לאבטיח לאבד מטעמו ולשנות את מרקמו.
לא מומלץ להקפיא אבטיח או לאחסן אותו במדפים הקרים ביותר במקרר. חשיפה לקור מוגזם תגרום לאבטיח כוויות קור, תפגע במתיקות ובטעם שלו, ותביא לכך שהליבה המוצקה של האבטיח תעשה קמחית ורכה.
אם תרצו לאחסן אותו שוב לאחר שחתכתם אותו, מומלץ לאחסן את האבטיח עטוף בניילון נצמד בטמפרטורה של 3- 4 מעלות צלזיוס.
ולסיום – אחרי שבחרתם אבטיח מצויין, חתכתם, הוספתם נענע וגבינה בולגרית, זה הזמן להתרווח ולנשנש אבטיח תוך כדי עיון בכתבה נחמדה “יומן מסע של אבטיח אחד” על גידול אבטיח בארץ מהזריעה ועד הקטיף (לא בדיוק כמו אצלנו, אבל דומה, ובודאי מעניין). וגם – הנה לפניכם אוסף עובדות מפתיעות, מעניינות וגם סתם מצחיקות על אבטיח.
תהנו מהאבטיחים המעולים, תרומתנו הצנועה לקיץ טוב ונעים,
אלון, בת-עמי וצוות ח’ביזה
_____________________________
יום שני: בזיל/לואיזה/נענע, תירס, פטרוזיליה, חצילים, תפוחי אדמה, דלעת ערמונים, עגבניות, מלפפונים או פקוס, מלון או אבטיח, עגבניות צ’רי, חסה.
ובסל הגדול תוספת של: קישואים, במיה או שעועית תאילנדית, בצל ירוק.
יום רביעי: חסה, חצילים או, מלפפונים או פקוסים, בזיל, עגבניות, דלעת ערמונים, צ’רי, קישואים, מלון, תפו”א לבן, תירס-ארגזים קטנים בלבד.
ובסל הגדול תוספת של: תרד ניו-זילנדי או מנגולד, במיה או תאילנדית או בצל ירוק, אבטיח, דלעת פרובנס
יש אפשרות להוסיף לסל מוצרים נוספים של יצרנים קטנים: גרנולה ועוגיות, קמח, נבטים, גבינות עיזים, פירות, דבש, קרקרים, תמרים ומזון פרוביוטי. תוכלו לקרוא על היצרנים השונים באתר שלנו. בטופס המצורף תוכלו למצוא רשימה מפורטת ומעודכנת של המוצרים ומחיריהם. אפשר למלא את ההזמנה בטופס ולשלוח אלינו.
_____________________________
מתכונים:
ריבת קליפות אבטיח
קליפות אבטיח כבושות
קליפות אבטיח מסוכרות