משנכנס אדר ויורד המטר – מרבים בשמחה!
לאחר שבועות ארוכים בהם שבתי והתלוננתי בכל עלון על חוסר גשם, עברתי בעצתו של רן לכתיבת טיפטיפים על מגוון הירקות אצלנו בשדה בעונה חורפית-לכאורה זו. וראו זה פלא – כמו ילד עקשן, שככל שמנדנדים ומנסים לכפוף את רצונו, כך הוא רק מתבצר בעמדתו, ודוקא כשעוזבים אותו לנפשו פתאם, בשקט בשקט, הוא עושה בדיוק מה שהתבקש – דוקא כשהפסקתי לנג’ז להם, פרצו העננים במטר סוחף והרוו את האדמה בכמות נכבדה של טיפטיפטיפטיפות. איזה אושר.
השבוע, לסיום טרילוגית טיפטיפה לעת עתה, ריכזתי טיפים על ירקות הכולבויניק – אלה שלא היו שייכים בדיוק לאף קבוצה, אבל עדיין מופיעים בארגזים בעונה הזו, הנה הם לפניכם:
- נירון, הקיסר הרומאי, זכה לכינוי פורומפאג, שפירושו “זולל הכרישה“, כי עוד בטרם שרף את עירו וניגן בקתרוס נהג לאכול מדי יום מרק כרישה. הקיסר האמין שהמרק הזה יצליל את גרונו ואת קולו. חשוב להבהיר כי כאשר אומרים “החלק הלבן” של הכרישה הכוונה היא גם לחלק הירוק בהיר, כלומר עד למוצא העלים הירוקים כהים.
- לכרישה חלק לבן רך ועדין שאותו נהוג לאכול וחלק ירוק (העלים) שאותו נוהגים להשליך. כדאי לדעת ולזכור כי החלק הירוק איננו זבל, והוא יכול להיות חלק משביח טעמים של מרק ירקות; הוא יעשה רק טוב לציר בשר ולמרק עוף. לחלק הזה יש חשיבות עליונה בעת רכישת הכרישה, כי הוא סממן הטריות. העלים צריכים להיות ירוקים, חלקים וזקופים. כרישה בעלת עלים שמוטים ומצהיבים יש להשאיר אצל הירקן (או לכתוב אימייל לבת-עמי ולדווח מיידית…)
- למרות שבדרך כלל נהוג לבשל כרישה, היא תהיה תוספת נהדרת לסלט חי ונא (קצוצה דק כמובן).
- שומר מתחמצן במגע עם האויר, ולכן שומר חתוך שומרים במקרר בכלי עם מים ומעט מיץ לימון
- שימו ענף שומר, למשל, על דג מתבשל, והוא יספוג את ריח הדג ויפיץ ריח נעים ושומרי במקומו.
- אם אתם אוספים פרחי שומר או זרעים מן הבר, חשוב לזכור לא לאסוף אותם מצדי הדרך. פרחים אלו סופגים רעלים ממפלטי מכוניות, ולעתים מרוססים בקוטלי עשבים.
- כדי להפיק כוס אחת של אפונים, דרושה כמות של כחצי קילו תרמילי אפונת גינה (והרבה סבלנות)…
- במקום לזרוק את התרמילים הריקים של אפונת הגינה, הקפיאו אותם עד הפעם הבאה שאתם מכינים ציר מרק, ואז הוסיפו אותם לבישול ונצלו את המרכיבים התזונתיים המשובחים שלהם.
- אפונת השלג היא עדינה ופריכה, אבל הפריכות הזו לא תישמר לכם לאורך זמן. תוכלו לשמור אותה במקרר כשלושה ימים, עטופה בשקית ניילון, או בכלי אטום.
- חשוב לא לשטוף אפונה מראש. הרטיבות תקלקל אותה והיא עלולה להירקב. שטפו אותה רק ממש לפני השימוש.
- לטובת הקטניות הירוקות הנה אני מוסיפה טיפטיפה נוסף – הסבר קצר על בישול ירוק: בישול ירוק הוא בישול של ירקות ירוקים במי מלח רותחים לזמן קצר (כחצי דקה עד 5 דקות, תלוי בחומר הגלם) כדי להכין אותו להמשך הבישול תוך שמירה על צבעו הירוק שלא ידהה. לפעמים הבישול הירוק הוא הבישול היחיד שהירק עובר למשל בהכנת סלטים כמו למשל סלט ניסואז בו משתמשים בתרמילי שעועית ירוקה שנחלטו בצורה זו. המים חייבים להיות רותחים! אם המים אינם רותחים הירק יפריש אליהם נוזלים וצבעו ידהה במהירות כמו כן ככל שהמים חמים יותר משך הריכוך יהיה קצר יותר ופחות יפגע בויטמינים שבירק.