לילדתנו הקטנה קוראים נטע, אבל אני חושבת שיקח לה זמן להבין מהו שמה “האמיתי”. במהלך שבעת חודשי חייה היא כבר זכתה לכינויים רבים: פשוש, פושינה, פוששי, קטנטן, בהבה, נטקה, נטושקה, נטע’לי וכו’. כנראה כשיש משהו-מישהו שכל כך אוהבים קשה לדבוק לשם אחד שיתפוס את המהות הנפלאה במלואה. כשניגשתי לכתוב השבוע על השעועית התאילנדית נזכרתי בתופעת השמות. קוראים לה “שעועית באורך מטר” (Yard long bean), שעועית אספרגוס, שעועית ארוכה, שעועית סינית ארוכה, שעועית נחש, ואצלנו – שעועית תאילנדית. היא דודנית צעירה של הלוביה, שייכת לתת-מין של הלוביה (V. unguiculata ssp. Sesquipedalis), אך נקיה מה”שרוכים” של הלוביה ואורכה ממנה, והיא אצלכם בארגזים השבוע, לקראת ראש השנה. אנחנו מגדלים אותה לראשונה העונה הזו, ונשמח לפידבק מכם.
שמותיה מתאימים למאפיינים שונים שלה: מקורה בדרום-מזרח אסיה, ולכן מכונה סינית או תאילנדית, היא יכולה להגיע למטר אורך (אם כי בדרך כלל נקטפת בצעירותה, כשאורכה כ-30 ס”מ ועוביה כשל עיפרון), בקוטר ובאורך היא מזכירה אספרגוס (הפעילו את הדמיון) ובשל גמישותה, נחש ירוק ודקיק (לבעלי דמיון מפותח במיוחד). טעמה הוא משהו בין שעועית ירוקה ללוביה ירוקה וטריה (לא מתוקה כמו שעועית ירוקה), המרקם דומה יותר ללוביה טריה, פחות פריך משל שעועית ירוקה ויותר גמיש ומתקפל.
היא מגודלת בדומה ללוביה: היא זקוקה ליותר חום משעועית ירוקה, ועומדת יותר ממנה בחודשים החמים, היא נזרעת באביב המאוחר, ואנחנו מדלים אותה כמו אפונה ירוקה. ההדליה היא על עמודים, כאשר חוטי ברזל נמתחים בקצותיהם לאורך השורה, ובין חוטי הברזל תולים חוטי פלסטיק שלאורכם מטפסים השתילים. והם עושים זאת במומחיות וביעילות. לאחר כ-3 חדשים מתחילה הפריחה, על כל עמוד פריחה מתפתח זוג פרחים ומהם זוג שעועיות, צמודות בקצה כשתי תולעים ירוקות תאומות (הנה, הצלחתי לחשוב על שם נוסף…) את השעועיות יש לקטוף בזהירות כי עמוד הפריחה ממשיך לפתח פרחים לכל אורכו בהמשך העונה. לעומת שעועית ירוקה או אפונה, היא גדלה לאיטה ומניבה תרמילים רק לאחר יותר משלושה חודשים (לעומת חודשיים ופחות בשעועית ואפונה), אך בניגוד להן, ניתן להמשיך ולקטוף אותה עד ירידת הטמפרטורות בחורף.
ניתן לקטוף אותה כמו אצלנו, בשלב צעיר, כשהיא באורך 30 ס”מ ובעובי עיפרון, ולהשתמש בה כמו בלוביה טריה או שעועית ירוקה. אפשר גם להשאיר את התרמילים להתבגר מעט על הצמח, וכשהם מתחילים לאבד מעט מצבעם העז, לאכול את האפונים-הפולים הטריים שהתפתחו בתוך התרמיל, בדומה לאפונה ירוקה. אפשרות שלישית, הנהוגה בסין, היא להניח לתרמילים להתבגר על הצמח לחלוטין, ולהשתמש בזרעים השחורים, האדומים או הלבנים (תלוי בזן הספציפי) כמו שמשתמשים בפולי לוביה יבשה, או כל שעועית יבשה אחרת.
בארץ היא רק מתחילה להיות מוכרת, וממה שאני שמעתי, הזן המגודל הוא שעועית בעלת צבע ירוק עז וזרעים שחורים, אך ברחבי העולם (ובעיקר ברחבי יבשת אסיה) ישנו מבחר זנים מרהיב בצבעוניותו ועושרו. התרמילים עצמם מופיעים בצבעי ירוק ואדום-סגול לגווניהם, והזרעים שחורים, לבנים, חומים, אדומים:
אפשר להשתמש בשעועית התאילנדית בכל מתכון של שעועית ירוקה או לוביה, גם במרקים ופשטידות. בסין מקפיצים אותה קלות בווק, היא בעצם השעועית המקורית בה משתמשים במתכוני שעועית מוקפצת. היא נהדרת עם דגים ואפילו כבושה. היא עשירה מאוד בויטמין A ומכילה גם כמות נאה של ויטמין C.
