העלון השבועי של חוות ח'ביזה

עלי ח’ביזה 336 – פורים – ט”ו-י”ז אדר ב’ תשע”א, 21-23 במרץ 2011

ירקות בשינוי אדרת

לכבוד פורים רציתי להביא זוית שונה ו”נהפוכו’אית” של ירקות, ולספר לכם השבוע על אמנים מיוחדים העושים שימוש קצת שונה בירקות המוכרים והחביבים שלנו. על חלקם כבר כתבתי בעבר בעלונים, אחרים מופיעים אצלנו בהופעת בכורה, כולם יצירתיים  ומוכשרים ומשמחי לב – חג שמח ושבוע מחוייך!

שימוש בירקות ככלי נגינה הוא לא דבר חדש: דלעות יבשות וקשות ואגוזי קוקוס, למשל, משמשים ככלי הקשה דרום אמריקאים ואפריקאים כבר שנים רבות. הענין עם המוסיקה וההמוסיקאים של השבוע הוא שהיא עשוייה מירקות לגמרי טריים, והמוסיקה שונה מאוד ממה שהייתם מתארים לעצמכם (או לפחות ממה שאני דמיינתי לעצמי):
 תזמורת הירקות של וינה היא תזמורת ייחודית שמנגנת מוסיקה על כלי נגינה שעשויים אך ורק מירקות טריים. בעזרת חלילי גזר, טובה עשוייה דלעת, כינורות מכרישה, גיטרה מסלרי וחצוצרה מפלפל הם יוצרים עולם צלילים “ירקני” ויוצא דופן. הנה לפניכם כמה תמונות:
התזמורת הוקמה בשנת 1998 בוינה, אוסטריה. היא פועלת כקולקטיב בו חברים 12 נגנים, שמנגנים מוסיקה עכשווית, ביט, האוס, אלקטרונית, ג’אז, ועוד כמה סוגי מוסיקה שלא ידעתי לתרגם…. הם ממציאים ומפתחים כלי נגינה חדשים כל הזמן והמוסיקה הולכת בעקבות כלי הנגינה.
הקונצרטים שלהם הם חגיגה לכל החושים: ככל שמתקדמת המוסיקה ממלאים את חלל האולם ניחוחות של סלרי ובצל והנגנים מתלכלים במיצי ירקות מההופעה. בסיום הנגינה מתכבד הקהל כהדרן ב… מרק ירקות טרי! זו הסיבה בגללה בחרנו בתזמורת ירקות, הם מעידים: אפשר להריח ולטעום אותם, יש בהם מגוון רחב כל כך של צורות וצבעים ואפשר להשיג אותם בכל מקום. לפני כל קונצרט הם עורכים מסע קניות בשוק, ומחפשים את הירקות להם יזדקקו להופעה. חשוב מאוד להכין את הכלים מירקות טריים, הם אומרים, הטריות של הירק משפיעה על הצליל שמופק ממנו ועל כושר העמידה שלו – ירקות לא טריים נוטים להיסדק או להישבר במהלך הנגינה. גם ירקות מהסופר הארוזים בשקיות ניילון לא מפיקים כלי נגינה משובחים.
כיום הם תזמורת הירקות היחידה בעולם (אם כי הם מתכננים השתלטות נרחבת) אבל בעצם, הם אומרים, יש מליוני תזמורות ירקות ברחבי העולם, ולמי שמחפש מוסיקת ירקות מקומית, הם מציעים לגשת לשוק הקרוב ולהקשיב בתשומת לב. אחרי כמה שניות, הם מבטיחים, תוכלו לשמוע את הצלילים העדינים שמשמיעים הירקות, הפירות, הלחם וקופסאות השימורים.
הם לא ממש ישמחו לשמוע שהם אורחי הכבוד בעלון פורים. הם ממש לא אוהבים שמתייחסים אליהם כקוריוז ומזמינים אותם להופיע כהפוגה קומית בארוע. והם אכן מוסיקאים רציניים. עד היום הם הוציאו כבר שלושה תקליטורים שזכו לביקורות טובות, והם עורכים כ-20-30 הופעות מכובדות למדי בשנה באירופה ובאסיה. ולמען האמת, כדי להצליח להרים קונצרט בסגנון שלהם הם צריכים להתמודד עם קשיים לא שגרתיים בעולם המוסיקלי, כמו העובדה שאין בשוק המקומי גזרים בעובי מסויים, דלעות גדולות דיין או ולו כרישה אחת לרפואה. כלי הנגינה גם רגישים ביותר לחום התאורה על הבמה ולמשך הזמן של ההופעה, והם מעידים כי לעתים הצליל של ככלי הנגינה משתנה במהלך ההופעה כתוצאה מהתייבשות הירק… כדי לשמוע את המוסיקה שלהם ולהתרשם בעצמכם מכלי הנגינה המיוחדים, מרמת הנגינה ומאיכות המוסיקה, היכנסו לאתר שלהם.

האמן הפורימי השני המתארח אצלנו השבוע מתחיל גם הוא את יצירתו בסיבוב בשווקים. סקסטון פריימן (Saxton Freymann) הוא אמן ניו-יורקי שיוצר דמויות מירקות ופירות בלבד. עד 1997 הוא היה צייר, ואז חבר לג’וסט אלפרס (Joost Elfers). בעידודו הוא החל לגלף ירקות ופירות וגילה את כשרונו החדש. הוא משתמש רק בירקות ופירות ובעזרתם יוצר עיניים, שיניים או שיער לדמויות שלו. הוא טוען שלכל פרי וירק יש כבר אופי משלו, והוא רק מגלה אותו ומבטא אותו כלפי חוץ. הנה כמה דוגמאות מהיצירות המקסימות שלו שמיד מעלות חיוך על הפנים:

freymann saxton strawberry dogs 24080161

fruitsvegs16

fruitsvegs01

Saxton Freymann 3

יש כמובן עוד המון תמונות משלו באינטרנט – אם מוזמנים לחפש ולחייך. עוד קצת על סקסטון פריימן ועל הספרים שלו בקישור הבא.

