הודעות לקראת חג האביב:
שינוי מועדי משלוח בפסח:
בחול המועד פסח אנחנו לא שולחים ארגזים, ומדלגים על רביעי (20.4) ושני (25.4) ולכן:
– מי שמקבל ארגז ביום שני יקבל ארגזים בתאריכים הבאים: יום ראשון 17.4, יום שני 2.5
– מי שמקבל ארגז בימי רביעי יקבל ארגזים בתאריכים הבאים: 13.4, 27.4
– מי שמקבל ארגז פעם בשבועיים, שימו לב שאנחנו “מתעלמים” מהשבוע של פסח, ולכן לכולכם יהיה דילוג של שלושה שבועות במשלוח. אם אתם רוצים לעדכן את מועדי המשלוח בצורה שונה כדי למנוע פער כזה, צרו איתי קשר בהקדם.
מי שמעוניין להגדיל את הארגז לקראת החג, צרו איתי קשר בהקדם, כדי שנוכל להתארגן.
כמסורת ח’ביזה פעמיים בשנה אנחנו מזמינים אתכם “לעלות אלינו לרגל” ולחגוג אתנו ביום פתוח בשדה. השנה מתקיימת החגיגה ביום חמישי, 21 באפריל, י”ז ניסן (ב’ חול המועד), על השעות נודיע בהמשך.
__________________________________________
הזמנות לאפיה הדו-שבועית של יפתח, האחרונה לפני פסח, מתקבלות השבוע. נא העבירו לנו בקשות עד יום שישי הקרוב. יפתח מסיים את אפיית הכיכרות ביום רביעי הבא, והם יחולקו בארגזים של ה6 וה11 באפריל. את הלחמים של יפתח אפשר להזמין דרך טופס ההזמנות שלנו או דרך המייל/הטלפון.
___________________________________________
“… וכל השאר כמנהגו נוהג בארץ זו, שדומה כי היא מתה לנו בידיים עם חורף, ובאביב היא קמה לתחיה, השׂגה שגויה וטעות גסה של החושים, כי כוח האביב לא היה ולא כלום אלמלא יָשׁן החורף”
(ז’וזה סאראמאגו, הבשורה על פי ישו)
בימים האחרונים יש לי תחושה שהקיץ כבר כאן, ורק מסתתר לו לפעמים תחת מעטה של עננים וגשם. בלילות לפעמים קר מאוד, והבוקר המוקדם רטוב וצונן, אבל בצהרים כשיוצאת השמש פתאם נעשה חם כל כך ומפשיר לו זכרון לוהט של החום הכבד הקייצי. בשדה שלנו החוביזות כבר נושאות פרי, באויר נישאים ריחות פריחה משכרים וקולות ותנועה רבה של ציפורים, חרקים ועוד חיות שהיו רדומים או איטיים יותר בחורף, ומתחילים עכשיו את חייהם מחדש. ובאמת, אם פוקחים עיניים מבחינים במגוון גדול של ציפורים שעובר בשדה שלנו בעונה הזאת (ומצחיקה במיוחד החוגלה שרצה ומנתרת לפני הטרקטור אבל מתעקשת לא לעופף עד הרגע האחרון…), בגלמים של חיפושיות פרת משה רבנו, מהן יבקעו בעוד ימים אחדים החיפושיות הצעירות, וגם בריסוסים עדינים של חורירים בעלים, הנגרמים על ידי חרקים מעופפים זללניים…
גם רשימת הקטיף שלנו עושה לי הרגשה דומה, כי בסל מופיעים עדיין הירקות החורפיים: הברוקולי, הכרובית, השורשים, השומר, השום, הגזר והאפונה, אבל כשמתהלכים בשדה מגלים שהוא שינה פניו והופך יותר ויותר אביבי וקייצי, וממש עוד רגע יפרוץ ויצבע את הארגזים באביב. התהליך הזה מתחיל אצלנו כבר מעומקו של החורף, מתחילת פברואר. מסוף דצמבר אנחנו מפסיקים לשתול, ובחודש ינואר שובת השדה (כמעט) מזריעות ושתילות, נח לו בקור הגדול. בתחילת פברואר מגיעים לשדה שתילי האביב הראשונים: עגבניות, קישואים, חצילים ודלעת. השתילים האלה נכנסים לאדמה ולשדה שהם עדיין חורפיים וקרים וכדי לעזור להם אנחנו מחפים את הקרקע ביריעות חיפוי (העשוי מעמילן תירס) ומעליהם פורשים פלסטיק שקוף שיגן עליהם מן הצינה.
השתילים של פברואר מצטרפים לזרעים שחלקם הם סבב ב’ של זריעות החורף: עוד כוסברה, שמיר, דייקון, צנונית, תפוח אדמה וסלק, אבל יש גם אורחי אביב חדשים: מלפפון ובצל יבש. בשנה שעברה היתה לנו אכזבה מזרעי הבצל היבש – הם פשוט לא נבטו, פעם אחת חשבנו שהיה זה בשל גשמי זעף רציניים שסחפו את הקרקע ובפעם השניה היכה בהם דווקא חום שרבי ומייבש – כיאה לתהפוכות מצב הרוח של האביב. כך או כך, לא צצו בצלים כלל. השנה אנחנו שמחים לראות נביטה יפה, ומשתדלים להגן על הצמחים הצעירים שהולכים וגובהים בשדה מפני זבובי הבצל, בעצם זבובות הבצל, המטילות את ביציהן בפקעת הצעירה ולמעשה בכך מחסלות אותה. לשם התגוננות פיזרנו מלכודות בערוגות הבצל, לוחות צהובים מכוסי דבק, שהזבובים נמשכים אליהם בשל צבעם ואז נלכדים בדבק המרוח עליהם. זהו כמובן אינו פתרון מוחלט של 100%, כחקלאים אורגניים אנחנו מנוסים בתשלום “מעשר” לחרקי השדה, אך כך אנחנו מקוים להמעיט את האוכלוסיה ולהצליח להציל את מירב הבצל.
במרץ מגיע סבב השתילות והזריעות השני. לחלוצי האביב מצטרפים מלונים (בשתילה) וסבב נוסף של עגבניה וקישוא. גם סבב שני של קישואים, מלפפונים, כוסברה, שמיר, צנונית, בצל יבש וסלק נזרע בשדה, ואיתו אנחנו מתחילים גם לזרוע את ראשונות הדלעות והפקוסים וגם את המחזור האביבי של השעועית הירוקה. בהחלט שמח. משיוצא אדר, ממש השבוע, מגיע סבב נוסף ומשמח במיוחד של זריעות: התירס המתוק נטמן באדמה ולצידו גם הפופקורן, עוד שעועית, פקוס, מלפפון וקישוא יצטרפו לאחיהם שכבר צומחים יפה וגם ראשוני קישואי החורף שלנו – הדלורית, האקורן, דלעת הספגטי.
הזריעות המוקדמות האלה, של גידולים אביביים עוד בשלהי החורף, חשובות לנו מאוד. הצמחים מרויחים את גשמי החורף האחרונים, והשנה כמו זו, של גשמים מאוחרים, זה משמעותי מאוד. תמיד כשמגיע גשם נדיב אני מוקסמת מהפשטות הזו בה יורדות טיפות מרוות וטובות מן השמיים, בקלות, בשפע, בחינם, בטבעיות… ולמרות שמנסיוננו כבר למדנו איך להנביט בצורה מוצלחת גם בעזרת הרטבה בטפטפת ובצינור, יש הבדל עצום בין חוסר המאמץ והנונשלנטיות של נביטה מגשם להשתדלות המפליגה של הנבטה “מלאכותית” בהשקייה ידי אדם.
צמיחה בשלהי החורף גם נותנת לגידולים יתרון של עונה נקיה מוירוסים וממזיקים מאוחרים יותר. אולי שמתם לב שברשימות הירקות הנשתלים ונזרעים בולטת מאוד נוכחותה של משפחת הדלועים (מלפפון, פקוס, קישוא, דלעות, אבטיח ומלון), ולא בכדי. המשפחה הנהדרת, הטעימה והנחמדה הזו נלחמת אצלנו בכל שנה בוירוסים שונים ובעיקר נאנקת מפגיעתו הקשה של זבוב הדלועים, שמטיל את צאצאיו בפירות היפים והרכים שהצליחו הצמחים לגדל. סוף החורף ותחילת האביב הן תקופות בהן הוירוסים והזבוב המזיק משתהים, והצמחים מצליחים לגדול בשמחה ובחיוניות תחת הגנת הפלסטיק המספק להם מעין חממה מאולתרת.
ולבסוף – אנחנו מקוים כי התזמון המוקדם הזה של גידולי האביב גם ימלא את הסלים בתקופת המעבר הבאה עלינו לטובה, בה אנחנו ניצבים מדי שנה בפני ערוגות שכבר מסיימות את גידוליהן, מחד, וערוגות שצריכות עוד כמה שבועות עד להבשלה, מאידך. ובאמת – כבר כעת אנחנו מתחילים לראות קישואים מבשילים (קטפנו ראשונים השבוע!) ומלפפונים שיגיעו לביקור מוקדם השנה. איזה כיף!