הלוביה היא ירק פופולרי בסעודות ראש השנה בחלק מהעדות, הברכה המלווה אותה היא הברכה האהובה עלי, ועם הגירסא הפרטית שלי אסיים את שנת העלונים הנוכחית: יהי רצון שנלבלב, ונילבב, ונפתח את הלב לכל הפנים השונות של העולם ושל החיים שיבואו עלינו בשנה הבאה עלינו לטובה! שנה טובה!!!! מתכונים – מתאימים ללוביה, שעועית תאילנדית או שעועית ירוקה מתכונים נוספים (כולל מתכון החמצה) תמצאו בעלון 28 ירקות מוקפצים: ● המרכיבים: 3 שיני שום פרוס פלפל חריף טרי פרוס דק (אפשרות) ג’ינג’ר טרי גזר גזור לסרטים דקים פלפל אדום חתוך לרצועות 600 גר’ שעועית תאילנדית אננס קטן פרוס לקוביות רוטב סויה ● ההכנה: – מקפיצים את כל המרכיבים – – אפשר להקפיץ כל אחד מהמרכיבים לחוד לפי הסדר, ובסוף לצרפם במחבת – או להקפיץ אותם יחד – בסוף – להקפיץ בתוספת רוטב סויה למשך דקה. סלט פפאיה תאילנדי ● המרכיבים: פפאיה במשקל קילו בערך 3 שיני שום שעועית תאילנדית 8 כפות רוטב דגים או מש שנקרא רוטב סויה בהיר מלח מעט ורצוי להוסיף רק אחרי טעימת הרוטב!!!! פלפל אדום חריף לפי הטעם והאומץ (על מנת להוריד ( למי שמעוניין ) את רמת החריפות יש לחתוך את הפלפל החריף ולהוציא גרעינים לפני) רבע כוס ליים או לימון 3 כפיות סוכר או סוכר דקלים 3 עגבניות בשלות אנשובי – 4-5 רצועות 100 גר בוטנים מרוסקים מטוגנים ● ההכנה: – מרסקים את הפפיה על פומפיה או במעבד מזון בדרגת עובי כמו צנון משאירים בתוך מעבד המזון כשמינית מהפפיה המרוסקת – מחליפים לסכין רגילה במעבד מזון, – מכניסים את כל יתר המרכיבים (פרט לבוטנים) וטוחנים עד שהכל מתערבב היטב לדרגת רוטב\רסק – את הרסק מערבבים עם יתרת הפפיה – את הבוטנים לפזר על הסלט לפני ההגשה רצוי להכין לפחות שעה לפני האוכל, טעים מאד עם אורז סלט שעועית תאילנדית, מנדרינות בוינגרט חרדל ● המרכיבים: 200 גרם שעועית תאילנדית 4 מנדרינות בצל בינוני פרוס דק 100 גרם זרעי חמניות קלויים ½ כפית מלח ¼ כפית פלפל שחור גרוס לרוטב: כפית עמילן תירס 100 מ”ל מים 3 כפות שמן זית 2 כפות חומץ בן יין 2 כפות מיץ מנדרינות כף חרדל דיז’ון כף סוכר חום בהיר שתי כפיות בצלצלי שאלוט כתושים כפית שום כתוש ½ כפית מלח ¼ כפית פלפל שחור גרוס ● ההכנה: – קוצצים את קצות השעועית, וחותכים אותה לקטעים באורך 3-4 ס”מ – מבשלים במים רותחים עד שמתרככת מעט, מעבירים לקערה להתקרר – מקלפים את המנדרינות. מעל קערה (כדי לאסוף את המיץ) מפרידים אותן לפלחים ומקלפים מהממברנה הפנימית. סוחטים את שארית המיץ לרוטב. – מערבבים את השעועית, את פיסות המנדרינות, הבצל וזרעי החמניות. – מתבלים במלח ופלפל – להכנת הרוטב: ממיסים את עמילן התריס בכפית מים, מרתיחים את המים הנותרים, מוסיפים את בלילת העמילן, ומערבבים עד שהבלילה מסמיכה. – מצננים לטמפרטורת החדר. – מערבבים את שאר מרכיבי הרוטב ומוסיפים לתוך הבלילה. – יוצקים מעל הסלט ומערבבים סלט תרד לוביה ורימונים ● המרכיבים: חופן לוביה ירוקה מים לבישול מעט מלח חבילת תרד טורקי צעיר 3 כפות שמן זית 2 שיני שום חופן רימונים חומץ בלסמי מלח גס ● ההכנה: – מרתיחים מים בסיר גדול. ממליחים ומבשלים את הלוביה עם המים כ-10 דקות. מעבירים מיד לקערה עם מי קרח ומסננים היטב. – בסיר נוסף מחממים שמן זית ומטגנים את שיני השום עד להזהבה. מוסיפים את התרד ומקפיצים בזריזות רק עד שהוא קמל מעט. – מערבבים את הלוביה והתרד, מוסיפים את הרימונים ויוצקים מעט חומץ בלסמי מעל. מגישים מיד.