מסע שורשים
השבוע אני כותבת על חבר חדש בסל, שורש סלרי, או ראש סלרי, שהשם המדויק שלו בעברית הוא “אשרוש סלרי”.
לכבודו אני מנצלת כאן את ההזדמנות להסבר קצר על קבוצה נכבדה מתוך ירקות החורף שלנו, אלו הנחבאים להם בצנעה באדמה, ואנחנו מכנים אותם: “ירקות שורש”, באין שם מוצלח יותר. אולם, בעצם הם שורשים, ענפים וגבעולים, ובהם פקעות, בצלים, אשרושים, וקני-שורש.
נתחיל בכמה מילים על שורשים: באופן כללי ניתן לומר כי השורש הוא החלק התחתון של הצמח, הנמצא בתוך האדמה. לשורשים יש תפקידים רבים: הם מעגנים את הצמח בקרקע ועל ידי כך תומכים בו, הם סופגים מן הקרקע מים ומינרליים, ומייצרים חומרי צמיחה. אך הם גם משמשים לאגירת מזון, לאוורור ולפעמים לרביה.
אצל רוב הצמחים גדלים השורשים בתוך הקרקע. אולם ישנם גם צמחים בעלי גבעולים או ענפים תת-קרקעיים, והמושגים המשמשים אותנו לתאר את הירקות התת-קרקעיים, בין אם שורשים, ענפים או גבעולים, מבולבלים ומעורבבים.
אני אנסה לתאר אחד אחד את המושגים השונים ולתת דוגמאות. לא מצאתי דרך לדייק במושגים העבריים עד הסוף, אז לעיתים אזדקק למילים לועזיות, ואני מקוה שלא אבלבל אתכם…
נתחיל בגבעולים:
- קנה שורש (rhizome) הוא גבעול מאוזן מעובה (ובדרך-כלל תת-קרקעי) של צמח, שמבלוטותיו יוצאים שורשים וחוטרים. ג’ינג’ר, או בשמו העברי, זנגביל, הוא דוגמא אחת.
- פקעת (tuber) היא קנה שורש מעובה שמשמש כאיבר אגירה בצמח. מפקעות יוצאים ניצנים, הלא הם ה”עיניים” שמופיעות על פקעות תפוחי-אדמה בוגרות.
- Corm הוא גבעול מעובה קצר ומאונך המשמש כאיבר אגירה בצמח. ומאפשר לו לשרוד חורפים קשים או קייצים יבשים. למשל, אירוס וגלידיולה.
- ירקות שהם אכן שורשים קיימים גם הם במאוזן או במאונך. שורש או צוואר שורש מעובה נקרא אשרוש. כך שגזר, בטטה, צנונית, לפת, אשרוש פטרוזיליה, סלק וכו’ הם כולם אשרושים.
- המרכיבים:
- ההכנה:
- המרכיבים:
- ההכנה:
- המרכיבים:
- ההכנה:
- מרכיבים:
- אופן ההכנה: