קיץ בא ושוב זה חם…
אכן, הקיץ הגיע ומורגש בכל פינה. השבוע נחזור לעדכן אתכם על הנעשה בשדה בתקופה האחרונה, ובהמשך, במקום לספר לכם על ירק חדש-ישן בסל שלנו, יבוא שאלון קצר אותו נשמח שתמלאו. כמו שתראו, אין מדובר במשוב לקוחות נוסף אלא “בשאלות פתוחות” פחות או יותר אותן אנחנו מפנים אליכם כחלק מניסיון שלנו להכיר אתכם טוב יותר, לא רק כלקוחות .אם נזכה לשיתוף פעולה בעניין אנחנו מתכננים גם לפרסם בעתיד מידע ללקוחות ח’וביזה על לקוחות ח’וביזה, וכך אולי גם לחזק את “קהילת ח’וביזה” אותה אנחנו רוצים ליצור סביב השדה…
בשבועות האחרונים הדיחה מלאכת חיפוי הערוגות את מלאכת העישוב מראשות “טבלת המלאכות הסזיפיות” של ח’ביזה, ובסופו של דבר תכליתן של שתי המלאכות הללו זהה: הפחתת העשביה בשדה. שכן, החיפוי חוסם את אור השמש מלהגיע לעשביה ולכן עשב שינבוט לא יצמח (בחורף לא יכולנו לחפות את הערגות כיוון שהדבר היה פוגע בחלחול מי הגשמים ולכן נאלצנו לעשב). תחילה אנחנו מתככים את השדה בסיועה של ליאורה, בעלת האדמה, והטרקטור. אחר כך אנחנו מניחים את צינורות ההשקיה ולבסוף פורשים על הערוגה ניילון מיוחד – שמצדו הפנימי הוא חום ובצידו החיצוני כסוף(מחזיר את קרני השמש ומונע התחממות יתר של האדמה). הניילון הזה מתוכנן לפלוט כמה שיותר חום כלפי מעלה ולהותיר את הצד התחתון ואת האדמה קרירים. את הניילון שפרשנו אנחנו מחוררים מעל הטפטפות ובחור שותלים את גידולי הקיץ.
בתקופה האחרונה שתלנו שני מיני עגבניות – זן “מסיים” שפירותיו מבשילים בבת אחת, וזן “בלתי מסיים” שפירותיו מבשילים לאורך זמן ובהדרגה. בינתיים הספקנו כבר לראות פריחה ראשונה בעגבניות. את הפריחה הזו אנחנו עוברים וקוטפים על מנת שלא יחנטו ויגדלו לכדי עגבניות, וזאת משתי סיבות: העגבניות המתפתחות מן הפריחה הראשונה אינן איכותיות, ופרט לכך הורדת הפריחה מחזקת את הגוף הווגטטיבי של הצמח ומאפשרת לו להתפתח טוב יותר.
השבוע גם התחלנו בהנבטה של עגבניות שרי, “חצילי אצבע” ובזיליקום. אנחנו מנביטים אותם בסככה בקצה השדה בגלל שרוחות חזקות שנשבו שם בשבוע שעבר העיפו את החממה שסוף סוף בנינו, וגם שברו חלקים ממנה, כך שכעת היא זקוקה לשיפוץ ועד אז איננה ניתנת לשימוש.
חוץ מההנבטות החדשות זרענו לראשונה בשדה סויה מזן שתרמיליו נאכלים (כמו שעועית ירוקה), וזרענו גם במיה אדומה, תירס ודלועים שונים: דלעת, מלפפון, כמה זני קישואים ומלון מזן “גליה” (בשנה שעברה ניסינו לגדל כמה זני מלון אך רק “גליה” הצליחה לנו). רבים מאלו מתפתחים לשיחים ולכן נצטרך בהמשך להדלות אותם. בינתיים זכו כבר העגבניות הקטנות ששתלנו לשדרת עמודי ברזל יפה משלהן.
אנחנו מקווים מאוד שהגידולים הללו יצליחו. למרות העבודה הקשה, הטירחה והדאגה לא תמיד הכל הולך לנו. המחזורים האחרונים בחורף של הכרובית והברוקולי, לדוגמא, לא עלו יפה. בגלל שהאדמה בחורף קרה ורווית מים היא איננה קולטת חומרים שונים בקלות ולכן כנראה, סבלו השתילים הללו ממחסור בהזנה בשלב כלשהו של הגידול. אנחנו מקווים אבל שלמדנו גם מכך ושבהמשך נוכל למנוע השנות של תקלות כאלו.
