המקל והבטטה
בזכרונות הילדות שלי בטטה היא בת הזוג של האבוקדו. וכל כך למה? את שניהם היינו, בעמל רב, משפדים בגפרורים מארבעה צדדים, מניחים מעל צנצנת ריבה ריקה מלאה במים כמעט עד שפתה, ומחכים. ומחכים ומחכים ומחכים. האבוקדו זימן לנו בדרך כלל מבחן סבלנות קשה במיוחד, לעתים עברו שבועות עד שהנץ לו רמז ירקרק מראשו הקשוח. הבטטה החביבה, לעומתו, היתה פורצת בנביטה עליזה כמעט ברגע שהנחנו אותה בצנצנת, וממשיכה ומצמיחה ענפים ועלים ירוקים ושמחים שהיו מתלפפים עוד ועוד סביב כל מה שהיה במקרה בסביבה.
כמובן שהקשר המשפחתי בין אבוקדו ובטטה אינו מוכר ביולוגית – זה פרי העץ וזו שורש האדמה, וכך הדבר גם בענין משודך טבעי נוסף לכתמתמת הזו – תפוח האדמה. באנגלית קוראים לה תפוח אדמה מתוק, ובעברית הגדלנו עשות והענקנו לה את שמו הערבי של תפוח האדמה אפילו בלי להוסיף מתוק, אבל למען האמת הבטטה היא מסיפור אחר – שייכת למשפחת הלפופית (מורנינג גלורי בלעז) והחלבלוב. ובניגוד לתפוח האדמה, שהוא התעבות של הגבעול, הבטטה הינה שורש עם תעודה.
וכדי לסבך עוד יותר את הבלבול – כדי להצמיח תפוח האדמה, שהוא כאמור גבעול, אנחנו זורעים את הפקעות, וכדי להצמיח את שורשי הבטטות אנחנו שותלים… גבעולים. ותאמינו לי, במציאות זה אפילו עוד יותר מוזר. בפעם הראשונה שנסעתי להביא שתילי בטטות מעודד, מגדל בטטות דרומי ותיק, הייתי בטוחה שהוא עובד עלי – הוא הגיש לי אחר כבוד חבילות חבילות של מה שנראה כמו זרדים ירוקים. מדי פעם היו עלה או שניים על הגבעולים, ועדיין לא היה להם בכלל צורה של שתיל – לא שורש, לא פקעת אדמה, לא צד עליון וצד תחתון – פשוט צרור מקלות ירוקים. עודד רציני מאוד לגבי המקלות שלו. “תשמרי אותם עטופים במגבת רטובה” הוא הנחה אותי בשיא הדאגה “ותשימי באדמה כמה שיותר מהר”.
ובאמת, למרות הספקנות שלי, ננעצו המקלות הירוקים בקרקע, ולאחר כמה שבועות, כמו במטה של קסם, החלו ללבלב. עלים נוספו להם מלמעלה, שורשים קיבעו אותם לאדמה מלמטה ולאט לאט החל מרבד של צמחי בטטות לכסות את התלוליות בערוגות. אחרי שלושה חודשים כבר אפשר לבדוק מה המצב שם מתחת לתלתלים המגודלים בעומק האדמה, ובדרך כלל מוצאים שם שורשים כתומים מתוקים מוכנים לשליפה ולחגיגה.
ולמה אני מספרת לכם את כל זה? מפני שהבוקר הזה של יום הקטיף שלנו החל מוקדם מוקדם במסיבת שתילת בטטות. המגויסים למשימה התפזרו להם לאורך עשר תלוליות לחות מוכנות לקלוט את הגבעולים, שהפעם היו כבר בוגרים ורבים מהם פיתחו שורשונים קטנים. שתילת בטטות על הבוקר בהחלט עושה לי את היום. ההבטחה והפלא שבנעיצת מקל חשוף באדמה בידיעה שבעוד כמה חודשים יפיקו המקלות הללו בטטות עסיסיות גורמת לי לתת כבוד לזרדים הירקרקים ולראות בהם מקלות קסמים של ממש. השתילה היום ה יא כבר הסבב השני של הבטטות בשדה, לפני כחודש שתלנו את המחזור הראשון, ובחישוב זריז זה אומר שבעוד כחודשיים נתחיל לבדוק מה המצב שם. אותי זה מרגש.
