ובבוא אלול אלינו ריח סתו עלה והתחלנו את שירנו מהתחלה…
מקוה מאוד שהשבוע תבוא ההקלה המיוחלת בחום וביום רביעי, כשיבוא אלול אלינו, אכן יעלה ריח סתו, או רמז לריח כזה. אנחנו מצידנו בתזמון מדויק עם חודש אלול, מתחילים את שירנו מהתחלה, והשבוע כבר נתחיל בזריעות גזר וסלק ושעועית ירוקה לקראת הסתו הקרב (כן, כן, הוא קרב). השתילות הראשונות של הסתו ימתינו עוד כעשרה ימים, שתילי הכרובית והכרוב יגיעו לקראת ה-20 באוגוסט, ושאר השתילות והזריעות, הכמות הגדולה, מתחילות בסוף אוגוסט, ממש בשלהי חודש אלול, לקראת השנה החדשה.
אבל עם כל הכבוד לריח הסתו, בואו נחליף עוד מילה על חום אוגוסט הזה ועל עונתיות של ירקות. כבר כמה פעמים שאלו אותי חברים ולקוחות בשבועות האחרונים איך אנחנו מסתדרים עם החום, ואז גם איך מסתדרים איתו הירקות בשדה, האם זה אומר שאנחנו צריכים להשקות כל הזמן או להמטיר אותם לשם צינון האויר. התשובה, המפתיעה אולי במבט ראשון, היא שאין הרבה הבדל בהשקיה ובמצבם – למען האמת זה לא מאוד משפיע עליהם. במחשבה שניה כשמבינים שאנחנו מגדלים בקיץ ירקות קיץ, זה נעשה פחות מתמיה.
רוב הירקות שלנו בתקופה הזו כבר גדולים ומבוססים. יולי-אוגוסט הם חודשים של מעט מאוד שתילות וזריעות ובעיקר צמיחה וקטיף של ירקות קיימים. הירקות הקיימים כבר מבוססים היטב בשדה – שיחי הפלפלים כבר נגזמו והודלו, השעועיות מטפסות לגובה, העגבניות מניבות בשפע, הבמיה והסויה מגבירות את קצב הבשלת תרמיליהן, הדלעות נאספות אל בית האחסון לערימה גדולה ומרשימה, החצילים פורחים שוב ומניבים שוב את פירותיהם השמנמנים. כל אלה לא ממש מתרגשים גם משרב כבד או טמפרטורות גבוהות ולחות שיא – הרי הקיץ הוא ביתם, הוא מועדם, אליו הם רגילים ומותאמים.
עיקר המלאכה המוטלת עלינו היא בדאגה לצעירים – החסות, הבצל הירקות והעגבניות שנשתלים בכל זאת גם כעת, זרעי התירס שממשיכים להיזרע במחזורים קבועים. הצעירים מקבלים השקיה ראשונית בצינור, שמרווה אותם מנה התחלתית של מים ומקלה עליהם את ההיקלטות, ועלינו גם לפקוח את עינינו ביתר תשומת לב למצב הקרקע סביבם ולודא שהיא אינה מתייבשת. אך נראה שהם מתאקלמים יפה – החסות מתחת לרשת הצל שנפרשת עליהם בעונה הזאת, והעגבניות גם ללא הצללה והגנה. זרעי התירס מחבבים מאוד את הטמפרטורות הגבוהות (הקושי שלהם, כך גילינו, הוא דוקא בתחילת העונה כשהם צריכים לנבוט בקרירות), ותוך יום-יומיים כבר מציצים אלינו נבטים ירוקים.
מי שאולי סובלות מעט יותר הן החסות שבשבוע שעבר נראה היה לנו שקצת נצרבו – כתמים לבנים הופיעו על עליהם, אולי בשל תגובה לחום ולקרינה העזה (אולי בשל הסופה הסולארית שהיתה בשבוע שעבר?? מי יודע?). מצד שני, יש גם תחושה שהפטריות שתוקפות שיתר שאת בעונה החמימה, דוקא נבלמות מעט בעונה החמה ממש – חום גבוה מדי הוא כבר יותר מדי בשבילן, ואנחנו רואים האטה מסויימת בפגיעתן.
מלבד הירקות שכבר מבשילים במשך תקופה מסויימת ופגשתם בהם בארגזים במהלך הקיץ הזה, ממתינים בפתח גם תירס הפופקורן, שמגיע אחרי אחיו הטרי, שכן הוא ממתין עד לייבוש והתקשות הקלחים כדי שיגיעו לדרגת הפריכות המתאימה לפצפוץ. חברה נוספת שאנחנו מחכים לה מאוד היא הכתומה השניה של הקיץ – הבטטה שפקעותיה הולכות ומתעגלות להן בנחת תחת הקרקע המכוסה במרבד מרהיב של עלים סבוכים ושזורים ופרחים סגולים ויפים שמתחילים לנקד אותו.
הנה תזכורת למראה המרהיב:
שניהם צפויים לקרוץ אליכם בשמחה בקרוב מן הארגזים.
בברכת “טמפרטורות רגילות לעונה”, וחודש אלול טוב וסתוי יותר,
אלון, בת-עמי וצוות ח’ביזה
____________________________
מה השבוע בסל?
יום שני: – מצוקת המלפפונים נמשכת, גם השבוע לא הצלחנו לקנות מלפפונים, ובמקומם קנינו בצל יבש. מקוים לשינוי במצב בקרוב.
סויה ירוקה (אדממה), שעועית תאילנדית ארוכה, נענע, דלורית, עגבניות, בזיל, בצל יבש, חסה, תפוחי אדמה, תירס/מלון, חצילים – רק לקטנים
ובסל הגדול תוספת של: עגבניות צ’רי, לוביה או במיה, דלעת, פטרוזיליה
יום רביעי: דלורית, חסה או בזיל, עגבניות, בצל יבש, שעועית תאילנדית או סויה ירוקה (אדממה), כוסברה , עגבניות צ’רי, תפו”א, שמיר, פלפל, תירס או מלון או חצילים – רק לקטנים.
ובסל הגדול תוספת של: במיה או לוביה, דלעת, חציל, מלון או תירס
__________________________________
חופשות אוגוסט משפיעות גם עלינו – השבוע נפסח על מתכונים…. ניפגש בשבוע הבא