והאמנית האחרונה המתארחת בעלון פורים השנה ממש גורמת לירקות להתחפש ליצירות אמנות מוכרות. האמנית הסינית ז’ו דוקי (Ju Duoqi) מעידה על עצמה שהיא בעצם עקרת בית: חוזרת מקניות בשוק עם סל עמוס ירקות, קוצצת אותם דק דק, מקלפת אותם לקליפות ארוכות, או מקפלת ומקמטת אותם כדי ליצור העתק פסיפסי אכיל (ומתכלה) של ציורים מפורסמים ואלמותיים. בסיבוב הראשוני בשוק היא מנסה לדמיין כיצד יראו הירקות בסידור מחדש, על עצמה היא מסתכלת כבמאית ירקות. הנה למשל כמה תמונות מפורסמות שאפשר לנגוס בהן:

נשיקת הצנונים:

kiss

נפוליאון על תפוחי אדמה:

napoleon

ואן גוך מכרישה:

van goch

עוד תמונות ועוד מילים משל ז’ו תוכלו למצוא בדף התערוכה כאן.

מקוים שהפורים הזה עובר עליכם בשינוי אדרת, שינוי מבט, ושינוי מצב הרוח לטובה, לשמחה, לחיוך ולצחוק, חג שמח!
אלון, מליסה, בת-עמי וצוות ח’ביזה

________________________________

מה בסל השבוע?

יום שני: חסה אדומה, פול, פטרוזיליה שורש, שום ירוק, תפו”א, עגבניות, מלפפונים, גזר, כוסברה, שמיר, כרובית לקטנים.
ובסל הגדול תוספת של: אפונה, סלרי שורש, שומר, כרוב אדום.

יום רביעי: כוסברה, פטרוזיליה שורש, מלפפונים, שום ירוק, עגבניות, גזר, כרובית או שומר, כרוב לבן או אדום, חסה אדומה, פול, תפו”א.
ובסל הגדול תוספת של: סלרי שורש, אפונה גינה, שמיר

יש אפשרות להוסיף לסל מוצרים נוספים של יצרנים קטנים: גרנולה ועוגיות, קמח, לחם נבוט, נבטים, גבינות עיזים, פירות, דבש, קרקרים. תוכלו לקרוא על היצרנים השונים באתר שלנו. בטופס המצורף תוכלו למצוא רשימה מפורטת של המוצרים ומחיריהם. אפשר למלא את ההזמנה בטופס ולשלוח אלינו.

________________________________

מתכונים מכל הסוגים:

כבר לפני זמן, בשיא החורף, שלחה לנו קלרה מתכונים למרק כרובית או מרק כרוב (ממוצא הונגרי) שמצויין להכין בימי הקור. הסגריר אמור לחזור השבוע, אז לפני שנפרדים סופית מהחורף – הנה המתכונים, שתוכלו לנצל לכרוב או הכרובית בסל השבוע:

מרק כרובית:

  • מבשלים רביכה (משמן וקמח חיטה מלא) עד שהרביכה מתחילה להריח טוב.
  • מוסיפים מלח ופפריקה ולאט ובעדינות גם מים.
  • מוסיפים כרובית שהופרדה לפרחים. המים צריכים להיות בכמות שכמעט תכסה את הכרובית, לא יותר!
  • מבשלים עד שהכרובית עדיין פריכה – ולא רכה מדי.
  • אפשר להוסיף אפונה ירוקה לקראת סוף הבישול.

מרק כרוב:

  • מבשלים רביכה (משמן וקמח חיטה מלא) עד שהרביכה מתחילה להריח טוב.
  • מוסיפים לרביכה מלח וזרעי קימל ולאט ובעדינות גם מים.
  • מוסיפים כרוב חתוך לחתיכות גדולות, לא קצוץ. המים צריכים להיות בכמות שתכסה את הכרוב.
  • מבשלים את הכרוב עד שהוא רך אך פריך.
  • פשוט וטעים!

 

ובעקבות עלון השבוע שעבר על השום הירוק כתבה לי אביטל מירושלים כמה רעיונות, כהרגלה בסגנונה המיוחד:

אנא נצלו את כל יבול השום הירוק עד תומו, טעמו הטרי כה מיוחד ושונה.
מעט רעיונות:

– בעונה זו השום הירוק מצטרף כמעט לכל תבנית וסיר: בתבשילים במקום בצל – אידוי/טיגון עדין של פרוסות שום ירוק.

– עם פול – לטגן אותם בעדינות בשמן זית , להוסיף מעט מאד מים ולבשל קלות עד שהפול מוכן.

– עם עוף או קציצות – בתבנית חרס רחבה להניח פרוסות לימון , ראשי שום ירוק, פלפל חריף ( אם הילדים עזבו את הבית ) ,פול קלוף או שלם , פרוסות סלרי ( ראש או גבעולים), כרעיים עוף ו/או קציצות . למרוח הכל בתערובת של שמן זית , מלח ופלפל גרוס וטימין.
אפשר להוסיף מעט מים.
לאפות הכל בתנור חם , כ- 200 מעלות.
אפשר להוסיף את הקציצות ממש לקראת הסוף ולכסותן ברוטב ככל האפשר, אפשר לאפות את החגיגה ללא בשר, ולהוסיף: קישואים, שומר, כרובית.

וגם:

סלט פול ירוק ואשכולית אדומה – אילת ברק

בתיאבון ולבריאות!