השתילה היום הצטרפה לשורת שתילות מכובדת שהתבצעה השבוע בשדה ביום חמישי שעבר שתלנו חסות ועגבניות. שתי אלה נשתלו משתילים מן הסוג המוכר: שורש, גבעול, עלים, וכוסו מיד ברשתות הגנה מן השמש.
הקטיפים ממשיכים להלהיב גם הם. השבוע אנחנו קוטפים לכם תירס בשני צבעים: צהוב-לבן, ששמו “דבל סטנדרט” משל חברת זרעים אורגניים ישראלית קטנה בשם “ג’נסיס”. אנחנו מתנסים בזנים שונים של תירס גם כדי לתת לכם חויות קולינריות מגוונות וגם כדי לתת לנו אפשרות לבחון כיצד מגיבים זנים שונים למיקרו-האקלים שלנו, לקרקע המסוימת בשדה, לשלבים שונים בעונה.
הרבה דברים מבשילים כעת, אמנם חלקם עדיין לא בארגזים, אבל אצלינו כבר נקטפו ביכורים ראשונים של הבמיה האדומה והשעועית התאילנדית, ועל שיחי הפלפלים מתחילים לגדול בביישנות פלפלים ראשונים. הדלוריות כבר גדולות ומחכות לשינוי צבע והתייבשות של ממש בשדה וכמוהן גם מלונים גדולים שמתחילים במפעל הסוכרים הפנימי – וממתיקים עצמם בשקט ובסבלנות בתוך קליפה ירקרקה עדיין.
כמו ששמתם לב, אנחנו חושבים הרבה כמה חודשים קדימה, וכבר עכשיו אנחנו מתכננים שתילות סתויות שיתחילו בתחילת ספטמבר. השנה אנחנו מנסים להיות מאוד מסודרים ולרשום לעצמנו את הלקחים והידע שצברנו לגבי כל ירק וירק וההסטוריה שלנו בשדה שלנו – מה הצליח צעל ומעבר למצופה, מה התקשה, מה הניב המון ומה הזדחל, מה נבט מצוין ומה נאכל כולו עוד לפני הצצה ראשונה. בעזרת הסיפורים שנרכיב אצלנו על כל ירק נוכל לחשב צעדינו לקראת העונה הבאה והשנה הבאה. כחלק מהפקת הלקחים והלימוד אנחנו מתעתדים לפנות גם אליכם ולשלוח אליכם סקר לקוחות בו תוכלו לספר לנו את הצד שלכם – מה היה מוצלח, מה היה מוגזם, מה שימח, מה אכזב ומה ואיך תרצו לראות בשנה הבאה. נשמח מאוד למשוב שלכם, הוא חשוב לנו ובהחלט משפיע על התכנון.
תהנו מההפתעות ושיהיה שבוע טוב לכולנו,
אלון, בת-עמי וצוות ח’ביזה
ומה השבוע בסל?
יום שני: פקוס, חצילים, שעועית, עגבניות, נענע, עגבניות צ’רי, בצל ירוק, פטרוזיליה, תירס, תפוחי אדמה, חסה, קישואים
ובסל הגדול תוספת של: עירית, בזיליקום, שום
יום רביעי: פקוס, חסה, שעועית, עגבניות, תפוחי אדמה, חצילים, פטרוזיליה, עגבניות צ’רי, עירית, שום/תירס, קישואים, נענע
ובסל הגדול תוספת של: מנגולד, בצל ירוק, פלפל אדום, כרוב אדום
מתכונים:
כבר המון זמן שיש לנו קישואים וחצילים, אז השבוע קיבצתי מתכונים שונים ללביבות קישואים קלילות לקיץ:
לביבות קישואים אפויות עם יוגורט מתובל
לביבות קישואים ועשבי תיבול
קציצות קישואים יווניות
לביבות חצילים קלויים ופטריות
לביבות חצילים ופרמז’ן
בתאבון