שבוע טוב לכולנו!
אלון והצוות.
שאלון ח’ביזה:
1. כיצד שמעת על “ח’וביזה” (נשמח לשמוע סיפורים מקוריים)? ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. מהי הסיבה (או הסיבות) שבגללה (או בגללן) הצטרפת לח’וביזה? ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. כמה זמן את/ה לקוח/ה של ח’וביזה? _________________________________________
4. האם היית צרכן מוצרים אורגניים לפני הצטרפותך לח’וביזה? _________________________
5. האם את/ה צרכן מוצרים אורגניים נוספים פרט לגידולי ח’וביזה? _______________________
6. מהם חמשת הירקות האהובים עליך (על פי דרוג, אם אפשר)? 1. ______________ 2. ______________ 3. ____________ 4. ____________ 5. _____________
7. כיצד את/ה מעדיף לאכול את הירקות שלך – חיים (אלו הראויים לכך) או מבושלים? ___________________
8. ציין, איזה מתכון/נים מבין אלו שהופיעו בעלונים זכה/ו להצלחה מיוחדת במטבח שלך (אם ישנו כזה)? ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
• כמובן שניתן ואף רצוי להרחיב והעיר הערות. את השאלון המלא ניתן לשלוח לנו גם ב-e-mail .
ולסיום, מתכוני קולורבי:
סלט קולורבי
• המרכיבים:
2ראשי קולורבי
כף שמן שומשום סיני
כפית פלפל צ’ילי יבש גרוס
מלח
• ההכנה:
– קולפים את הקולורבי ופורסים לעיגולים בעובי של כחצי ס”מ.
– משכיבים את העיגולים על קרש חיתוך וחותכים לאורכם כך שמתקבלים “גפרורי” קולורבי.
– מניחים את הקולורבי בקערה, מטפטפים את שמן השומשום, ממליחים ומפזרים את פתיתי הצ’ילי.
– מערבבים היטב ומגישים.
קולורבי ב”רוטב מיונז”
• המרכיבים:
קולורבי בינוני, חתוך לרצועות דקות
מיץ מ-1/2 לימון
כמה עלי בזיליקום חתוכים לרצועות
לרוטב:
חלמון ביצה
כפית שטוחה חרדל דיז’ון
כפית חומץ בן יין לבן
טיפות שמן שומשום
מלח, פלפל לבן
שמן, לפי הצורך
• ההכנה:
– קולפים את הקולורבי ופורסים לעיגולים בעובי של כחצי ס”מ.
מכינים את הרוטב:
– טורפים את כל החומרים, למעט השמן.
– מתחילים להוסיף את השמן בזילוף דק ותוך כדי טריפה, עד לקבלת מירקם של מיונז.
– לפני ההגשה מערבבים את הרוטב עם מרכיבי הסלט.
לביבות קולורבי
• המרכיבים:
4 קלחי קולורבי מקולפים ומגורדים.
רבע כוס בצל ירוק קצוץ
2 ביצים טרופות
2 כפות פרורי לחם
כפית מלח
פלפל חריף מעוך
רבע כוס שמן זית (לטיגון)
• ההכנה:
– סוחטים היטב את הקולורבי המגורר
– מערבבים בקערה עם שאר המרכיבים (מלבד השמן).
– מחממים במחבת גדולה את השמן.
– בעזרת כף מניחים את הלביבות במחבת.
– מטגנים כשלוש עד ארבע דקות לכל צד (תלוי בעובי), עד שמתקבל גוון זהוב.
קולורבי אפוי
• המרכיבים:
4 פקעות קולורבי בגודל בינוני
2 כוסות שמנת מתוקה
כפית מלח, או לפי הטעם
חצי כפית פלפל לבן
כף חמאה רכה מאוד
• ההכנה:
– מקלפים את הקולורבי ופורסים לפרוסות דקות ככל האפשר. מניחים בקערה עמוקה.
– מערבבים את השמנת עם המלח והפלפל ויוצקים על פרוסות הקולורבי.
– מערבבים בעדינות עד שכל הפרוסות מתכסות בשמנת.
משמנים בחמאה תבנית אפייה שטוחה בגודל בינוני. מוסיפים את פרוסות הקולורבי ומשטחים אותן.
– אופים כשעה בתנור שחומם מראש לחום בינוני, או עד שהשמנת כמעט ומתאדה והמאפה מקבל קרום זהוב.
– מכבים את התנור ומשאירים את המאפה בתוכו למשך עוד כ-10 דקות, כדי שיתייצב. מגישים חם.