הימים האלה הם ימים עמוסים ומורכבים: מתיחות שעולה בדרום, מאבק העובדים הסוציאלים שאינו מגיע לפתרון, סכנה ואסון ביפאן ומהומות ומחאה במדינות ערב. ובין כל אלה עונות כמנהגן נוהגות, מלבלב ופורץ לו כמדי שנה האביב. מרים מראשון לציון כתבה לי מילים טובות שרציתי לחלוק אתכם, מקוה שתשאבו מהן עידוד: “את יודעת, כאשר קמים בבוקר והשמש זורחת, או יורד גשם שאנו מצפים לו, ועומדים על הרגליים – אלה הם ימים טובים. תמיד מסתכלים על חצי הכוס המלאה ואומרים תודה – אלה הם ימים טובים”.
בברכת אביב טוב וימים טובים,
אלון, מליסה, בת-עמי וצוות ח’ביזה
_____________________________________
ומה בסל החורפי עדיין?
יום שני: חסה, אפונה, פטרוזיליה, שום ירוק, כרובית, שומר, עגבניות, מלפפונים, גזר, כוסברה, סלרי שורש.
ובסל הגדול תוספת של: פול, ברוקולי, כרישה, שמיר
הערה לארגזים הגדולים של יום שני: השמיר בארגזים שלכם הוא “תוספת” מאיתנו – בשעת האריזה נראה היה לנו שהשמיר שקטפנו היום פחות מוצלח. זהו שמיר מערוגה שרק התחלנו לקטוף, אבל כנראה שסבל מקור בשבוע האחרון ולכן הגיב בהשחרה קלה. לאחר התלבטות החלטנו בכל זאת לחלק אותו בנוסף על הרשימה המלאה, נסו להשתמש בו בזריזות ולא לאחסן אותו לאורך זמן, הוא יהיה מצויין.
יום רביעי: כוסברה, פטרוזיליה, מלפפונים, שום ירוק, עגבניות, גזר, כרובית, חסה אדומה, אפונה או פול, מנגולד, שומר או ברוקולי – לקטנים.
ובסל הגדול תוספת של: סלרי שורש או פטרוזיליה שורש, כרישה, ברוקולי, שומר
יש אפשרות להוסיף לסל מוצרים נוספים של יצרנים קטנים: גרנולה ועוגיות, קמח, לחם נבוט, נבטים, גבינות עיזים, פירות, דבש, קרקרים. תוכלו לקרוא על היצרנים השונים באתר שלנו. בטופס המצורף תוכלו למצוא רשימה מפורטת של המוצרים ומחיריהם. אפשר למלא את ההזמנה בטופס ולשלוח אלינו.
_______________________________________
מתכוני סוף חורף:
לפעמים טעויות מתבררות כמוצלחות מאוד. לארגז של אורנית הגיע שומר למרות שביקשה להחליפו במשהו אחר, והיא החליטה להיענות לאתגר ולמצוא מתכון. השומר הפך למרק, שהתברר כמשובח ביותר, הסועדים ליקקו שפתיים, וגם אתם מרויחים – הנה הוא לפניכם:
מרק שומר מוקרם מתוך: “1000 מתכונים טבעוניים” מאת רובין רוברטסון
1 כף שמן זית
בצל בינוני קצוץ
פקעת שומר גדולה קצוצה
תפוח אדמה גדול חתוך לקוביות של כס”מ
3 כוסות ציר מרק ירקות
1/2 כוס אפונה קפואה (או טריה)
1/2 כפית טרגון יבש
1 כפית מיץ לימון
מלח ופלפל
כוס חלב סויה לא ממותק (לא חייבים)
– בסיר גדול מחממים את שמן הזית על אש בינונית. מוסיפים בצל, שומר ותפוח אדמה, מכסים ומבשלים עד שהירקות מתחילים להתרכך, כ-5 דקות.
– מוסיפים את ציר הירקות ומרתיחים.
– מנמיכים את האש ומבשלים על אש נמוכה, ללא מכסה, עד שהירקות רכים, כ-30 דקות.
– מוסיפים את האפונה והטרגון ומבשלים 5 דקות נוספות.
– מרסקים את המרק, מוסיפים מיץ לימון, מלח ופלפל
(אורנית כתבה לנו שלדעתה היה טעים יותר ללא חלב הסויה, שמדלל את הטעם)
סלט עשבי תיבול של דבי מקיבוץ גזר
1 חבילה שמיר
1 חבילה פטרוזיליה
1/4 חבילה נענע (רק העלים) ו/או בזיליקום ו/או אורגנו ו/או כוסברה
– שוטפים וקוצצים
גרעיני חמניה קלופים ושקדים קצוצים או קלופים ופרוסים – לקלות בתנור או במחבת.
רוטב:
לימון קטן סחוט
שמן זית – 2/3 מכמות הלימון
1-2 כפות רכז רימונים ( אם הוא לא ממותק אז להוסיף כף סוכר)
מעט רוטב בלסמי
מלח ופלפל לבן
וגם:
אורז לימוני עם פול ירוק – מהבלוג mablogeria
סלט גזר קוריאני – מהבלוג “אוכל זה טעים”